Boltsi-gnocchi -paistos

sivumaku-boltsi-paistos
Boltsi-gnocchi -paistos. MTV

Sain Leivon Leipomolta maistiaiset heidän Boltsi-uutuudestaan. Kyseessä on kaura-siemenpyörykkä, jonka maku ja rakenne ovat varsin lähellä lihapullaa. Tein siitä heti helpon ja herkullisen uunipaistoksen.

Maanantaina tuntui, että koko media oli kyllästetty Boltsin mainoksilla ja uutisilla. Lisäpontta uutisointiin antoi sen voitto Suomalainen Menestysresepti -televisiokilvoittelussa. Boltsin syntyperään liittyy hauska tarina, mutta ei tästä nyt mainostekstiä tehdä.

Ihan puhtaita kehuja sen sijaan voin tuotteelle antaa. Lihankorvikkeita on tullut viime aikoina rutkasti kaupan hyllyille ja tämä pätkii "jauhelihaosastoa" mallikkaasti. Eihän se täysin lihapullalta sellaisenaan maistu, mutta kastikkeen kera asiaa ei tule liiemmin edes ajateltua. Mikä parasta ja ylivoimaista moneen lihankorvikkeeseen, Boltsin tuoteselosteessa ei lue mitään epämääräistä. Nuo Beyond Meatit ovat oivia vegepihvejä burgerin väliin, mutta tuoreseloste on tavalliselle pulliaiselle täysin hepreaa. Boltsit ovat rehtiä ruokaa, ellet sitten huijaa itse niillä lihansyöjiä.

Makuja löytyy kahta laatua. Tavallinen kaipaisi hitusen lisää suolaa. Chili-tomaatissa makua löytyy juuri sopivasti ja säpäkkyyttä lihapullaksi mukavasti.

​​​​​​​

Sain aiemmin kesällä maistiaiseksi toista pirkanmaalaista uutuutta, Penttilän tilan perunapastaa eli gnoccheja. Päätin yhdistää nämä paikalliset herkut yksinkertaiseen ruokaan ja siitä tuli just niin hyvä ja helppo kuin pitikin. Ei uskoisi, että tässä ruoassa eläimen on nähnyt vain mozzarella! Ja maistuu taatusti koko perheelle. Hitin ainekset!

HUOM! Kuvissa näkyvä annos on tehty tuplana kuin resepti.

VINKKI! Mikäli gnoccheja ei satu löytymään kaupasta, resepti toimii myös lyhyellä pastalla (esim. penne, fusilli, simpukkapasta). Ja jos perheessä aletaan vinkua lihattomuudesta, korvaa puolet Boltseista lihapullilla. :)

PPS. Pysyt parhaiten kärryillä uusista ruoista ja puutarhan menosta seuraamalla Sivumakua Facebookissa, Instagramissa (myös Stories) sekä

Boltsi-gnocchi -paistos

2-4 hlölle

1 pkt (230 g) Boltseja (tavallinen tai chili-tomaatti)
250 g gnoccheja, esim. Penttilän tilan
1 annos tomaattikastiketta (resepti alla)
nokare voita tai vähän kasviöljyä
1 mozzarellapallo
1/2 puskaa basilikaa

Tee ensin tomaattikastike ja pidä se lämpimänä. Kuumenna paistinpannu ja paista Boltseja voissa tai öljyssä muutama minuutti kauttaaltaan (ei ihan pakko, mutta tulee parempi). Keitä gnocchit suolatussa vedessä. Ne kypsyvät parissa minuutissa ja nousevat sitten pintaan. Valuta gnocchit.

Laita uunin grillivastukset päälle. Voitele uunivuoka. Sekoita yhteen Boltsit, tomaattikastike ja gnocchit. Kaada seos uunivuokaan. Revi pinnalle mozzarellaa. Laita vuoka uuniin grillivastusten alle ja ota pois, kun juusto on kunnolla sulanut, mutta ei ruskistunut. Revi pinnalle basilikanlehtiä. Tarjoile. 

Tomaattikastike

400 g tomaattimurskaa tai paseerattua tomaattia
2 rkl tomaattipyreetä
3 valkosipulinkynttä, murskattuna ja hienonnettuna
3 rkl oliiviöljyä
1 rkl punaviinietikkaa
1,5 rkl kuivattua oreganoa
0,5-1 tl chilirouhetta
1 tl fenkolinsiemeniä, morttelissa jauhettuna
1 tl sokeria
suolaa
mustapippuria

Kuumenna kattilassa oliiviöljy keskilämmöllä. Lisää valkosipuli ja chili ja kuullota puoli minuuttia. Lisää tomaattipyree ja kypsennä sitä minuutin verran. Lisää tomaattimurska, punaviinietikka, oregano, fenkolinsiemenjauhe. Hauduta 30 min. Mausta mieleiseksi suolalla, pippurilla ja sokerilla.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.