Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Kasviskebab seitanista perunarieskalla

Julkaistu 30.11.2017 19:32

Superherkullinen kasviskebab huijaa jokaisen lihansyöjänkin, jos on tarvis. Voidaan nauttia dönerinä kourasta tai iskenderinä lautaselta. Kotimainen perunarieska ja seitan tekevät Lähi-idän herkusta lähiruokaa.

Löydän marketeista hyvin harvoin uusia hyviä tuotteita. Nyt yhdistin kaksi sellaista samaan ruokaan. Penttilän tilan perunarieska on kuulunut suosikkeihini jo pitkään, mutta nyt kokeilin pikkuversiota pitaleivän korvikkeeksi. Toimii loistavasti myös tortillan tuuraajana ja kotimaisena vaihtoehtona.

Seitania olen syönyt aiemmin vain muutaman kerran. Kertaakaan en ole siitä kokannut, saati tehnyt sitä itse. Kun lähikauppaan ilmestyi tamperelaisen Vegemin kehuttua seitania, oli pakko kokeilla. Ihastuin ensi suupalalla. Se on hyvää kylmiltään ja erinomaista pannun kautta lämmitettynä ja kevyesti paistettuna. Rakenne mukailee hämmästyttävän hyvin kebab-lihaa. Raaka-aine on varmasti monelle täysin vieras, joten lainaan Wikipediaa:

”Seitan on vehnägluteenista valmistettu lihaa muistuttava elintarvike, jota etenkin kasvissyöjät ja vegaanit käyttävät usein lihan tapaan ruoassa. Sillä on lihan kaltainen sitkeä ja kiinteä rakenne, korkea proteiinipitoisuus ja se on käsittelemättömänä lähes rasvatonta. Seitanin uskotaan olevan peräisin Kiinasta, ja sitä käytetään paljon myös muualla Itä- ja Kaakkois-Aasiassa.”

Moni karttaa lihan lisäksi myös gluteenia, mutta kaikkea ei aina saada. En yleensä osta mitään valmiiksi marinoituna tai maustettuna, mutta Vegemin seitanissa teen poikkeuksen, koska se on pirun hyvää. Ja täysin vegaanista. Kannattaa tutustua myös toiseen kotimaiseen seitaniin ja potentiaaliseen vientihittiin, .

vöneriin

Ilmaisten mainosten jälkeen itse kebabin koostumukseen. Höysteeksi voi laittaa tietenkin kaikenlaista (ei ehkä tähänkään silti ananasta). Itse löysin onnistuneen kombon jääsalaatin raikkaudesta, punasikurin katkerasta sävystä, tomaatin mehukkuudesta, säilötyn pepperoni-paprikan pikanttisuudesta, jogurtin pehmentämisestä ja chilisen tomaattikastikkeen voimasta. Raaka paprika oli jees, mutta olisi toiminut paremmin paistettuna. Punasipuli raakana tai paistettuna olisi myös ollut hyvä lisä.

Kebabin voit nauttia katuruokatyyliin käsin tai voi palastella leivän mukaan ja levittää ainekset lautaselle värikkään upeaksi iskenderiksi. Upea ruoka myös illanistujaisiin. Voit tarjoilla lautasannoksina tai jokainen voi kasata omat kepsunsa pöydässä.

PS. Testaa myös shish kebabia!

Seitankebab perunarieskalla
• maustettuja seitan-siivuja
• jääsalaattia, soiroiksi leikattuna
• punasikuria, soiroiksi leikattuna
• säilöttyä pepperoni-paprikaa
• tomaattia lohkoina
• paprikaa paistettuna ja kevyesti maustettuna
• turkkilaista tai kreikkalaista jogurttia (voit lisätä mukaan myös valkosipulia)
• punasipulia ohuina puolirenkaina, raakana tai paistettuna
• tomaattikastiketta (ohje alla)
• perunarieskaa (tai pitaleipää)
• oliiviöljyä

OHJE: Kuumenna paistinpannu keskilämmölle. Lorauta pohjalle hiukan oliiviöljyä. Lisää seitan-siivut ja paista hetki, kunnes ne ovat kauttaaltaan lämpimiä tai kuumia. Lämmitä perunarieska uunissa tai paahtimessa (ei liikaa).
Kasaa oma kebabisi. Ihastu.

Jogurtti-valkosipulikastike:
400 g paksua maustamatonta jogurttia
3 valkosipulinkynttä
1 rkl oliiviöljyä

JOGURTTIKASTIKE: Tee sitten jogurtti-valkosipulilastike. Murskaa valkosipulinkynnet ja 1 tl suolaa huhmareessa tahnaksi. Kaada kulhoon ja lisää jogurtti ja oliiviöljy ja sekoita hyvin. Peitä kelmulla tarjoiluun asti.

Mausteinen tomaattikastike:
1 kg tomaatteja
1 punasipuli, hienonnettuna
4 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 rkl tomaattipyreetä
1-2 rkl turkkilaista paprikatahnaa (biber salçasia) tai harissaa
1 tl chilihiutaleita
3 rkl oliiviöljyä

TOMAATTIKASTIKE: Raasta tomaatit karkeaksi raasteeksi ja laita se kulhoon. Poista seasta tomaatinkuoren rippeet. Kuumenna oliiviöljy isossa kattilassa keskilämmöllä ja kuullota punasipuli- ja valkosipulisilppua muutama minuutti, kunnes se on pehmennyt. Lisää tomaattiraaste, tomaattipyree, paprikatahna ja chilihiutaleet ja keitä kokoon 5 min välillä sekoittaen. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää 2 dl vettä, alenna lämpöä ja hauduta ilman kantta 20 minuuttia tai kunnes kastike on saennut. Anna kastikeen jäähtyä.

Lisää aiheesta:

Boltsi-gnocchi -paistosLahmacun-vegeburgeriKung Pao - kiinalainen klassikko kanasta, maapähkinöistä ja chilistäPaella seitan-chorizolla ja katkaravuillaPorsaankylkeä vietnamilaisittainVegaaninen porkkanahodari nyhtökaura-chilisoosilla
kebabiskenderkasvisruokaseitanperunarieskaresepti

Tuoreimmat aiheesta

kebab
  • 29.12.201709:24
    resepti

    Maukkaan raikas kanakebab

  • 25.08.201519:04
    arvostelu

    Ravintola-arvostelu: Malabadi, Tammela, Tampere

  • 07.07.201512:55
    grillaus

    Kebab ja itsetehty pitaleipä

  • 30.10.201309:30
    burgeri

    Mega-roskaruoka-mättöbloggaus