Superherkullinen kasviskebab huijaa jokaisen lihansyöjänkin, jos on tarvis. Voidaan nauttia dönerinä kourasta tai iskenderinä lautaselta. Kotimainen perunarieska ja seitan tekevät Lähi-idän herkusta lähiruokaa.
Löydän marketeista hyvin harvoin uusia hyviä tuotteita. Nyt yhdistin kaksi sellaista samaan ruokaan. Penttilän tilan perunarieska on kuulunut suosikkeihini jo pitkään, mutta nyt kokeilin pikkuversiota pitaleivän korvikkeeksi. Toimii loistavasti myös tortillan tuuraajana ja kotimaisena vaihtoehtona.
Seitania olen syönyt aiemmin vain muutaman kerran. Kertaakaan en ole siitä kokannut, saati tehnyt sitä itse. Kun lähikauppaan ilmestyi tamperelaisen Vegemin kehuttua seitania, oli pakko kokeilla. Ihastuin ensi suupalalla. Se on hyvää kylmiltään ja erinomaista pannun kautta lämmitettynä ja kevyesti paistettuna. Rakenne mukailee hämmästyttävän hyvin kebab-lihaa. Raaka-aine on varmasti monelle täysin vieras, joten lainaan Wikipediaa:
”Seitan on vehnägluteenista valmistettu lihaa muistuttava elintarvike, jota etenkin kasvissyöjät ja vegaanit käyttävät usein lihan tapaan ruoassa. Sillä on lihan kaltainen sitkeä ja kiinteä rakenne, korkea proteiinipitoisuus ja se on käsittelemättömänä lähes rasvatonta. Seitanin uskotaan olevan peräisin Kiinasta, ja sitä käytetään paljon myös muualla Itä- ja Kaakkois-Aasiassa.”
Moni karttaa lihan lisäksi myös gluteenia, mutta kaikkea ei aina saada. En yleensä osta mitään valmiiksi marinoituna tai maustettuna, mutta Vegemin seitanissa teen poikkeuksen, koska se on pirun hyvää. Ja täysin vegaanista. Kannattaa tutustua myös toiseen kotimaiseen seitaniin ja potentiaaliseen vientihittiin, .

