Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Mitä ruokaa kalasta kannattaa tehdä? Älä sorru harhakuvaan: "Turhan monella kotikokilla on luulo..."

2:28Näin fileoit kalan
Julkaistu 13.03.2021 17:56

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Pro Kala ry muistuttaa, että kalasta ruoan valmistamisen ei tarvitse olla vaikeaa.

Haluatko hieman haastetta? Videolla opetetaan, miten kala fileoidaan.

Suomalaiset rakastavat erilaisia kalaruokia ja tilastojen perusteella erityisesti lohta. Monilla menee kuitenkin sormi suuhun kalatiskillä asioidessa: mitä ruokaa kalasta oikein voi kokata ja miten? Pro Kala -yhdistyksen toiminnanjohtaja Katriina Partanen muistuttaa, että kalaruokien kokkaamisen ei tarvitse olla monimutkaista.

–Turhan monella kotikokilla on luulo, että kalaruoan valmistaminen on hankalaa. Kalan perkaaminen ja fileoiminen ovat toki taitoja, jotka kehittyvät harjoitellessa, mutta onneksi kalaa ei tarvitse ostaa kokonaisena.

Valmiista savukalastakin voi kokata

Partasen mukaan aloittelevan kalakokin kannattaa ensin kokeilla reseptejä, joissa käytetään valmiiksi kypsennettyä kalaa, kuten savukalaa. Se on jo itsessään maukas ateria vaikkapa perunoiden kanssa, mutta savukalaa voi käyttää myös raaka-aineena. Siitä saa helposti esimerkiksi uuniperunoille täytteen tai makua kalakeittoon.

Kala-aterian voi nauttia myös herkullisen suolaisen piirakan muodossa. Piirakkapohjan voi tehdä itse tai käyttää valmispohjaa. Kirjolohisuikaleet sopivat hyvin täytteeksi: niiden kaveriksi voi laittaa kasviksia oman maun mukaan. Edellisenä iltana tehtyä piirasta on kätevä lämmittää vaikka lounaaksi tai välipalaksi kiireisenäkin päivänä.

Yhdistyksestä muistutetaan myös, että suomalaiset voisivat syödä enemmän ekologista silakkaa. 

– Jos silakan makua arastelee, voi silakkafileestä irrottaa nahan. Se lähtee helposti vetämällä irti. Nahaton filee on miedon makuista ja ruodotonta. Uunissa valmistettavat silakkarullat on helppo ruoka, jonka voi tehdä joko nahallisesta tai nahattomasta silakkafileestä. Makua voi muokata eri mausteita ja kastikkeen raaka-aineita käyttämällä: kokeile joskus laittaa rullien päälle vaikkapa tomaattimurskaa ja yrttejä tai kookosmaitoa ja currytahnaa!

Kurkkaa resepti: Savukalamousse – helppo herkku sopii leivän päälle tai uuniperunan täytteeksi

Lähde: Pro Kala ry

Lisää aiheesta:

Oletko hoksannut kätevää arkiruokaa? Avaa vain paketti ja nauti: "Harva herkku on valmis yhtä nopeasti"Kalakeittokikka säästää selvää rahaa! Näin saat kalaa halvemmalla kaupasta: "Nyt on hyvä hetki kokeilla"Moni ei hoksaa hyödyntää kätevää arkiruokaa – avaa vain paketti ja nauti: "Harva herkku on valmis yhtä nopeasti"Ei pelkkää uunilohta pääruoaksi! Kalaa kannattaa hyödyntää näinkin: "Olet jäänyt paljosta paitsi, jos..."Jos teet usein vain uunilohta tai kalakeittoa, lue tämä: "Tuttu raaka-aine voi näyttää itsestään aivan uusia puolia!" Edullinen ja superhyvä raaka-aine, jonka suomalaiset ovat ymmärtäneet täysin väärin: "Yksinkertainen kikka, jolla kalasta saa tehtyä helposti maittavaa ruokaa"
KalaRuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Kala
  • 29.9.07:45
    Ruoka

    Näistä kaloista saa eniten D-vitamiinia

  • 28.9.17:32
    Ruoka

    Näin lohen voi korvata ruoanlaitossa

  • 23.8.17:26
    Ruoka

    Kalakeitto, jota kaikkien kannattaisi kokeilla

  • 6.8.07:43
    Ruoka

    Maritan helppo kalaohje yllättää: "Kukaan ei sano, että yök, en syö"

  • 4.8.16:51
    Ruoka

    Pian on halpaa kalaa tarjolla – miksi herkullinen suomalaisruoka on unohdettu?