Perinteisestä suomalaisesta joulupöydästä on ennen vanhaan löytynyt aina lipeäkalaa. Nyt se on kuitenkin liki täysin poistunut suomalaisesta ruokapöydästä.
Lipeäkalalla on pitkät perinteet, sen juuret johtavat aina keskiajalle asti. Vielä se sinnittelee ainakin varttuneemman väen joulupöydän herkkuna.
Nykyisin lipeäkalan valmistus lepää kahden yrityksen harteilla: Martin Kalan ja Hätälän. Kaikkiaan lipeäkalaa valmistetaan Suomessa joulunajan sesonkiin 200 000 kiloa.
Lue myös: Yllättävästä ruoasta tullut hitti laivojen joulubuffetissa – moni syö tietämättään
Tänä vuonna heikko saatavuus
Tukkutorin Kalan kalakauppias Karl Huttunen sanoo, että tänä vuonna lipeäkalan saaminen on ollut heikkoa.
– Tämä vuosi on ollut ehkä hankalin koskaan. Varsinkin turskasta valmistettua on ollut vaikea saada. Ilmeisesti raaka-aineen hinta on noussut, kysynnän pienentyessä osa valmistajista ei tehnyt sitä, kertoo Huttunen.
Huttusen mukaan syynä ei ole heikentynyt turskakanta vaan puute turskan kalastajista. Kotimaassa valmistetuista lipeäkaloista valtaosa onkin tehty molvasta.
