Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Lipeäkala jakaa mielipiteitä – mitä tämä jouluinen ruoka oikeasti on?

Suomeen tulevasta lipeäkalasta suurin osa on turskalle sukua olevaa molvaa.
Suomeen tulevasta lipeäkalasta suurin osa on turskalle sukua olevaa molvaa.Lehtikuva
Julkaistu 23.12.2015 17:33

Janiko Kemppi

janiko.kemppi@mtv.fi

Lipeäkala kuuluu monen joulupöytään, mutta sen haju voi olla monelle ylitsepääsemätönkin asia. Makuja.fi selvitti, mitä mielipiteitä jakava lipeäkala oikeastaan on.

Vaalea ja pehmeä lipeäkala tuo monelle joulun, mutta toiset vierastavat sitä varsinkin sen hajun vuoksi. Oikein valmistettu lipeäkala on kuitenkin herkullista, vähärasvaista ja täyttävää ruokaa.

Lähtöisin Norjasta

Helsinkiläisen Kalatukku Erikssonin kalakauppias Juha Lindbergin mukaan lipeäkala valmistetaan joko kuivatusta molvasta tai turskasta.

– Kala on kuivattu Norjassa ja siitä käytetään usein nimitystä kapakala. Suomeen kala tuodaan kuivattuna fileenä.

Lipeää käytetään perinteisessä valmistuksessa

Lindberg kertoo, että lipeäkalan valmistuksessa ei valmispakkauksissa käytetä enää saippuoissa käytettyäkin lipeää. Perinteiseen reseptiin lipeä kuitenkin kuuluu.

– Perinteisesti kuivatettua kalaa liotetaan lipeässä ja vedessä. Seoksessa käytetään myös koivun tuhkaa.

Voiko hajua välttää?

Monet kammoksuvat lipeäkalaa siitä lähtevän tuoksun vuoksi. Lindbergin mukaan haju on ominaista lipeäkalalle, eikä sitä kannata pelätä.

– Monet liottavat lipeäkalaa kylmässä vedessä ennen keittämistä. Tämä saattaa vähentää monelle epämieluisaa kalan hajua, Lindberg vinkkaa.

Lipeäkala valmistuu myös uunissa

Mikäli lipeäkalan tuoksu häiritsee keitettäessä, voi sen valmistaa myös uunissa. Lindbergin mukaan hyvä tapa on paistaa lipeäkala kinkkupussissa.

– Uunissa valmistaminen onkin paras ja nykyisin yleinen tapa valmistaa lipeäkala huuhtelun jälkeen, Lindberg kertoo.

Lisää aiheesta:

Häviääkö tunnettu kalaherkku lautasiltamme? Kalakauppias harmissaan: "Se on niin perinteinen"Kalastusopas Tomi ylistää vähärasvaista ja pikana valmistuvaa kalaa: "Ihan ykköskala!"Vähärasvaista, maukasta ja proteiinipitoista – miksi tätä sesonkikalaa väheksytään Suomessa?Kuuluuko tämä kalaherkku sinunkin joulupöytääsi? Helppo valmistaa!Kaksi asiaa, jotka sinun täytyy muistaa, jos valmistat savukalaa – muuten voi kesäherkku mennä pilalleHans Välimäki hehkuttaa joulun aliarvostettua herkkua: "Vallan mainiota ruokaa"
KalaJouluMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Kala
  • 29.9.07:45
    Ruoka

    Näistä kaloista saa eniten D-vitamiinia

  • 28.9.17:32
    Ruoka

    Näin lohen voi korvata ruoanlaitossa

  • 23.8.17:26
    Ruoka

    Kalakeitto, jota kaikkien kannattaisi kokeilla

  • 6.8.07:43
    Ruoka

    Maritan helppo kalaohje yllättää: "Kukaan ei sano, että yök, en syö"

  • 4.8.16:51
    Ruoka

    Pian on halpaa kalaa tarjolla – miksi herkullinen suomalaisruoka on unohdettu?