Joulupöydän yllättäjä syntyy edullisesta ainesosasta: "Kaikki kyselevät aina tämän reseptin perään"

shutterstock_230011885
Juuriselleri on edullinen ja maistuva juures. Shutterstock

Televisiosta tuttu kokki Meri-Tuuli Lindström kertoi Makuja.fi:lle reseptin, jonka perään moni on vuosien saatossa kysellyt.

Meri-Tuuli Lindström kertoi Makuja.fi:n haastattelussa, että häneltä on vuosien saatossa udeltu useaan otteeseen tietyn bravuuriruoan perään. Kyseessä on juuriselleristä valmistettu herkku, joka maistuu esimerkiksi lihan seurana – tai sellaisenaan maukkaana kasvisruokana.

TIESITKÖ? Juurisellerin maku muuttuu paahdettaessa makeaksi ja pähkinäiseksi.

– Kun teen tätä herkkua, kaikki kyselevät aina reseptin perään, Lindström kertoo.

Lindström suosittelee valmistamaan juuresbravuuria etenkin talvella, sillä kylminä vuodenaikoina juurekset ovat Suomessa parhaimmillaan. Tämä heijastuu aina myös raaka-aineiden hintoihin – kuluttajan kukkaroa varjelevassa muodossa.

– Tämä on supermaukasta ja sopii lisukkeeksi tosi monelle lihalle – sekä possulle että tummemmalle lihalle. Juurisellerin kilohinta on syystalvella kahden euron paikkeilla, joskus sitä saa jopa eurolla kilo, Lindström vinkkaa.

Meri-Tuulin juuresbravuuri

Neljälle lisukkeena tai kahdeksalle osana buffetia

2 juuriselleriä
rypsiöljyä
suolaa
1 dl kuorellisia hasselpähkinöitä
kourallinen babypinaattia
hunajaa

Rakuunaöljy:
2 ruukkua rakuunaa (tai ½ puntti)
n. ½ dl rypsiöljyä
loraus valkoviinietikkaa
puolikas valkosipulinkynsi
ripaus sokeria ja suolaa

Kuori selleri ja leikkaa se 1x1cm paksuiksi tangoiksi. Asettele selleritangot leivinpaperille ja pirskottele päälle rypsiöjyä ja suolaa. Paahda noin 190-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia tai kunnes sellerit ovat paahtuneita sekä juuri ja juuri kypsiä. 

Tee sillä välin rakuunaöljy. Nypi rakuunan lehdet talteen ja laita hienonnetun valkosipulin kynnen kanssa tehosekoittimeen. Lisää öljy ja valkoviinietikka ja jauha sileäksi. Maista ja säädä makua, rakuunaöljy saa olla pikkasen hapokasta. Mausta lopuksi suolalla ja ripauksella sokeria, joka tasaa maut. Kun sellerit ovat paahtuneet, laita ne kulhoon ja kaada marinadi kuumien selleritankojen päälle. Anna jäähtyä työpöydällä, kääntele välillä varovasti, jotta marinadi sekoittuu selleritankoihin. Nosta jäähtyneet sellerit vielä jääkaappiin. Laske uunin lämpötilaa 160 asteeseen ja paahda pähkinöitä noin 5 minuuttia. Murskaa puolet jäähtyneistä pähkinöistä hieman pienemmiksi. 

Ennen tarjoilua nosta marinoidut sellerit kylmästä ja tarkista vielä maku, lisää tarvittaessa suolaa ja etikkaa. Asettele sellerit tarjoiluvadille, kaada päälle marinadin loput kulhon pohjasta. Koristele babypinaatinlehdillä ja viimeistele pähkinöillä.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat