Ravintolat sulkeutuvat, mutta työntekijöille on silti maksettava palkkaa – Arto Rastas jakaa kaikesta huolimatta 500 ilmaista ruokakassia

Ravintolat sulkeutuvat, mutta palkkakulut juoksevat – tamperelainen ravintola jakaa silti ilmaiseksi ruoka-annoksia 4:33 Ravintolat sulkeutuvat, mutta palkkakulut juoksevat – tamperelainen ravintola jakaa silti ilmaiseksi ruoka-annoksia

Kuten hallitus viime torstaina ilmoitti, Suomeen tulee 8. maaliskuuta alkaen voimaan kovat rajoitukset kiihtymis- ja leviämisalueilla. Tämä tarkoittaa myös ravintoloiden sulkemista kolmeksi viikoksi näillä alueilla. Ravintoloitsijat eivät kuitenkaan pysty lomauttamaan työntekijöitään sulun alusta lähtien. 

Kuuntele Arto Rastaan haastattelu yllä olevalta videolta. 

Moni ravintola joutuu lomauttamaan työntekijöitään viranomaisten määräämän kolmen viikon sulun ajaksi. Ilmoitus lomauttamisesta pitää kuitenkin antaa työntekijöille 14 vuorokautta ennen lomautuksen alkua, mutta ravintolat sulkeutuvat jo ensi viikon maanantaina. Siinäpä ongelma.

Tämä tarkoittaa monille ravintoloitsijoille sitä, että vaikka lomautusilmoituksen olisi antanut heti viime torstaina hallituksen ilmoituksen jälkeen, työntekijöille on ravintoloiden sulun ajan maksettava kolmesta työpäivästä.

Kolmena päivänä ilmaisia ruoka-annoksia tarvitseville

Ravintoloitsija Arto Rastas kuuluu tällaisten ravintolotsijoiden joukkoon. 

Siksi hän päätti hyödyntää töihin tulevat työntekijät ja keksi jakaa 500 ilmaista ruoka-annosta tarvitseville.

–Jaamme ruokakasseja, joissa on sekä valmistamiamme ruoka-annoksia että muuta ruokatavaraa, kuten juomia ja makeisia, Rastas kertoo konseptista.

Toistaiseksi menu on vielä keksimättä, mutta sen raaka-aineet koostuvat eri yritysten ja yksityisten henkilöiden lahjoituksista. Yhteydenottoja Rastas oli lauantaihin mennessä saanut noin 80.

– Raha-apuakin on tarjottu, mutta sitä emme ole ottaneet vastaan. Jotkut ovat myös halunneet ostaa meille paperikasseja tai pakkausmateriaalia tai lautasliinoja. 

"Mitään tällaista ylimääräistä ei toivoisi tulevan tässä vaiheessa"

Suuren osan valmistettavista ruokakasseista Rastas lahjoittaa erilaisille yhdistyksille, kuten Suomen Punaiselle Ristille, Hope ry:lle ja kirkoille. Osa jaetaan suoraan Rastaan Tampereella sijaitsevasta Periscope-ravintolasta.

– Luotamme siihen, että kassin hakevat ruokaa tarvitsevat.

Rastaalla on useita ravintoloita Tampereella, ja työntekijöille maksaminen ravintoloiden ollessa suljettuina tuntuu työnantajan taloudessa. 

– Puhutaan isoista, isoista rahoista, kun työntekijöitä on paljon. Kun ajat ovat mitä ovat, mitään tällaista ylimääräistä ei toivoisi tulevan tässä vaiheessa.

Kuuntele Arto Rastaan haastattelu yllä olevalta videolta. 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja