Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Henri Alén ei jaksa enää ravintoloiden "vemputusta" – toteuttaa melkoisen tempauksen: "Herrojen herkkua niille, jotka eivät sitä normaalisti saa"

8:00Kokki Henri Alénin reseptit koronakriisin nujertamiseen
Julkaistu 01.03.2021 16:55

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Ravintoloitsija ja keittiömestari Henri Alén ei tälläkään kertaa jää tuleen makaamaan, vaan aikoo tehdä hyvää ravintoloiden kolmen viikon sulun aikana.

Videolla: Henri Alén viime keväänä MTV:n Uutisaamun vieraana puhumassa ravintoloiden koronakriisistä. 

Suomalaisravintoloille koittavat jälleen ankarat ajat, kun hallitus tiedotti torstaina 8.3. alkavista kolmen viikon poikkeusoloista.

– Ravitsemisliikkeet ehdotetaan poikkeusoloissa suljettavaksi 8.–28. maaliskuuta, lukuun ottamatta perustason alueita. Ruoan ulosmyynti asiakkaille on kuitenkin sallittua, Valtioneuvoston tiedotteessa tiivistettiin helmikuussa.

Helsingissä useampaa ravintolaa yhteistyökumppaneidensa kanssa pyörittävä kokki Henri Alén otti aiheeseen kantaa tuttuun tyyliin Twitterissä. Alén kyseenalaisti ravintoloiden sulkemisen todellisen vaikutuksen koronan leviämiseen.

Jos päivitys ei näy, katso se täältä.

Henri Alén kokkaa 1000 annosta vähävaraisille

Joka tapauksessa, ravintolat joutuvat sulkemaan ovensa 8.3. ja tämä tarkoittaa käytännössä monelle henkilökunnan lomauttamista. Tamperelaisravintoloitsija Arto Rastas kertoi aiemmin MTV Uutisille omista suunnitelmistaan pistää pystyyn hyväntekeväisyystempaus muutaman päivän ajaksi. 

Samantyyppiseen ratkaisuun on päätynyt myös Henri Alén. Keittiömestari aikoo käyttää koko kolmen viikon sulkuajan hyväntekeväisyyskokkaukseen ja tavoitteena on jakaa ainakin 1000 annosta tarvitseville.

–  Kolme viikkoa joutuvat taas ravintolat olemaan kiinni. Ajattelin, että koska hyvää take awayta saa jo niin monesta paikkaa, että mitäs jos nyt kokkaisi kolme viikkoa niille, jotka oikeasti ruokaa tarvitsee, Alén kertoo MTV:lle.

Kokin tavoitteena on valmistaa viikkojen aikana vähintään tuhat annosta hyväntekeväisyyteen. Alén kertoi ideastaan julkisesti somekanavillaan ja tämän jälkeen "homma lähti aivan käsistä".

– Puhelin on pirissyt ja valmistajat ovat ilmoittaneet lahjoittavansa raaka-aineita. Esimerkiksi Atrialta ilmoitettiin heti, että he tarjoavat lihat, Muttilta tulee 500 kiloa tomaattia ja Kesprokin lahjoittaa raaka-aineita. Minulla taas on veitsi ja ammattitaito.

Alénin mukaan ideana on toteuttaa "mahdollisimman mukava juttu niille, joilla ei ole muutenkaan kovin helppoa". Alén on saanut yhteydenottoja myös muilta alan ammattilaisilta ja mukaan hyväntekeväisyystempaukseen omalla työpanoksellaan on jo ilmoittautunut ainakin Michelin-ravintola Inarin Kim Mikkola. Ruokien jakelun ja logistiikan hoitaa näillä näkymin Diakonissalaitos.

– Tehdään herrojen herkkua niille, jotka eivät sitä normaalisti saa.

