Pataruoat maistuvat erityisesti syksyn tullen. TV:stä tuttu huippukokki luottaa klassiseen ja mehevään ranskalaiseen lihapataan, joka saa makunsa punaviinistä.
Kokki ja ravintoloitsija Henri Alénilla on yksi pataruokasuosikki ylitse muiden. Mies kertoo Makuja-sivustolle, että jo pidemmän aikaa hänen on tehnyt mieli hyvää burgundinpataa.
– Kyllä se vaan on sellainen syksyn juttu. Ei minun keväällä tai kesällä tee yhtään mieli syödä burgundinpataa, mutta kun tulee kylmä ja viima alkaa mennä luihin ja ytimiin, niin tulikuumaan pataan tulee yksinkertaisesti himo, Alén paljastaa.
Maukas lihainen pataruoka on kokin mukaan yksi syksyn ruokasuosikki myös helppoutensa ansiosta.
– Ruoka ei vaadi hirveitä esivalmisteluja. Vähän ruskistat, laitat nesteet, jätät miedolla lämmöllä muhimaan, ja voit sillä välillä tehdä vaikka kotitöitä tai mitä ikinä huvittaa. Ja sitten ruoka on jo valmista, Alén kertoo.
Mitä enemmän, sitä parempaa
Alén kertoo tärkeimmän ohjeensa syksyisiä pataruokien tekoon: kerralla kannattaa tehdä isompi satsi.
– Ykkösnyrkkisääntö on: mitä enemmän teet, sitä parempaa tulee. Jos teet burgundinpataa yhdelle hengelle, niin siinä on lihaa ja nestettä niin vähän, ettei se ehdi kunnolla maustua. Kun on iso määrä, siitä tulee aina parempaa.
Muutama muukin seikka tulee burgundinpataa tehdessä ottaa huomioon. Yksi tärkeimpiä on lihan leikkaaminen. Alén suosii pataan naudanpaistia.
– Tärkeintä on leikata lihanpalat tarpeeksi isoiksi, koska ne kutistuvat kypsyessä jopa yllättävän paljon. Naudanpaisti leikataan oikeasti sellaisiksi puolikkaan nyrkin kokoisiksi palasiksi, kokki kertoo.
