Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Ravintolat sulkeutuvat, mutta työntekijöille on silti maksettava palkkaa – Arto Rastas jakaa kaikesta huolimatta 500 ilmaista ruokakassia

4:33Ravintolat sulkeutuvat, mutta palkkakulut juoksevat – tamperelainen ravintola jakaa silti ilmaiseksi ruoka-annoksia
Julkaistu 01.03.2021 11:39
Toimittajan kuva

Annika Nuotto

annika.nuotto@mtv.fi

Kuten hallitus viime torstaina ilmoitti, Suomeen tulee 8. maaliskuuta alkaen voimaan kovat rajoitukset kiihtymis- ja leviämisalueilla. Tämä tarkoittaa myös ravintoloiden sulkemista kolmeksi viikoksi näillä alueilla. Ravintoloitsijat eivät kuitenkaan pysty lomauttamaan työntekijöitään sulun alusta lähtien. 

Kuuntele Arto Rastaan haastattelu yllä olevalta videolta. 

Moni ravintola joutuu lomauttamaan työntekijöitään viranomaisten määräämän kolmen viikon sulun ajaksi. Ilmoitus lomauttamisesta pitää kuitenkin antaa työntekijöille 14 vuorokautta ennen lomautuksen alkua, mutta ravintolat sulkeutuvat jo ensi viikon maanantaina. Siinäpä ongelma.

Tämä tarkoittaa monille ravintoloitsijoille sitä, että vaikka lomautusilmoituksen olisi antanut heti viime torstaina hallituksen ilmoituksen jälkeen, työntekijöille on ravintoloiden sulun ajan maksettava kolmesta työpäivästä.

Kolmena päivänä ilmaisia ruoka-annoksia tarvitseville

Ravintoloitsija Arto Rastas kuuluu tällaisten ravintolotsijoiden joukkoon. 

Siksi hän päätti hyödyntää töihin tulevat työntekijät ja keksi jakaa 500 ilmaista ruoka-annosta tarvitseville.

–Jaamme ruokakasseja, joissa on sekä valmistamiamme ruoka-annoksia että muuta ruokatavaraa, kuten juomia ja makeisia, Rastas kertoo konseptista.

Toistaiseksi menu on vielä keksimättä, mutta sen raaka-aineet koostuvat eri yritysten ja yksityisten henkilöiden lahjoituksista. Yhteydenottoja Rastas oli lauantaihin mennessä saanut noin 80.

– Raha-apuakin on tarjottu, mutta sitä emme ole ottaneet vastaan. Jotkut ovat myös halunneet ostaa meille paperikasseja tai pakkausmateriaalia tai lautasliinoja. 

"Mitään tällaista ylimääräistä ei toivoisi tulevan tässä vaiheessa"

Suuren osan valmistettavista ruokakasseista Rastas lahjoittaa erilaisille yhdistyksille, kuten Suomen Punaiselle Ristille, Hope ry:lle ja kirkoille. Osa jaetaan suoraan Rastaan Tampereella sijaitsevasta Periscope-ravintolasta.

– Luotamme siihen, että kassin hakevat ruokaa tarvitsevat.

Rastaalla on useita ravintoloita Tampereella, ja työntekijöille maksaminen ravintoloiden ollessa suljettuina tuntuu työnantajan taloudessa. 

– Puhutaan isoista, isoista rahoista, kun työntekijöitä on paljon. Kun ajat ovat mitä ovat, mitään tällaista ylimääräistä ei toivoisi tulevan tässä vaiheessa.

Kuuntele Arto Rastaan haastattelu yllä olevalta videolta. 

Lisää aiheesta:

Ravintolat avaavat tänään ovensa ristiriitaisin tuntein – "Kuka tulee töiden jälkeen syömään enää tunniksi?"Henri Alén ei jaksa enää ravintoloiden "vemputusta" – toteuttaa melkoisen tempauksen: "Herrojen herkkua niille, jotka eivät sitä normaalisti saa"Suomalaisravintolat ovat pulassa, mutta sinäkin voit auttaa – lue tämä, jos haluat käydä ravintoloissa jatkossakin: "Alkuviikko on katastrofi" Rajoitukset runtelevat ravintola-alaa ankaralla kädellä, tältä näytti lounasaikaan Helsingin ydinkeskustassa – "Rajoitteet ovat pelote"Kouvolalainen yrittäjä Nitta pitää baarinsa auki hallituksen vetoomuksesta huolimatta – näin hän perustelee päätöstä: "Monta unetonta yötä olen viettänyt"Wolt otti käyttöön nerokkaan tavan koronaviruksen leviämisen ehkäisyyn – Suomen maajohtaja vetoaa nyt viranomaisiin: "Antakaa ravintoloiden pitää kotiinkuljetukset auki kaikissa tilanteissa"
RavintolatRuokaMTV Uutiset LiveKoronavirusTampereMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ravintolat
  • 19.11.10:12
    Ruoka

    Eroon sunnuntailisästä? Ravintola-alan kovin kipukohta puhuttaa – työntekijöillä silti huippufiilis

  • 8.11.17:32
    Ruoka

    Akis on kouluttanut kokkeja suomalaisravintoloihin yli 30 vuotta – kaikki lähtee intohimosta

  • 6.11.16:46
    Ruoka

    Yksi uunitemppu ja arkinen raaka-aine muuttuu herkuksi – Henri Alén paljastaa kikan

  • 2.11.10:52
    Helsinki

    Helsinkiä pääsee ihailemaan nyt uudesta paikasta – alla vilistää päivittäin neljännesmiljoona ihmistä

  • 1.11.17:43
    Ruoka

    Katrina on työskennellyt tarjoilijana yli 20 vuotta – tällaisia ovat suomalaiset asiakkaat