Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Hans Välimäki hehkuttaa joulun aliarvostettua herkkua: "Vallan mainiota ruokaa"

Suuri osa Suomessa ja Ruotsissa syötävästä lipeäkalasta on turskan sukulaista, molvaa.
Suuri osa Suomessa ja Ruotsissa syötävästä lipeäkalasta on turskan sukulaista, molvaa.Lehtikuva
Julkaistu 26.12.2015 18:01
Toimittajan kuva

Heli Mettänen

heli.mettanen@mtv.fi

Lipeäkala on jouluherkkua, jota moni kavahtaa. Hans Välimäki sen sijaan pitää klassisen kalaherkun puolia.

Huippukokki Hans Välimäki kertoo Makuja.fi:lle, että yksi hänen suosikkiherkuistaan on lipeäkala. Keskustelua herättävä kalaruoka on lapsuudesta saakka kuulunut hänen suosikkeihinsa jouluruokien runsaassa joukossa.

– Pidän haudutetusta lipeäkalasta. Se on vallan mainiota ruokaa, Välimäki kertoo.

Välimäki valmistaa jouluisen lipeäkalan perinteiseen tapaan vedessä hauduttamalla. Klassisen valkokastikehunnun sijaan huippukokki syö lipeäkalansa norjalaiseen tyyliin.

– Tykkään enemmän valmistaa lipeäkalan norjalaiseen tyyliin. Norjassa sen kanssa laitetaan pekonia, ja se tarjoillaan hernepyreen kanssa, Välimäki toteaa.

Katso Välimäen vinkit hernepyreen valmistamiseen täältä!

Miksi suomalaiset eivät pidä lipeäkalasta?

Välimäellä on oma teoriansa siihen, miksi lipeäkala jakaa suomalaisten joukossa mielipiteitä. Huippukokki nimittäin itse pitää ylipäätään enemmän sellaisista kalalajeista, jotka ovat hieman kiinteämpää sorttia.

– Luulen, että se on lipeäkalan kumisen oloinen rakenne, joka ihmisiä häiritsee. Toiset kuitenkin tykkäävät lipeäkalasta juuri rakenteen vuoksi. Minä lukeudun tähän joukkoon, enkä itse välitä mössöisestä kalasta. Minusta kalassa pitää olla struktuuria – ja siksi minä pidänkin lipeäkalasta, Välimäki kertoo.

Makuja.fi vinkkaa: tee söpöjä minijoulutorttuja. Katso videolta vinkit:

Video

Lisää aiheesta:

Häviääkö tunnettu kalaherkku lautasiltamme? Kalakauppias harmissaan: "Se on niin perinteinen"Vähärasvaista, maukasta ja proteiinipitoista – miksi tätä sesonkikalaa väheksytään Suomessa?Kaupan makaroni- tai maksalaatikkoa ei kannata lämmittää mikrossa! Sikke Sumarilta valmistusvinkkiHjallis Harkimo syö joka joulu tätä erikoislaatuista kalaherkkua: "Ihan sairaan hyvää"Henri Alénin takuuvarma ja helppo lohiresepti joulupöytään: "Suussasulavan täydellinen"Lipeäkala jakaa mielipiteitä – mitä tämä jouluinen ruoka oikeasti on?
JouluruokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Jouluruoka
  • 15.9.17:14
    Ruoka

    100 päivää jouluun! Näin saat joulukonvehteja yli puolet halvemmalla

  • 27.12.202417:34
    Ruoka

    Näin joululaatikoille kannattaa nyt tehdä

  • 26.12.202417:33
    Ruoka

    Kuinka kauan joulukinkku säilyy? Asiantuntija kertoo takarajan

  • 26.12.202409:42
    Suklaa

    Arto löysi laatikostaan yli 14 vuotta vanhoja konvehteja – avaamattoman rasian sisältö yllätti mikrobiologinkin

  • 25.12.202417:32
    Suklaa

    Yksi konvehti on joulun inhokki – syötkö sinä?