Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Häviääkö tunnettu kalaherkku lautasiltamme? Kalakauppias harmissaan: "Se on niin perinteinen"

2:46Rakastettu tai inhottu – mitä oikeasti on lipeäkala ja mitä sen seuraksi lautaselle?Rakastettu ja inhottu lipeäkala – katso videolta, mitä tämä kausiherkku oikeastaan on!
Julkaistu 22.12.2024 17:34
Toimittajan kuva
Sari Korpela

sari.korpela@mtv.fi

Perinteisestä suomalaisesta joulupöydästä on ennen vanhaan löytynyt aina lipeäkalaa. Nyt se on kuitenkin liki täysin poistunut suomalaisesta ruokapöydästä.

Lipeäkalalla on pitkät perinteet, sen juuret johtavat aina keskiajalle asti. Vielä se sinnittelee ainakin varttuneemman väen joulupöydän herkkuna.

Nykyisin lipeäkalan valmistus lepää kahden yrityksen harteilla: Martin Kalan ja Hätälän. Kaikkiaan lipeäkalaa valmistetaan Suomessa joulunajan sesonkiin 200 000 kiloa. 

Lue myös: Yllättävästä ruoasta tullut hitti laivojen joulubuffetissa – moni syö tietämättään

Tänä vuonna heikko saatavuus

Tukkutorin Kalan kalakauppias Karl Huttunen sanoo, että tänä vuonna lipeäkalan saaminen on ollut heikkoa. 

– Tämä vuosi on ollut ehkä hankalin koskaan. Varsinkin turskasta valmistettua on ollut vaikea saada. Ilmeisesti raaka-aineen hinta on noussut, kysynnän pienentyessä osa valmistajista ei tehnyt sitä, kertoo Huttunen.

Huttusen mukaan syynä ei ole heikentynyt turskakanta vaan puute turskan kalastajista. Kotimaassa valmistetuista lipeäkaloista valtaosa onkin tehty molvasta.

Lue myös: Muistatko vielä Kati Napan kokkailut? Tällaista ruokaa televisiossa tehtiin yli 30 vuotta sitten

Näin lipeäkalaa valmistetaan

Martin Kalan toimitusjohtaja Jari Multanen kertoo, että lipeäkalan valmistaminen vie aikaa kolme viikkoa. Ensin kuivatut kalat ostetaan Islannista kevät-kesällä. Varsinainen liotus alkaa elokuun lopulla.

– Ensin niitä liotetaan 4–5 päivää puhtaassa vedessä. Sitten veteen lisätään kalkkia ja soodaa, josta sitten käynnistyy se prosessi. 

– Kalat ovat muutaman päivän siinä liuoksessa ja sen jälkeen vaihdetaan puhtaaseen veteen likoamaan. Jotta kalasta tulee elintarvikekelpoinen, se pitää liottaa vielä kymmenen kertaa puhtaassa vedessä kolmen viikon aikana, kertoo Multanen.

Kun kala lähtee myyntiin, sen voi jo huoletta käyttää keittiössä ilman liotusta.

– Itse teen lipeäkalan uunivuoassa, siihen kylkeen valkokastike, herneet, vähän suolaa, niin tulee hyvää. Jotkut lisäävät myös rapeaksi paistettua pekonia murustettuna, kertoo Multanen ja antaa omat vinkkinsä lipeäkalan valmistukseen.

"Perinteinen, terveellinen, vähärasvainen ja vatsaystävällinen"

Kalakauppias Huttusta myös hivenen harmittaa, että perinteisen kalaherkun kysyntä on niin heikkoa. 

– Se on niin perinteinen ruoka ja terveellinen, vähärasvainen ja vatsaystävällinen, hän sanoo

Osa ravintoloista on ottanut lipeäkalan ruokalistalle. Ravintoloilla voikin olla iso merkitys perinteisen kalaruoan valmistuksen ylläpitämisessä.

 Toinen kysymys onkin sitten se, kuinka moni perinteistä herkkua uskaltaa lautaselleen tilata. 

4:38Näin valmistuu Kosmoksen herkullinen lipeäkala-annosNäin lipeäkala-annos valmistetaan ravintola Kosmoksessa.

Lue myös: Hjallis Harkimo syö joka joulu tätä erikoislaatuista kalaherkkua: "Ihan sairaan hyvää"

Lisää aiheesta:

Pian on halpaa kalaa tarjolla – miksi herkullinen suomalaisruoka on unohdettu?Kalastusopas Tomi ylistää vähärasvaista ja pikana valmistuvaa kalaa: "Ihan ykköskala!"Vähärasvaista, maukasta ja proteiinipitoista – miksi tätä sesonkikalaa väheksytään Suomessa?Suomalaiset haluaisivat syödä enemmän kotimaista kalaa, mutta se on kallista – elintarvikealan ammattilaisen mielestä on olemassa yksi ratkaisuKalakeittokikka säästää selvää rahaa! Näin saat kalaa halvemmalla kaupasta: "Nyt on hyvä hetki kokeilla"Lipeäkala jakaa mielipiteitä – mitä tämä jouluinen ruoka oikeasti on?
JouluruokaLipeäkalaKalaViiden jälkeenMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Jouluruoka
  • ma17:14
    Ruoka

    100 päivää jouluun! Näin saat joulukonvehteja yli puolet halvemmalla

  • 27.12.202417:34
    Ruoka

    Näin joululaatikoille kannattaa nyt tehdä

  • 26.12.202417:33
    Ruoka

    Kuinka kauan joulukinkku säilyy? Asiantuntija kertoo takarajan

  • 26.12.202409:42
    Suklaa

    Arto löysi laatikostaan yli 14 vuotta vanhoja konvehteja – avaamattoman rasian sisältö yllätti mikrobiologinkin

  • 25.12.202417:32
    Suklaa

    Yksi konvehti on joulun inhokki – syötkö sinä?