Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Paella seitan-chorizolla ja katkaravuilla

Julkaistu 06.05.2018 13:40

Kasvisruokabuumin vain yltyessä tarjolle tulee mitä mielenkiintoisempia uutuustuotteita. Ihastuin aiemmin Vegemin seitan-lastuihin, jotka maustekastikkeella kuorrutettuna menevät sekasyöjälle kebabin välissä täydestä kuin väärä raha (kts. resepti). Nyt sain maistettavaksi samaisen firman seitan-chorizoa ja -bratwurstia. Tulipa mukaan vielä siivuja kokeilutasolla olevista leikkeleistäkin.

TUOTENIMI. Kuten tavallista, syntyi somessa heti keskustelua tuotenimistä, jotka viittaavat lihaan. Kirjoitin tästä jo oman postauksenkin, mutta tiivistän vielä. En ymmärrä lainkaan, miksi lihaa syövät loukkaantuvat vegaanisen tuotteen markkinointinimestä. Se ei ole keneltäkään pois, että kasvisruokavaihtoehdon valitsevat ymmärtävät kätevästi, mistä tuotteessa on kyse, kun nimi antaa siitä viitettä. Chorizokaan ei loukkaannu siitä. Ranskalaiset loukkaantuivat ja kielsivät lihaan viittaavien sanojen käytön kasvisruoissa. Mutta ranskalaiset nyt loukkaantuvat ties mistä muustakin. Seitan-chorizoa ei ole yleensä myynnissä oikean chorizon vieressä, joten erehdysvaaraa ei liiemmin ole. Ja jos on, niin suosittelen ylipäätään tarkastelemaan ostokäyttäytymistäsi.

PAELLA. Mutta aletaan kokata. Ensimmäisenä tuli mieleen tehdä paellaa. Pidän lajissa kuitenkin lihaisan ja merellisen maun symbioosista, joten halusin mukaan katkarapuja. En hahmota väkisin vegaaniseksi tehtyjä ruokia sekasyöjän lautasella. Lihan vähentäminen ruokavaliossa on se itseisarvo, johon kannattaa pyrkiä, syömmehän yhä tolkuttoman määrän lihaa, 79 kg vuodessa henkeä kohti. Käytin myös kanalientä, jonka korvaaminen kasvisliemellä on tietty hyvin helppoa, jos haluaa. Ja jos ei lihankorvikkeet nappaa, niin tee ruoka liha-chorizolla. Herkullista niin ja näin. Seitan-chorizon maku on miedompi kuin lihaversiossa ja suutuntuma hiukan mureampi. Juurikin tällaiseen ruokaan toimiva tuote.

Paella seitan-chorizolla ja katkaravuilla
4 hlölle
300 g seitan-chorizoa (4 pötköä), sentin parin siivuina
0,5 dl oliiviöljyä
1-1,5 l kana- tai kasvislientä
1 punasipuli, hienonnettuna
1 valkosipulinkynsi, hienonnettuna
1 paprika, siivutettuna
2 tomaattia, palasteltuna
1 dl kuivaa valkoviiniä
5 dl paellariisiä, esim. Bomba-lajike
1/4 tl sahramia
1/2 tl savustettua paprikajauhetta
pieni pussillinen katkarapuja
pieni pussillinen pakasteherneitä
sitruunalohkoja
lehtipersiljaa, hienonnettuna
suolaa
mustapippuria

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Lämmitä iso, uuninkestävä kasari keskilämmölle ja lorauta pohjalle hiukan oliiviöljyä. Paista chorizoihin kauniin rapsakka pinta. Ota palaset pois kasarista odottamaan. Lisää hiukan öljyä kasarin pohjalle ja kuullota sipulia ja paprikasiivuja muutama minuutti. Lisää valkosipuli ja kuullota vielä minuutti. Lisää tomaatit ja anna seoksen kypsyä muutama minuutti. Lisää riisit, sahrami, savustettu paprikajauhe ja sekoita. Kaada mukaan viini ja anna sen haihtua melkein loppuun. Kaada sekaan liemi ja sekoita. Kiehauta ja anna porista hetki. Lisää pinnalle chorizo-viipaleet ja katkaravut.
Laita kasari uuniin alimmalle tasolle 20 minuutiksi. Ota kasari uunista ja kaada päälle herneet. Laita takaisin uuniin ja anna riisin kypsyä kypsäksi, mutta vielä napakaksi ja nesteen haihtua kokonaan (kuitenkaan polttamatta). Lisää lientä tarvittaessa, jos se meinaa loppua ja riisi ei meinaa kypsyä.
Ota kasari uunista, ripottele pinnalle lehtipersiljaa ja tarjoile paella sitruunalohkojen kera.

Lisää aiheesta:

Mehevä maissi-kanapannuBoltsi-gnocchi -paistosLahmacun-vegeburgeriKung Pao - kiinalainen klassikko kanasta, maapähkinöistä ja chilistäMoussaka - yllättävän helppo ja pirun herkullinen!Paahdettu kana ja tomaattinen lehtikaali
kasvisruokaseitanreseptipaellaespanjalainenvegaaninen

Tuoreimmat aiheesta

kasvisruoka
  • 11.12.201914:31
    vegeruoka

    Helppo chilinen kirsikkatomaattipasta rapsakoilla kapriksilla

  • 06.09.201910:26
    kaali

    Colcannon – irlantilainen perunamuusi

  • 20.03.201915:00
    vegeburgeri

    Lahmacun-vegeburgeri

  • 15.01.201920:50
    risotto

    Voinen salviarisotto limellä

  • 06.12.201815:59
    rösti

    Perunapaistikkaat ja mätiä - vaihtoehto blineille