Hans Välimäki hehkuttaa joulun aliarvostettua herkkua: "Vallan mainiota ruokaa"

Lipeäkala
Suuri osa Suomessa ja Ruotsissa syötävästä lipeäkalasta on turskan sukulaista, molvaa. Lehtikuva

Lipeäkala on jouluherkkua, jota moni kavahtaa. Hans Välimäki sen sijaan pitää klassisen kalaherkun puolia.

Huippukokki Hans Välimäki kertoo Makuja.fi:lle, että yksi hänen suosikkiherkuistaan on lipeäkala. Keskustelua herättävä kalaruoka on lapsuudesta saakka kuulunut hänen suosikkeihinsa jouluruokien runsaassa joukossa.

– Pidän haudutetusta lipeäkalasta. Se on vallan mainiota ruokaa, Välimäki kertoo.

Välimäki valmistaa jouluisen lipeäkalan perinteiseen tapaan vedessä hauduttamalla. Klassisen valkokastikehunnun sijaan huippukokki syö lipeäkalansa norjalaiseen tyyliin.

– Tykkään enemmän valmistaa lipeäkalan norjalaiseen tyyliin. Norjassa sen kanssa laitetaan pekonia, ja se tarjoillaan hernepyreen kanssa, Välimäki toteaa.

Katso Välimäen vinkit hernepyreen valmistamiseen täältä!

Miksi suomalaiset eivät pidä lipeäkalasta?

Välimäellä on oma teoriansa siihen, miksi lipeäkala jakaa suomalaisten joukossa mielipiteitä. Huippukokki nimittäin itse pitää ylipäätään enemmän sellaisista kalalajeista, jotka ovat hieman kiinteämpää sorttia.

– Luulen, että se on lipeäkalan kumisen oloinen rakenne, joka ihmisiä häiritsee. Toiset kuitenkin tykkäävät lipeäkalasta juuri rakenteen vuoksi. Minä lukeudun tähän joukkoon, enkä itse välitä mössöisestä kalasta. Minusta kalassa pitää olla struktuuria – ja siksi minä pidänkin lipeäkalasta, Välimäki kertoo.

Makuja.fi vinkkaa: tee söpöjä minijoulutorttuja. Katso videolta vinkit:

Video

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja