Henri Alén ei jaksa enää ravintoloiden "vemputusta" – toteuttaa melkoisen tempauksen: "Herrojen herkkua niille, jotka eivät sitä normaalisti saa"

Kokki Henri Alénin reseptit koronakriisin nujertamiseen 8:00 Kokki Henri Alénin reseptit koronakriisin nujertamiseen

Ravintoloitsija ja keittiömestari Henri Alén ei tälläkään kertaa jää tuleen makaamaan, vaan aikoo tehdä hyvää ravintoloiden kolmen viikon sulun aikana.

Videolla: Henri Alén viime keväänä MTV:n Uutisaamun vieraana puhumassa ravintoloiden koronakriisistä. 

Suomalaisravintoloille koittavat jälleen ankarat ajat, kun hallitus tiedotti torstaina 8.3. alkavista kolmen viikon poikkeusoloista.

– Ravitsemisliikkeet ehdotetaan poikkeusoloissa suljettavaksi 8.–28. maaliskuuta, lukuun ottamatta perustason alueita. Ruoan ulosmyynti asiakkaille on kuitenkin sallittua, Valtioneuvoston tiedotteessa tiivistettiin helmikuussa.

Helsingissä useampaa ravintolaa yhteistyökumppaneidensa kanssa pyörittävä kokki Henri Alén otti aiheeseen kantaa tuttuun tyyliin Twitterissä. Alén kyseenalaisti ravintoloiden sulkemisen todellisen vaikutuksen koronan leviämiseen.

Jos päivitys ei näy, katso se täältä.

Henri Alén kokkaa 1000 annosta vähävaraisille

Joka tapauksessa, ravintolat joutuvat sulkemaan ovensa 8.3. ja tämä tarkoittaa käytännössä monelle henkilökunnan lomauttamista. Tamperelaisravintoloitsija Arto Rastaskertoi aiemmin MTV Uutisille omista suunnitelmistaan pistää pystyyn hyväntekeväisyystempaus muutaman päivän ajaksi. 

Samantyyppiseen ratkaisuun on päätynyt myös Henri Alén. Keittiömestari aikoo käyttää koko kolmen viikon sulkuajan hyväntekeväisyyskokkaukseen ja tavoitteena on jakaa ainakin 1000 annosta tarvitseville.

–  Kolme viikkoa joutuvat taas ravintolat olemaan kiinni. Ajattelin, että koska hyvää take awayta saa jo niin monesta paikkaa, että mitäs jos nyt kokkaisi kolme viikkoa niille, jotka oikeasti ruokaa tarvitsee, Alén kertoo MTV:lle.

Kokin tavoitteena on valmistaa viikkojen aikana vähintään tuhat annosta hyväntekeväisyyteen. Alén kertoi ideastaan julkisesti somekanavillaan ja tämän jälkeen "homma lähti aivan käsistä".

– Puhelin on pirissyt ja valmistajat ovat ilmoittaneet lahjoittavansa raaka-aineita. Esimerkiksi Atrialta ilmoitettiin heti, että he tarjoavat lihat, Muttilta tulee 500 kiloa tomaattia ja Kesprokin lahjoittaa raaka-aineita. Minulla taas on veitsi ja ammattitaito.

Alénin mukaan ideana on toteuttaa "mahdollisimman mukava juttu niille, joilla ei ole muutenkaan kovin helppoa". Alén on saanut yhteydenottoja myös muilta alan ammattilaisilta ja mukaan hyväntekeväisyystempaukseen omalla työpanoksellaan on jo ilmoittautunut ainakin Michelin-ravintola Inarin Kim Mikkola. Ruokien jakelun ja logistiikan hoitaa näillä näkymin Diakonissalaitos.

– Tehdään herrojen herkkua niille, jotka eivät sitä normaalisti saa.

"Valtio saa korvata tulonmenetykset ja kulut"

Viime kevään poikkeusolojen aikaan Henri Alén piti ravintolatoimintaansa pystyssä kokkaamalla ja kuljettamalla itse noutoruokaa asiakkaille. Näin ravintolan kassavirtaan saatiin edes jotain ja osalle henkilökunnasta myös töitä.

Nyt Alén suhtautuu asiaan kuitenkin hieman eri tavalla: koska valtio on määrännyt ravintolat suljettaviksi, valtio saa myös maksaa.

– Valtio saa korvata tulonmenetykset ja kulut. Minä kokkaan sen ajan hyväntekeväisyyteen. Ei tämä ole mikään poliittinen kannanotto, mutta ei vaan jaksa enää sitä vemputusta. 

Alén on vakuuttunut siitä, että ravintoloille tulee korvauksia.

– Pakko se on saada. Tänään taisi mennä lakiesitys pikavauhdilla käsittelyyn. Korvauksia on pakko tulla, Alén sanoo ja lisää vielä.

– Ei millään pahalla, mutta en usko kolmen viikon ravintolatauon vaikuttavan tartuntojen määrään. Viranomaisilla piti vain olla joku "näyttävä muuvi", että tekevät muka jotain. Mutta en jaksa enempää mutista ja arvostella. Keskityn siihen, että saisimme vähintään sen 1000 annosta tehtyä. Täytyy pitää hyvä fiilis ja tekeminen yllä, tai järki lähtee. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat