Edullinen ja jätettä vähentävä vaihtoehto nyhtöpossulle – uskallatko kokeilla nyhtöbanaania?

nyhtöbanaani pannu
Liisa Leinonen

Kuopiolainen bloggaaja Liisa Leinonen huomasi Facebookin Sipsikaljavegaanit-ryhmässä, että banaanista on mahdollista tehdä vaihtoehto nyhtöpossulle. Herkästi innostuvana tyyppinä Liisa etsi lisätietoa asiasta. Kävi ilmi, että ruoka on paitsi herkullinen, myös edullinen ja ruokajätettä vähentävä.

Reseptissä tulee käyttää luomubanaaneja, joissa torjunta-ainejäämiä on vähemmän. Myös banaanin kuoren huolellinen peseminen on tärkeää. Se onnistuu esimerkiksi hieromalla banaanin kuoren pintaan sooda-vesisekoitusta ja huuhtelemalla kuoren sen jälkeen.

Parhaiten nyhtöbanaaniksi sopii raa’ahko tai keltainen banaani, sillä ylikypsän banaanin kuori menettää helposti kiinteän rakenteensa, kertoo Liisa Leinonen. Mitä raaempi banaani on, sitä paremmin kuori pysyy muodossaan.

Valmista nyhtöbanaania Leinonen luonnehtii seuraavasti:

– Rakenne on pehmeä ja kiinteähkö. Se muistuttaa hieman kypsennetyn paprikan rakennetta.

Nyhtöbanaani sopii kaikkeen, mihin voi laittaa nyhtöpossua tai muita nyhtöruokia. Se on vaihtoehtoinen täyte esimerkiksi sämpylöihin, patonkeihin ja tortilloihin, mutta nyhtöbanaania voi kokeilla myös vaikkapa pizzassa tai salaatissa.

– Saa nähdä, tuleeko nyhtöbanaanista seuraava iso lihankorvikeilmiö, Leinonen sanoo.

Alla Leinosen resepti nyhtöbanaanin valmistamiseen sekä herkullisen nyhtöbanaani TEXMEX:n ohje.


Facebookissa kiertää "banaanipekonin" resepti. Jos video ei näy, voit avata sen tästä.

Nyhtöbanaanin resepti

1. Pese raaka tai tavallinen keltainen banaani huolellisesti. Poista sitten kuoren sisäpinnan valkoinen osa. Laita kuori leikkuulaudalle ja vedä ruokalusikan reunalla valkoinen osa irti. Kuorten ”nyhtäminen” suikaleiksi tapahtuu kätevästi haarukalla.

2. Marinoi suikaleita mieleisissäsi mausteissa vähintään kymmenen minuuttia. Toinen vaihtoehto on paistaa kuoret pelkän maustekastikkeen kanssa. Banaanin kuori itsessään ei maistu juuri miltään, joten mausteiden käyttö määrittelee nyhtöbanaanin maun. Kokeile esimerkiksi savupaprikaa, chiliä, valkosipulia, sipulia tai juustokuminaa.

3. Paista kuoria keskilämmöllä koko ajan käännellen. Kun kuoret alkavat kuivahtaa, lisää pannulle hieman vettä. Paista keskilämmöllä noin 5–10 minuuttia. Kypsymisaika riippuu suikaleiden paksuudesta ja banaanin kypsyydestä. Suikaleet saavat kypsyä kunnolla, mutta niistä ei pitäisi tulla mössöä.

4. Lisää kuoriin lopuksi ripaus suolaa. Voit kokeilla myös barbeque-kastiketta tai pientä lorausta kaurakermaa.

Liisa Leinosen vegaaninen nyhtöbanaani TEXMEX

Ainekset:

  • 2 luomubanaania
  • 2 teelusikallista öljyä
  • 1 teelusikallinen fajitas-maustetta

Paistamisvaiheessa:

  • vettä
  • tulista salsakastiketta

Lisäksi:

  • kaksi tortillalettua
  • keitettyjä maissinjyviä
  • tuoretta salaattia, paprikaa, tomaattia
  • paahdettua sipulia
  • vegaanista juustoraastetta

Ohje:

Pese banaanit hyvin ja kuori ne. Raaputa kuorien sisäpinnalta valkoinen osa pois lusikan reunalla. Vedä kuori suikaleiksi haarukalla. Leikkaa kuorisuikaleet keskeltä kahtia. Laita öljyn sekaan fajitas-maustetta. Kääntele kuorisuikaleet öljyssä.

Ota esiin paistinpannu ja laita levy keskilämmölle. Laita banaaninkuoret paistinpannulle ja kääntele koko ajan paistamisen aikana. Kun kuoret alkavat kuivahtaa, lisää pannulle hieman vettä. Paista keskilämmöllä noin 5-10 minuuttia. 

Lisää lopuksi sen verran salsakastiketta, että banaaninsuikaleet peittyvät kunnolla. Kääntele vielä noin puoli minuuttia. Kokoa tortillat: Laita tortillalettujen päälle nyhtöbanaania ja lisukkeita. Taita alareunasta ja sivuilta ja tarjoa heti.

***


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.