Paella seitan-chorizolla ja katkaravuilla

Kasvisruokabuumin vain yltyessä tarjolle tulee mitä mielenkiintoisempia uutuustuotteita. Ihastuin aiemmin Vegemin seitan-lastuihin, jotka maustekastikkeella kuorrutettuna menevät sekasyöjälle kebabin välissä täydestä kuin väärä raha (kts. resepti). Nyt sain maistettavaksi samaisen firman seitan-chorizoa ja -bratwurstia. Tulipa mukaan vielä siivuja kokeilutasolla olevista leikkeleistäkin.

TUOTENIMI. Kuten tavallista, syntyi somessa heti keskustelua tuotenimistä, jotka viittaavat lihaan. Kirjoitin tästä jo oman postauksenkin, mutta tiivistän vielä. En ymmärrä lainkaan, miksi lihaa syövät loukkaantuvat vegaanisen tuotteen markkinointinimestä. Se ei ole keneltäkään pois, että kasvisruokavaihtoehdon valitsevat ymmärtävät kätevästi, mistä tuotteessa on kyse, kun nimi antaa siitä viitettä. Chorizokaan ei loukkaannu siitä. Ranskalaiset loukkaantuivat ja kielsivät lihaan viittaavien sanojen käytön kasvisruoissa. Mutta ranskalaiset nyt loukkaantuvat ties mistä muustakin. Seitan-chorizoa ei ole yleensä myynnissä oikean chorizon vieressä, joten erehdysvaaraa ei liiemmin ole. Ja jos on, niin suosittelen ylipäätään tarkastelemaan ostokäyttäytymistäsi.

PAELLA. Mutta aletaan kokata. Ensimmäisenä tuli mieleen tehdä paellaa. Pidän lajissa kuitenkin lihaisan ja merellisen maun symbioosista, joten halusin mukaan katkarapuja. En hahmota väkisin vegaaniseksi tehtyjä ruokia sekasyöjän lautasella. Lihan vähentäminen ruokavaliossa on se itseisarvo, johon kannattaa pyrkiä, syömmehän yhä tolkuttoman määrän lihaa, 79 kg vuodessa henkeä kohti. Käytin myös kanalientä, jonka korvaaminen kasvisliemellä on tietty hyvin helppoa, jos haluaa. Ja jos ei lihankorvikkeet nappaa, niin tee ruoka liha-chorizolla. Herkullista niin ja näin. Seitan-chorizon maku on miedompi kuin lihaversiossa ja suutuntuma hiukan mureampi. Juurikin tällaiseen ruokaan toimiva tuote.

Paella seitan-chorizolla ja katkaravuilla
4 hlölle
300 g seitan-chorizoa (4 pötköä), sentin parin siivuina
0,5 dl oliiviöljyä
1-1,5 l kana- tai kasvislientä
1 punasipuli, hienonnettuna
1 valkosipulinkynsi, hienonnettuna
1 paprika, siivutettuna
2 tomaattia, palasteltuna
1 dl kuivaa valkoviiniä
5 dl paellariisiä, esim. Bomba-lajike
1/4 tl sahramia
1/2 tl savustettua paprikajauhetta
pieni pussillinen katkarapuja
pieni pussillinen pakasteherneitä
sitruunalohkoja
lehtipersiljaa, hienonnettuna
suolaa
mustapippuria

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Lämmitä iso, uuninkestävä kasari keskilämmölle ja lorauta pohjalle hiukan oliiviöljyä. Paista chorizoihin kauniin rapsakka pinta. Ota palaset pois kasarista odottamaan. Lisää hiukan öljyä kasarin pohjalle ja kuullota sipulia ja paprikasiivuja muutama minuutti. Lisää valkosipuli ja kuullota vielä minuutti. Lisää tomaatit ja anna seoksen kypsyä muutama minuutti. Lisää riisit, sahrami, savustettu paprikajauhe ja sekoita. Kaada mukaan viini ja anna sen haihtua melkein loppuun. Kaada sekaan liemi ja sekoita. Kiehauta ja anna porista hetki. Lisää pinnalle chorizo-viipaleet ja katkaravut.
Laita kasari uuniin alimmalle tasolle 20 minuutiksi. Ota kasari uunista ja kaada päälle herneet. Laita takaisin uuniin ja anna riisin kypsyä kypsäksi, mutta vielä napakaksi ja nesteen haihtua kokonaan (kuitenkaan polttamatta). Lisää lientä tarvittaessa, jos se meinaa loppua ja riisi ei meinaa kypsyä.
Ota kasari uunista, ripottele pinnalle lehtipersiljaa ja tarjoile paella sitruunalohkojen kera.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat