Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Joulupöydän yllättäjä syntyy edullisesta ainesosasta: "Kaikki kyselevät aina tämän reseptin perään"

Juuriselleri on edullinen ja maistuva juures.
Juuriselleri on edullinen ja maistuva juures.Shutterstock
Julkaistu 22.12.2015 19:57
Toimittajan kuva

Heli Mettänen

heli.mettanen@mtv.fi

Televisiosta tuttu kokki Meri-Tuuli Lindström kertoi Makuja.fi:lle reseptin, jonka perään moni on vuosien saatossa kysellyt.

Meri-Tuuli Lindström kertoi Makuja.fi:n haastattelussa, että häneltä on vuosien saatossa udeltu useaan otteeseen tietyn bravuuriruoan perään. Kyseessä on juuriselleristä valmistettu herkku, joka maistuu esimerkiksi lihan seurana – tai sellaisenaan maukkaana kasvisruokana.

TIESITKÖ? Juurisellerin maku muuttuu paahdettaessa makeaksi ja pähkinäiseksi.

– Kun teen tätä herkkua, kaikki kyselevät aina reseptin perään, Lindström kertoo.

Lindström suosittelee valmistamaan juuresbravuuria etenkin talvella, sillä kylminä vuodenaikoina juurekset ovat Suomessa parhaimmillaan. Tämä heijastuu aina myös raaka-aineiden hintoihin – kuluttajan kukkaroa varjelevassa muodossa.

– Tämä on supermaukasta ja sopii lisukkeeksi tosi monelle lihalle – sekä possulle että tummemmalle lihalle. Juurisellerin kilohinta on syystalvella kahden euron paikkeilla, joskus sitä saa jopa eurolla kilo, Lindström vinkkaa.

Meri-Tuulin juuresbravuuri

Neljälle lisukkeena tai kahdeksalle osana buffetia

2 juuriselleriä
rypsiöljyä
suolaa
1 dl kuorellisia hasselpähkinöitä
kourallinen babypinaattia
hunajaa

Rakuunaöljy:
2 ruukkua rakuunaa (tai ½ puntti)
n. ½ dl rypsiöljyä
loraus valkoviinietikkaa
puolikas valkosipulinkynsi
ripaus sokeria ja suolaa

Kuori selleri ja leikkaa se 1x1cm paksuiksi tangoiksi. Asettele selleritangot leivinpaperille ja pirskottele päälle rypsiöjyä ja suolaa. Paahda noin 190-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia tai kunnes sellerit ovat paahtuneita sekä juuri ja juuri kypsiä. 

Tee sillä välin rakuunaöljy. Nypi rakuunan lehdet talteen ja laita hienonnetun valkosipulin kynnen kanssa tehosekoittimeen. Lisää öljy ja valkoviinietikka ja jauha sileäksi. Maista ja säädä makua, rakuunaöljy saa olla pikkasen hapokasta. Mausta lopuksi suolalla ja ripauksella sokeria, joka tasaa maut. Kun sellerit ovat paahtuneet, laita ne kulhoon ja kaada marinadi kuumien selleritankojen päälle. Anna jäähtyä työpöydällä, kääntele välillä varovasti, jotta marinadi sekoittuu selleritankoihin. Nosta jäähtyneet sellerit vielä jääkaappiin. Laske uunin lämpötilaa 160 asteeseen ja paahda pähkinöitä noin 5 minuuttia. Murskaa puolet jäähtyneistä pähkinöistä hieman pienemmiksi. 

Ennen tarjoilua nosta marinoidut sellerit kylmästä ja tarkista vielä maku, lisää tarvittaessa suolaa ja etikkaa. Asettele sellerit tarjoiluvadille, kaada päälle marinadin loput kulhon pohjasta. Koristele babypinaatinlehdillä ja viimeistele pähkinöillä.

Lisää aiheesta:

Yhdellä raaka-aineella saat elämäsi parhaita kanansiipiäOletko maistanut? Halpa ja terveellinen "pikaruoka", jota suomalaiset syövät hämmentävän vähän MasterChef-tuomarien takuuvarmat hurmausreseptit ystävänpäiväksi: ”Paljon tätä henkilökohtaisempaa lahjaa et voi toiselle antaa”"Tämä oli hitti!" – rapea nuudeliomeletti maistuu koko perheelleNyt on nerokas aamupala kananmunista! Jos pidät uunifetapastasta, ota tämä heti kokeiluunVain vähän kaloreita ja oikea terveyspommi – tästä edullisesta raaka-aineesta syntyy mielettömän hyvä lisukeruoka!
JuureksetJouluruokaJouluMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Juurekset
  • 21.12.202318:02
    Jouluruoka

    "Mukakinkku" on uunissa vain tunnin: Vaihtoehto perinteiselle joulukinkulle

  • 21.12.202309:18
    Jouluruoka

    Kirsi Alm-Siiran bataattilaatikossa on yllättävä ainesosa: "Älyttömän hyvää"

  • 21.12.202213:42
    Jouluruoka

    Pirjo vinkkaa nerokkaan vaihtoehdon joululaatikoille: "Vähän sellainen unohduksiin jäänyt juttu"

  • 18.12.202217:27
    Jouluruoka

    Kirsi Alm-Siiran bataattilaatikon salainen ainesosa voi yllättää: "Älyttömän hyvää"

  • 14.10.202208:45
    Kasvikset

    Suomalaiset haluaisivat syödä enemmän kasviksia, mutta samalla niitä heitetään runsaasti roskiin – tutkija ruokahävikistä: "Määrät ovat aivan tolkuttomia"