Flunssakauden herkkuruoat: Paranna vastustuskykyäsi ja helpota oloasi
Näitä ruokia kannattaa latoa lautaselle, jotta vastustuskyky paranee, flunssa pysyy tiessään ja paino hallinnassa.
Osaat taatusti pestä käsiä flunssakauden kynnyksellä ja pysytellä erossa aivastelevasta työkaverista, mutta tiedätkö, mitä ruokia kannattaa syödä vastustuskykyä parantaakseen?
Kokeile näitä Women's Health -sivuston listaamia herkkuja:
Appelsiinit
C-vitamiinipitoiset appelsiinit auttavat moneen ongelmaan: ne auttavat ehkäisemään virustauteja ja korjaamaan kudosta ja luustoa. Appelsiinien ei kuitenkaan ole varsinaisesti todistettu ehkäisevän flunssaa. Sitä vastoin ne kyllä voivat helpottaa oloa, kun olet jo sairastunut, sillä C-vitamiinipommina appelsiinit saattavat auttaa lyhentämään flunssan kestoa. Lisäksi ne auttavat makeanhimoon, joten flunssan kourissa maatessasi et tule kerryttäneeksi kiloja, jos makeisten sijaan tartut appelsiininviipaleisiin.
Lehtikaali
Lehtikaali on tulvillaan vastustuskykyä parantavia antioksidantteja. Kokeile herkutella lehtikaalilla maustaen se pannulla valkosipulilla ja oliiviöljyllä.
Jogurtti
Jogurtti ei ole vain vähäkalorinen aamiainen. Sen probiootit auttavat erityisesti ruoansulatuselimistöä pysymään tasapainossa ja säännöllisesti nautittuna saattavat auttaa tasapainottamaan myös immuunijärjestelmää.
Valkosipuli
Valkosipuli tuo ateriaan paljon makua, mutta se on myös täynnä antioksidanttisia yhdisteitä. Saat ruokaan makua ilman turhia kilokaloreita, mutta pääset myös nauttimaan sen terveyshyödyistä. Muista musertaa valkosipuli mahdollisimman pieneksi, sillä tuoksuvia, sydämelle terveellisiä tiosulfinaatteja muodostuu nimenomaan silloin, kun valkosipulinkynttä leikataan. Ja mitä enemmän sitä leikataan, sitä enemmän sydänystävällisiä yhdisteitä muodostuu.
Tee ja hunaja
Tee tuo lohtua sohvannurkassa sairastavalle, mutta siitä on muutakin hyötyä. Sen lämpö helpottaa tukkeutunutta oloa ja saa liman irtoamaan. Hunaja puolestaan rauhoittaa yskimisestä ärtynyttä kurkkua, joten lisää nokare hunajaa teekupilliseesi.
Kanakeitto
Jo klassiseksi miellettävä flunssapotilaan ruoka on kanakeitto. Kuuma liemi helpottaa tukkeutunutta oloa, kanan proteiinit auttavat korjaamaan soluja ja vihannekset ovat täynnä antioksidantteja. Eräässä tutkimuksessa todettiin, että kuuma kanakeitto sai nenän paremmin vuotamaan kuin kylmä tai kuuma vesi. Tämä on flunssapotilaalle hyvä asia, sillä nenän eritteet auttavat hävittämään kehosta tauteja aiheuttavat virukset ja bakteerit.
Ainoa miinuspuoli on se, että ruoka täytyy valmistaa itse, valmiskanakeitot eivät flunssaa potevaa auta.
Lähde: Women's Health
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Brie-parsataskut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa