Eikö mitään muuta osata tehdä? Keittiömestari ihmettelee suomalaisten kalavalintaa: "Se on vähän sääli"

kalaruoka
Kuhasta syntyy esimerkiksi hyvä ruoka uunissa. Kuvituskuva. Shutterstock

Kaloista suomalaisessa ruokapöydässä komeilee useimmiten lohta eri muodoissa. Keittiömestari suosittelee laajentamaan repertuaaria, ja kokeilemaan myös esimerkiksi silakkaa, madetta ja lahnaa.

– Norjalaisen lohen voi korvata ruokapöydässä ihan millä vaan, melkein jopa olla syömättä kalaa. Haluaisin, että ihmiset söisivät kotimaisia kaloja, vaikka sitten kirjolohta, sanoo keittiömestari Ari Ruoho.

– Mikään ei ole niin hyvää kuin tuoreet silakat. Niitä saa täältä hyvin, ei voi helpompaa kalastettavaa olla. Silti monet ostavat mieluummin jotain toiselta puolelta maapalloa kalastettua ja tänne raahattua kalaa.

Madea kalakeittoihin ja silakkaa pannulle

Tutun ja turvallisen lohen sijaan keittiömestari suosittelee esimerkiksi madetta kalakeittoihin ja silakkaa pannulle.

– Ruisjauho pintaan, suolaa ja voita, siinä yksinkertaisimmat jutut silakanpaistoon.

Uunissa valmistettavista hyvistä kaloista Ruoho mainitsee kokonaisen kuhan ja lahnan. Todella hyvää kokonaisesta lahnasta tulee, kun sen täyttää fenkolilla ja sitruunalla, kehuu Ruoho.

– Ihmisten pitäisi enemmän käyttää kaloja, kun ei oikein osata tehdä mitään muuta kuin sitä kirjolohta ja lohta. Se on vähän sääli.

Ravintoloissa keittiömestarin mukaan kalaa syödään todella paljon, sillä siellä sen tiedetään olevan hyvissä ravintoloissa maukasta. Paljon ruokakursseja vetänyt Ruoho kertoo, että on huomannut ihmisten myös yleisesti etääntyvän ruoanlaitosta.

– Jotkut harrastavat sitä, ja loput pelkäävät tai eivät ole siitä kiinnostuneita.

***

Kokeile kuhasta tätä herkullista reseptiä!

Yrtti-inkivääriglaseerattua kuhaa 6:41

Korjattu made-sanan taivutusta 1.10. klo 10.56.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.