Mainos

Härski ruokailmiö yleistyy: "Onko tämä suomalaisten kohteliaisuutta vai täydellistä typeryyttä?"

Suomalaisen matkalehden päätoimittaja Jorma Aula kertoo havainneensa useiden suomalaisten tienvarsiravintoloiden pihalla ja terasseilla bussilasteittain turisteja syömässä omia eväitään.

– Onko tämä suomalaisten kohteliaisuutta vai täydellistä typeryyttä? Kysyy suomalaisen Matka 24 -matkalehden päätoimittaja Jorma Aula tuoreessa kirjoituksessaan.

Aula on havainnut Suomessa reissatessaan yleistyvän ilmiön, jossa suomalaisyritykset häviävät: Turistit saapuvat bussilasteittain ravintoloiden ja baarien parkkipaikoille, pystyttävät menopelinsä viereen ison ruokapöydän ja syövät omia eväitään. Joskus ruokaa nautitaan jopa pysähdyspaikan ravintolan terassilla. Aulan mukaan tästä jää jäljelle Suomeen vain ruokatarjoilun jätteet, täytetyt roska-astiat taukopaikoille ja bussin pakokaasut ilmaan.

– Muutama päivä sitten kuvasin tällaisen tilanteen Rovaniemen Napapiirillä. Yhdellä aukealla lounasta olivat nauttimassa tanskalaiset matkailijat ja sadan metrin päässä saksalaiset. Molemmissa autoissa oli arviolta 50 matkailijaa. Noin 20 metrin päässa ravintolabussista on Napapiirin yhden ravintolan ovi. Sinne matkailijat eivät menneet. Tosin he istuutuivat lautasineen kyseisen ravintolan terassille, Aula kirjoittaa.

"Ei jäänyt paikallisiin liikkeisiin montaakaan euroa"

Aulan mukaan Napapiiriltä ja Suomesta ylipäätään löytyisi kyllä ravintoloita, jotka pystyisivät ruokkimaan bussilastillisia matkustajia, eikä turistien tarvitsisi raahata mukanaan omia retkieväitä.

– Ruokailun  jälkeen matkailijat käyskentelivät Napapiirin aukealla ja käyttivät lähinnä maksuttomia vessoja. Täydestä bussilastista ei jäänyt paikallisiin liikkeisiin montaakaan euroa.

– Kaiken kukkuraksi mitä ilmeisemmin Rovaniemen jätelaitos sai huolehdittavakseen tässä tapauksessa sadan henkilön ruokailujätteet ja vessakäynnit. Bussi jatkoi matkaansa kohti pohjoista jyräten Suomen rapistuvaa tieverkostoa. Kaikki ilmaiseksi! Aula kirjoittaa.

Kuitenkin joissain maissa, kuten Tanskassa, eväskulttuuri elää edelleen vahvana. Tämä vaikuttaa osaltaan matkailijoiden ravintolakäyttäytymiseen. 


"Vievät vessapaperitkin mennessään"

Aula arvelee MTV:n Makuja.fi:lle, että turisteille myydään valmiita pakettimatkoja, joihin tarjoilut kuuluvat.

Päätoimittajan kuvaamalta videolta voi nähdä tanskalaisen turistibussin henkilökunnan pukeutuneena valkoisiin essuihin ja tarjoilemassa ruokaa nälkäisille matkailijoille suomalaisen taukopaikkaravintolan parkkipaikalla.

Aulan mielestä Finpro eli entinen Matkailun edistämiskeskus voisikin ottaa yhteyttä matkanjärjestäjiin ja kertoa heille pelisäännöistä.

– Eihän suomalaisetkaan voi mennä Saksaan ja mennä ravintolan terassille syömään omia eväitään. Kyllä sieltä todennäköisesti aika äkkiä tulisi poliisi paikalle, Aula kommentoi Makuja.fi:n haastatelussa.

Mutta vika ei tietysti ole yksin matkanjärjestäjänkään. Euroopan heikossa taloudellisessa tilanteessa turistit kiristävät kukkaroidensa nyörejä ja suosivat edullisempaa ratkaisua, omia eväitä. Toisaalta myös suomalaiset yrittäjät voisivat Aulan mukaan hieman aktivoitua ja ottaa käyttöön esimerkiksi wc-maksut.

– Tuskaillaan, että ei jää killinkiäkään ja jupistaan keskenään, kun turistit vievät ilmaisista vessoista vessapaperitkin mukanaan. Vessat voitaisiin esimerkiksi laittaa maksullisiksi ratkaisuna ongelmaan, Aula ehdottaa. 

Matkalehden päätoimittaja Jorma Aula kuvasi heinäkuussa videon tanskalaisen turistiryhmän eväshetkestä suomalaisen tienvarsiravintolan pihalla:

Kuvat ja video: Jorma Aula, Matka 24

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja