Kinkkukielto! Saunapalvikinkun myynti uhkaa loppua syksyllä – Suomi hakee pysyvää poikkeuslupaa

kinkku palvikinkku leikkele
Suomi hakee saunapalvikinkun myynnille pysyvää poikkeuslupaa. Lehtikuva

Suomi hakee perinteiselle saunapalvikinkulle pysyvää poikkeuslupaa EU:sta, kertovat Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK ja Lihakeskusliitto.

Saunapalvissa on terveydelle haitallisia PAH-yhdisteitä, joiden raja-arvoja EU haluaa kiristää. Suomi haluaa pysyvän poikkeusluvan saunapalvin PAH-rajoihin.

Suomen nykyinen kolmivuotinen poikkeuslupa sallii perinteisten saunapalvituotteiden myynnin Suomen markkinoilla syyskuuhun asti.

MTK:n mukaan pysyvän poikkeuksen hakemisesta sovittiin maa- ja metsätalousministeriön kanssa maaliskuun alussa. Ehtona oli, että teollisuus toimittaa ministeriölle saunapalvien PAH-yhdisteistä tuloksia viimeisten kolmen vuoden ajalta.

Saunapalvikinkulle haetaan myös nimisuojaa

EU on kiristänyt paahdettujen, savustettujen, grillattujen ja kuivatuiden tuotteiden säädöksiä. Saunapalvi on savustettu leppäpuulla savusaunassa suorasavustusmenetelmällä. Lihan kypsytysaika on vähintään 12 tuntia.

Saunapalvikinkulle haetaan myös nimisuojaa. Maaseutuviraston mukaan Saunapalviyhdistys hakee suojattua maantieteellistä merkintää nimelle Saunapalvikinkku, tehty perinteiseen tapaan / Basturökt skinka, tillverkad på traditionellt sätt.
Viraston mukaan saunapalvikinkun valmistus on voimakkaasti sidoksissa suomalaiseen saunakulttuuriin, mikä erottaa sen muista maista ja niiden savustetuista tuotteista.

"Perinteiset savustusmenetelmät eivät taivu uusiin raja-arvoihin" 

Lihakeskusliiton toimitusjohtaja Mari Hannuksela kertoi aiemmin, että ongelmana saunapalvissa ovat terveydelle haitalliset PAH-yhdisteet. Näitä syntyy erityisesti tuotteissa, joita on paahdettu, savustettu, grillattu tai kuivattu.

– Liiallisina määrinä nämä PAH-yhdisteet ovat terveydelle haitallisia, ja siksi säädöksiä on lähdetty kiristämään EU-tasolla.

"Suomen 100-vuotisjuhlavuotena olisi kansallinen häpeä luopua saunapalvista. Annetaan siis lahja Suomelle, ja varmistetaan saunapalvin valmistus jatkossakin. Hyvä maku kunniaan!" Hannuksela toteaa.

PAH-yhdisteiden raja-arvoissa viimeisimmän kiristyksen siirtymäaika on loppumassa syyskuussa. Teollisuus on tehnyt paljon toimenpiteitä sekä itse että viranomaisten kanssa PAH-pitoisuuksien alentamiseksi tuotantoprosessissa.

– Ikävä kyllä perinteiset savustusmenetelmät eivät taivu uusiin raja-arvoihin. Jäsenyrityksemme pystyvät kyllä valmistamaan raja-arvoihin mahtuvia tuotteita, mutta valmistusprosessia pitää muuttaa niin paljon, ettei kysymyksessä ole enää sama perinteinen tuote. Tuotteiden maku, tuoksu ja rakenne muuttuvat ratkaisevasti, Hannuksela selostaa valmistusprosessia, sanoo Hannuksela.

***

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!