Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Näin voit korvata jauhelihan

Jauhelihalle löytyy monia kasvipohjaisia korvikkeita.
Jauhelihalle löytyy monia kasvipohjaisia korvikkeita.Shutterstock
Julkaistu 06.02.2025 07:44

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Jauhelihan voi korvata monessa tutussa ruoassa kokonaan tai osittain kasviproteiineilla. 

Uusissa ravitsemussuosituksissa kannustetaan vähentämään punaisen lihan käyttöä ja suosimaan erilaisia kasviproteiineja. Moni suomalaiskeittiön arkiruoka kuitenkin pohjautuu jauhelihaan – miten tämän suosikkiraaka-aineen siis voisi korvata tutuissa ruokalajeissa?

Lue myös: Satu ujutti makaronilaatikkoon lastensa inhoaman ainesosan – söivät lautaset tyhjiksi: "Uppoaa kastikkeeseen ilman todistusaineistoa"

Korvaa osittain tai kokonaan

Jauhelihaa ei toki tarvitse ruoissa korvata kokonaan kasviproteiineilla. Halutessaan tuttuja ruokalajeja voi edelleen tehdä jauhelihapohjaisesti, mutta vaihtaa osan liharaaka-aineesta kasviproteiiniksi.

Vegaaninen bolognese
Erilaiset kasvipohjaiset proteiinit voi maustaa jauhelihan tapaan.Shutterstock

Vegaanihaaste-sivustolla muistutetaan, että niin makaronilaatikko, pizza, bolognesekastike, tacot ja tortillat, keitot kuin kiusauksetkin onnistuvat kokonaan tai osittain kasvipohjaisesti.

Muista, että voit käyttää maustamiseen samoja mausteita, joita käyttäisit jauhelihan maustamiseen.

– Esimerkiksi soijakastiketta, suolaa, pippuria, chiliä, valkosipulia, paprikajauhetta tai yrttejä. Jauhelihamausteet ovat kasviperäisiä eli voit maustaa niillä myös vegaaniset vaihtoehdot jauhelihalle! Vegaanihaaste-sivustolla vinkataan.

Rouheita moneen makuun

Ehkä kätevin tapa korvata jauheliha on napata kaupasta pussillinen soijarouhetta. Olemme aiemmin vinkanneet esimerkiksi soijarouhepohjaisesta makaronilaatikosta, joka maistuu lapsillekin.

Soijarouheesta saa parhaimman makuista, kun sitä ensin paistaa pannulla mausteineen pienessä määrässä öljyä. Tämän jälkeen nestettä voi lisätä pienissä erissä niin kauan, kunnes rouhe on turvonnut. Paistamista jatketaan niin kauan, kunnes soijarouhe on saanut kauniin pinnan.

Soijarouheen lisäksi kaupoista löytyy monia muitakin kasvipohjaisia rouheita jauhelihaa korvaamaan. Kannattaa testata esimerkiksi herne- tai härkäpapupohjaisia rouheita. 

Lue myös: Vaihdoimme makaronilaatikosta yhden ainesosan – halvempaa ja "ihan sikahyvää!"

Vegejauhista tai linssejä

Vegaanihaaste-sivustolla vinkataan myös muista kätevistä kasviproteiineista.

Kaupoista löytyy nykyään monenlaisia kasviproteiinivalmisteita, jotka muistuttavat lihatuotteita. Esimerkiksi vegejauhikset muistuttavat ulkonäöltään raakaa jauhelihaa, ja niitä käytetäänkin hyvin samalla tavalla eli paistetaan pannulla ja maustetaan.

Jos teollisesti valmistetut jauhelihankorvikkeet eivät innosta, aina voi turvautua esimerkiksi proteiinipitoisiin linsseihin. 

– Jauhelihan voi vaihtaa linsseihin esimerkiksi keitoissa, lasagnessa tai kastikkeissa. Ruskeat, vihreät ja mustat linssit ovat rakenteeltaan punaisia kiinteämpiä, joten ne sopivat paremmin sellaisiin ruokiin, joihin halutaan vähän purutuntumaa.

Nappaa makaronilaatikon resepti: Soijarouhe-makaronilaatikko

Katso myös: Näin vegetuotteet ovat monipuolistuneet

1:11Vegetuotteet ovat monipuolistuneetMTV Uutiset Vegemessuilla tammikuussa 2025.

Lue myös: Syödäänkö Suomessakin pian viljeltyä keinolihaa? Vegemessujen järjestäjä: "Sitä varmasti tulee"

Lisää aiheesta:

Kaupoissa paha pula: Näin korvaat jauhelihanEdullinen ja hyvin säilyvä proteiinipommi jää monilta ostamatta yksinkertaisesta syystä: "Se on sääli"Vaihdoimme makaronilaatikosta yhden ainesosan – halvempaa ja "ihan sikahyvää!" Vaihdoimme makaronilaatikosta yhden ainesosan – tuli halvemmaksi ja lapsikin tykkäsi: "Ihan sikahyvää!"Yllättävä korvike parmesaanille ja tofusta helposti rapeampaa – ota talteen kasvisruokaniksit!Kokit paljastavat suosikkinsa ja inhokkinsa: Näitä ruokia ei koskaan kannata tehdä markettijauhelihasta
JauhelihaRuoanlaittoRuokaKasvisruokavalioMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Jauheliha
  • 29.9.17:17
    Ruoka

    Jauhelihakastikkeeseen kannattaa lisätä yllättävä ainesosa: "Vau!"

  • 28.9.09:44
    Ruoka

    Jos lihapaketti on pullistunut, onko tuote pilalla? Atria ja HK vastaavat

  • 17.9.07:46
    Ruoka

    Jos jauhelihassa on viimeinen käyttöpäivä, tee heti näin!

  • 9.9.17:18
    Ruoka

    Teetkö lihapullat näin? Paras lopputulos

  • 28.8.11:34
    Ruoka

    Näin jauhelihakastikkeesta tulee parempaa