"Valtio saa korvata tulonmenetykset ja kulut"

Viime kevään poikkeusolojen aikaan Henri Alén piti ravintolatoimintaansa pystyssä kokkaamalla ja kuljettamalla itse noutoruokaa asiakkaille. Näin ravintolan kassavirtaan saatiin edes jotain ja osalle henkilökunnasta myös töitä.

Lue myös: Suomalaisravintolat koronakriisin keskellä – Henri Alén keksi, miten asiakkaat säilytetään ja kassavirta ei pysähdy: "Se maksaa työntekijöiden palkat tällä viikolla"

Nyt Alén suhtautuu asiaan kuitenkin hieman eri tavalla: koska valtio on määrännyt ravintolat suljettaviksi, valtio saa myös maksaa.

– Valtio saa korvata tulonmenetykset ja kulut. Minä kokkaan sen ajan hyväntekeväisyyteen. Ei tämä ole mikään poliittinen kannanotto, mutta ei vaan jaksa enää sitä vemputusta. 

Alén on vakuuttunut siitä, että ravintoloille tulee korvauksia.

– Pakko se on saada. Tänään taisi mennä lakiesitys pikavauhdilla käsittelyyn. Korvauksia on pakko tulla, Alén sanoo ja lisää vielä.

– Ei millään pahalla, mutta en usko kolmen viikon ravintolatauon vaikuttavan tartuntojen määrään. Viranomaisilla piti vain olla joku "näyttävä muuvi", että tekevät muka jotain. Mutta en jaksa enempää mutista ja arvostella. Keskityn siihen, että saisimme vähintään sen 1000 annosta tehtyä. Täytyy pitää hyvä fiilis ja tekeminen yllä, tai järki lähtee. 

Lue myös: Hans Välimäki ravintoloiden sulkemisesta: "Jos pitää jotain laittaa säppiin, niin laitetaan kaikki säppiin, jotta päästään tästä p****estä eroon"

Lisää aiheesta:

Kiinteät kulut jopa 90 000 euroa kolmessa kuukaudessa, tukea irtosi alle 10 000 euroa – ravintoloitsija lyö tiskiin karut faktat: "Tämä on musertavaa"Ravintolat sulkeutuvat, mutta Akseli Herlevi meinaa silti tehdä 30 000 burgerin myyntiennätyksen: "Aiomme pistää koronaperkeleelle hanttiin"Hans Välimäki ravintoloiden sulkemisesta: "Jos pitää jotain laittaa säppiin, niin laitetaan kaikki säppiin, jotta päästään tästä p****estä eroon"Suomalaisravintolat ovat pulassa, mutta sinäkin voit auttaa – lue tämä, jos haluat käydä ravintoloissa jatkossakin: "Alkuviikko on katastrofi" Ravintolat kiinni, silti jopa 60 000 euron juoksevat kulut kuukaudessa – Henri Alén heittää ilmoille yhden ratkaisun: "Auttaisi ihan älyttömästi"Suomalaisravintolat koronakriisin keskellä – Henri Alén keksi, miten asiakkaat säilytetään ja kassavirta ei pysähdy: "Se maksaa työntekijöiden palkat tällä viikolla"
RavintolatRuokaHenri AlénMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ravintolat
  • 3.9.08:09
    Ruoka

    Suosittu grilli suljettu pysyvästi: "V*tuttaa aika rankasti"

  • 31.8.17:34
    Ruoka

    Suomalaiskokit kertovat ravintola-alan vaietusta ongelmasta

  • 27.8.17:02
    Ruoka

    Keittiössä huudettiin, joku sai turpaan ja osa oli kännissä – suomalaiskokit kertovat ravintola-alan villeistä vuosista

  • 27.8.10:10
    Ruoka

    Kozeen Shiwanilta yllättävä vihjaus suorassa lähetyksessä

  • 26.8.18:08
    Viiden jälkeen

    Kohukokki avautuu voinnistaan: Ahdistuskohtauksia, oksentelua ja paniikkia