Lipeäkala jakaa mielipiteitä – mitä tämä jouluinen ruoka oikeasti on?

Lipeäkala
Suomeen tulevasta lipeäkalasta suurin osa on turskalle sukua olevaa molvaa. Lehtikuva

Lipeäkala kuuluu monen joulupöytään, mutta sen haju voi olla monelle ylitsepääsemätönkin asia. Makuja.fi selvitti, mitä mielipiteitä jakava lipeäkala oikeastaan on.

Vaalea ja pehmeä lipeäkala tuo monelle joulun, mutta toiset vierastavat sitä varsinkin sen hajun vuoksi. Oikein valmistettu lipeäkala on kuitenkin herkullista, vähärasvaista ja täyttävää ruokaa.

Lähtöisin Norjasta

Helsinkiläisen Kalatukku Erikssonin kalakauppias Juha Lindbergin mukaan lipeäkala valmistetaan joko kuivatusta molvasta tai turskasta.

– Kala on kuivattu Norjassa ja siitä käytetään usein nimitystä kapakala. Suomeen kala tuodaan kuivattuna fileenä.

Lipeää käytetään perinteisessä valmistuksessa

Lindberg kertoo, että lipeäkalan valmistuksessa ei valmispakkauksissa käytetä enää saippuoissa käytettyäkin lipeää. Perinteiseen reseptiin lipeä kuitenkin kuuluu.

– Perinteisesti kuivatettua kalaa liotetaan lipeässä ja vedessä. Seoksessa käytetään myös koivun tuhkaa.

Voiko hajua välttää?

Monet kammoksuvat lipeäkalaa siitä lähtevän tuoksun vuoksi. Lindbergin mukaan haju on ominaista lipeäkalalle, eikä sitä kannata pelätä.

– Monet liottavat lipeäkalaa kylmässä vedessä ennen keittämistä. Tämä saattaa vähentää monelle epämieluisaa kalan hajua, Lindberg vinkkaa.

Lipeäkala valmistuu myös uunissa

Mikäli lipeäkalan tuoksu häiritsee keitettäessä, voi sen valmistaa myös uunissa. Lindbergin mukaan hyvä tapa on paistaa lipeäkala kinkkupussissa.

– Uunissa valmistaminen onkin paras ja nykyisin yleinen tapa valmistaa lipeäkala huuhtelun jälkeen, Lindberg kertoo.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat