Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Kinkkukriisi! Perinteinen saunapalvikinkku saattaa kadota suomalaiskaupoista – ”kansallinen häpeä”

Lehtikuva
Julkaistu 17.02.2017 12:02

MTV LIFESTYLE

Perinteistä saunapalvikinkkua ei ehkä kohta saa enää valmistaa Suomessa EU-säädösten vuoksi.  Lihakeskusliitto ry sekä tuottajien MTK ovat yhdessä päättäneet lähteä vastaiskuun saunapalvin puolesta.

Lihateollisuuden edunvalvoja Lihakeskusliitto ry sekä Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry ovat lähdössä pelastamaan suomalaista perinteistä saunapalvia, jonka valmistus uhkaa loppua syksyllä tiukentuvien EU-säädösten takia.

– Perinteisen saunapalvin pelastusoperaatio on lähdössä vauhdilla käyntiin. Monet pienemmät palvaamot toimivat maatilojen sivuelinkeinona. Tämä kiinnostaa siksi myös MTK:ta ja olemmekin tyytyväisiä yhteistyöstä Lihakeskusliiton kanssa, MTK:n ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi kertoo.

Ongelmana PAH-yhdisteet

Lihakeskusliiton toimitusjohtaja Mari Hannuksela selostaa, että ongelmana saunapalvissa ovat terveydelle haitalliset PAH-yhdisteet. Näitä syntyy erityisesti tuotteissa, joita on paahdettu, savustettu, grillattu tai kuivattu.

– Liiallisina määrinä nämä PAH-yhdisteet ovat terveydelle haitallisia, ja siksi säädöksiä on lähdetty kiristämään EU-tasolla.

PAH-yhdisteiden raja-arvoissa viimeisimmän kiristyksen siirtymäaika on loppumassa syyskuussa. Teollisuus on tehnyt paljon toimenpiteitä sekä itse että viranomaisten kanssa PAH-pitoisuuksien alentamiseksi tuotantoprosessissa.

– Ikävä kyllä perinteiset savustusmenetelmät eivät taivu uusiin raja-arvoihin. Jäsenyrityksemme pystyvät kyllä valmistamaan raja-arvoihin mahtuvia tuotteita, mutta valmistusprosessia pitää muuttaa niin paljon, ettei kysymyksessä ole enää sama perinteinen tuote. Tuotteiden maku, tuoksu ja rakenne muuttuvat ratkaisevasti, Hannuksela selostaa valmistusprosessia, sanoo Hannuksela.

Maaseudun työpaikat vaarassa

MTK:n Anni-Mari Syväniemi pelkää, että perinnepalvauksen loppuminen iskisi lujasti maaseudulla toimiviin liha-alan pk-yrityksiin.

– Suomen noin 300 lihanjalostajasta juuri maamme noin 100 perinnepalvaria ovat niitä, jotka työllistävät maaseudun haja-asutusalueilla. Kun lihateollisuus nykyisin työllistää noin 8000 henkilöä, määrä voi pudota pahimmillaan jopa puoleen, Syväniemi laskee.

Valmistuksen loppuminen olisi "kansallinen häpeä"

Sekä Lihakeskusliitossa että MTK:ssa tehdään täysillä töitä, että löytyy pysyvä ratkaisu perinnepalvauksen pelastamiseksi. Luottamus on luja siihen, että ratkaisu perinteisen saunapalvin hyväksi löytyy yhteistyössä viranomaisten kanssa.

Lihakeskusliiton Mari Hannuksela muistuttaa, että Lihatiedotuksen tilastojen mukaan täyslihaleikkeleitä kulutetaan Suomessa vain 4,6 kiloa henkeä kohti vuodessa.

– Tästä määrästä valtaosa on ihan muuta tavaraa kuin perinnepalvia. Isot lihatalot ja suurin osa pk-yrityksistäkin käyttää muita savustusmenetelmiä. Kuluttajan turvallisuus tuskin vaarantuu, kun syötävät määrät ovat ehkä vain joitakin satoja grammoja henkeä kohti vuodessa.

MTK ja Lihakeskusliitto yrittävät saada pysyvän poikkeuksen perinteisellä valmistustavalla valmistetuille tuotteille. Tätä tavoitetta edistää EU-nimisuoja, jota Lihakeskusliittoa lähellä oleva Saunapalviyhdistys ry on ansiokkaasti hakenut näille tuotteille.

MTK:n ja Lihakeskusliiton mukaan saunapalvissa on kyse artesaanituotteesta, jolla on valtava kulttuurinen ja gastronominen arvo osana suomalaista ruokakulttuuria. Näillä tuotteilla on iso työllistävä vaikutus.

– Suomen 100-vuotisjuhlavuotena olisi kansallinen häpeä luopua saunapalvista. Annetaan siis lahja Suomelle, ja varmistetaan saunapalvin valmistus jatkossakin. Hyvä maku kunniaan! 

Lähde: Lihakeskusliitto ja MTK

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Suomalainen menestysresepti -ohjelman voiton vei pientä savustamoa luotsaava Tero – ja savu maistuu myös voittajatuotteessaEU hyväksyi Suomeen uuden nimisuojatun tuotteen – "Merkittävä asia suomalaiselle ruokakulttuurille"Kauhavalaispellolla tallusteli joukko eurooppalaisia sisäänostajia hiilinegatiivisen herkun perässä – Michelin-kokki kertoo uudesta ruokatrendistäNyt se on varmaa! Kinkkukieltoa ei tule ja suomalaista savukalaa saa jatkossakin – ministeri Jari Leppä: "Taattu pysyvällä poikkeusluvalla"Kinkkukielto! Saunapalvikinkun myynti uhkaa loppua syksyllä – Suomi hakee pysyvää poikkeuslupaaEU kieltäisi saunapalvin - "Liioittelua, koska saunapalvin kulutus on vähäistä"
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • 17:13
    Ruoka

    Ruotsalaiskokin ykköskikka paistettuihin perunoihin: "Onnistuu joka kerta!"

  • 10:29
    Ruoka

    Lyömätön terveyspommi, jota kannattaa nyt syödä: "Muutama päivässä riittää"

  • 07:46
    Ruoka

    Sipuli kannattaakin pilkkoa näin – mullistavaa!

  • Eilen17:11
    Ravintolat

    Legendaarinen texmex-ravintola yrityssaneeraukseen

  • Eilen13:35
    Ruoka

    Suomen paras makkara on valittu – oletko maistanut?