Flunssakauden herkkuruoat: Paranna vastustuskykyäsi ja helpota oloasi

valkosipuli
Shutterstock

Näitä ruokia kannattaa latoa lautaselle, jotta vastustuskyky paranee, flunssa pysyy tiessään ja paino hallinnassa.

Osaat taatusti pestä käsiä flunssakauden kynnyksellä ja pysytellä erossa aivastelevasta työkaverista, mutta tiedätkö, mitä ruokia kannattaa syödä vastustuskykyä parantaakseen? 

Kokeile näitä Women's Health -sivuston listaamia herkkuja:

Appelsiinit

C-vitamiinipitoiset appelsiinit auttavat moneen ongelmaan: ne auttavat ehkäisemään virustauteja ja korjaamaan kudosta ja luustoa. Appelsiinien ei kuitenkaan ole varsinaisesti todistettu ehkäisevän flunssaa. Sitä vastoin ne kyllä voivat helpottaa oloa, kun olet jo sairastunut, sillä C-vitamiinipommina appelsiinit saattavat auttaa lyhentämään flunssan kestoa. Lisäksi ne auttavat makeanhimoon, joten flunssan kourissa maatessasi et tule kerryttäneeksi kiloja, jos makeisten sijaan tartut appelsiininviipaleisiin.

Lehtikaali

Lehtikaali on tulvillaan vastustuskykyä parantavia antioksidantteja. Kokeile herkutella lehtikaalilla maustaen se pannulla valkosipulilla ja oliiviöljyllä. 

Jogurtti

Jogurtti ei ole vain vähäkalorinen aamiainen. Sen probiootit auttavat erityisesti ruoansulatuselimistöä pysymään tasapainossa ja säännöllisesti nautittuna saattavat auttaa tasapainottamaan myös immuunijärjestelmää.

Valkosipuli

Valkosipuli tuo ateriaan paljon makua, mutta se on myös täynnä antioksidanttisia yhdisteitä. Saat ruokaan makua ilman turhia kilokaloreita, mutta pääset myös nauttimaan sen terveyshyödyistä. Muista musertaa valkosipuli mahdollisimman pieneksi, sillä tuoksuvia, sydämelle terveellisiä tiosulfinaatteja muodostuu nimenomaan silloin, kun valkosipulinkynttä leikataan. Ja mitä enemmän sitä leikataan, sitä enemmän sydänystävällisiä yhdisteitä muodostuu.

Tee ja hunaja

Tee tuo lohtua sohvannurkassa sairastavalle, mutta siitä on muutakin hyötyä. Sen lämpö helpottaa tukkeutunutta oloa ja saa liman irtoamaan. Hunaja puolestaan rauhoittaa yskimisestä ärtynyttä kurkkua, joten lisää nokare hunajaa teekupilliseesi. 

Kanakeitto

Jo klassiseksi miellettävä flunssapotilaan ruoka on kanakeitto. Kuuma liemi helpottaa tukkeutunutta oloa, kanan proteiinit auttavat korjaamaan soluja ja vihannekset ovat täynnä antioksidantteja. Eräässä tutkimuksessa todettiin, että kuuma kanakeitto sai nenän paremmin vuotamaan kuin kylmä tai kuuma vesi. Tämä on flunssapotilaalle hyvä asia, sillä nenän eritteet auttavat hävittämään kehosta tauteja aiheuttavat virukset ja bakteerit.

Ainoa miinuspuoli on se, että ruoka täytyy valmistaa itse, valmiskanakeitot eivät flunssaa potevaa auta.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja