Mainos

Mitä ruokaa kalasta kannattaa tehdä? Älä sorru harhakuvaan: "Turhan monella kotikokilla on luulo..."

Pro Kala ry muistuttaa, että kalasta ruoan valmistamisen ei tarvitse olla vaikeaa.

Haluatko hieman haastetta? Videolla opetetaan, miten kala fileoidaan.

Suomalaiset rakastavat erilaisia kalaruokia ja tilastojen perusteella erityisesti lohta. Monilla menee kuitenkin sormi suuhun kalatiskillä asioidessa: mitä ruokaa kalasta oikein voi kokata ja miten? Pro Kala -yhdistyksen toiminnanjohtaja Katriina Partanen muistuttaa, että kalaruokien kokkaamisen ei tarvitse olla monimutkaista.

–Turhan monella kotikokilla on luulo, että kalaruoan valmistaminen on hankalaa. Kalan perkaaminen ja fileoiminen ovat toki taitoja, jotka kehittyvät harjoitellessa, mutta onneksi kalaa ei tarvitse ostaa kokonaisena.

Valmiista savukalastakin voi kokata

Partasen mukaan aloittelevan kalakokin kannattaa ensin kokeilla reseptejä, joissa käytetään valmiiksi kypsennettyä kalaa, kuten savukalaa. Se on jo itsessään maukas ateria vaikkapa perunoiden kanssa, mutta savukalaa voi käyttää myös raaka-aineena. Siitä saa helposti esimerkiksi uuniperunoille täytteen tai makua kalakeittoon.

Kala-aterian voi nauttia myös herkullisen suolaisen piirakan muodossa. Piirakkapohjan voi tehdä itse tai käyttää valmispohjaa. Kirjolohisuikaleet sopivat hyvin täytteeksi: niiden kaveriksi voi laittaa kasviksia oman maun mukaan. Edellisenä iltana tehtyä piirasta on kätevä lämmittää vaikka lounaaksi tai välipalaksi kiireisenäkin päivänä.

Yhdistyksestä muistutetaan myös, että suomalaiset voisivat syödä enemmän ekologista silakkaa. 

– Jos silakan makua arastelee, voi silakkafileestä irrottaa nahan. Se lähtee helposti vetämällä irti. Nahaton filee on miedon makuista ja ruodotonta. Uunissa valmistettavat silakkarullat on helppo ruoka, jonka voi tehdä joko nahallisesta tai nahattomasta silakkafileestä. Makua voi muokata eri mausteita ja kastikkeen raaka-aineita käyttämällä: kokeile joskus laittaa rullien päälle vaikkapa tomaattimurskaa ja yrttejä tai kookosmaitoa ja currytahnaa!

Lähde: Pro Kala ry

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja