Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Yllättävä korvike parmesaanille ja tofusta helposti rapeampaa – ota talteen kasvisruokaniksit!

2:49Kari Aihinen muistuttaa: Älä tee näin, kun grillaat kasviksiaVideolla Kari Aihisen tärkeät vinkit kasvisten grillaamiseen.
Julkaistu 09.12.2021 19:58

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Miten kasvisruoasta saa astetta parempaa? Aiheen asiantuntijat kertovat omat niksinsä kasvipohjaisten raaka-aineiden käsittelyyn.

Videolla Kari Aihisen tärkeät vinkit kasvisten grillaamiseen.

Moni pohtii tällä hetkellä kasviperäisten vaihtoehtojen lisäämistä ruokavalioonsa esimerkiksi syödäkseen ilmastoystävällisemmin ja terveellisemmin. Kaikille ei kuitenkaan ole itsensäänselvää, miten omassa keittiössä uusia raaka-aineita käsitellään oikein.

Oatlyn Suomen ruoanlaiton asiantuntijat keräsivät yhteen vinkit, joilla kasvisruoasta kiinnostunut voi nostaa kokkailuaan seuraavalle tasolle.

Hyödynnä suodatinpussikikkaa

Moni pitää paksuista kastikkeista, mutta monet kasvipohjaiset fraichet ja gurtit ovat koostumukseltaan kevyempiä eläinperäisiin vaihtoehtoihin verrattuna alhaisemman rasvaprosentin takia. Siksi avuksi kannattaa ottaa suodatinpussi, mikäli haluaa kastikkeille paksumman koostumuksen. Anna fraichen tai gurtin valua suodatinpussissa yön yli.

Tofusta helposti rapeampaa

Tofu on monelle jo tuttu lihankorvike esimerkiksi pastoissa ja wokeissa, mutta kuinka moni muistaa kuivata tofut ennen ruoanlaittoa? Tofusta kannattaa puristaa kevyesti ylimääräinen neste puhtaan keittiöpyyhkeen tai talouspaperin avulla. 

– Tämän jälkeen käsittele tofua varovasti niin, että se pysyy yhtenä palana. Jätä sen jälkeen tofu pyyhkeen tai paperin sisään ja aseta lautanen tai joku muu vastaava sen päälle painoksi. Tämän ansiosta tofusta tulee paistaessa rapeampaa ja se imee itseensä paremmin mausteet sekä marinadit, Oatlylta vinkataa

Näin saat umamin makua kasvisruokaan

Moni liharuokaan tottunut kaipaa kasvisruoissa erityisesti umamista, eli lihaista makua. Se on yksi ihmisen aistimasta viidestä perusmausta makean, suolaisen, happaman ja karvaan ohella. Oatlyn Niina Kahra vinkkaa lihan maun ystäville kolme ainesosaa, joilla ruokaan saa umamin makua.

– Umamiahan löytyy esimerkiksi siitakesienistä ja selleristä. Kuitenkin sellainen ainesosa, joka on helposti jokaisen saatavilla, on tomaattipyree. Muita umamin makua sisältäviä ruoka-aineita ovat muun muassa dijoninsinappi sekä soijakastike. Eli jos pidät umamin mausta, kokeile lisätä näitä kasvisruokaasi.

Yllättävä korvaaja parmesaanille

Monille juuston jättäminen on kasvisruokavalioon siirtymisessä kynnyskysymys. Kasvipohjaiset juustovalmisteet eivät välttämättä miellytä kaikkia. 

Kahra tiimeineen kehottaakin kasviperäisiä juustovalmisteita karttavia kokeilemaan yllättävää ainesosaa.

– Ravintohiivahiutaleiden avulla voidaan saada aikaan niin sanotusti juustoinen maku. Ravintohiivahiutaleita voi myös lisätä esimerkiksi kastikkeisiin ja keittoihin antamaan makua sekä sellaisenaan esimerkiksi pastan päälle, jolloin saadaan kätevä korvaaja vaikkapa parmesaanille.

Ravintohiivahiutaleita on nykyään saatavilla hyvinvarustelluista ruokakaupoista.

Lue myös: Ruotsinlaivan buffetin uusi jouluruokahitti voi yllättää – ruotsalaisten suosikki jakaa taatusti mielipiteet

Lähde:

Lisää aiheesta:

Edullinen ja hyvin säilyvä proteiinipommi jää monilta ostamatta yksinkertaisesta syystä: "Se on sääli"Näin saat pikanuudeleista huomattavasti parempia!4 järkevää vinkkiä, joilla säästät ruokakuluissaMoni kotikokki töpeksii suolan käytössä – vältä yleiset mokatSyöthän jo? Halpa raaka-aine, jota kannattaa juuri nyt ehdottomasti ostaa: Helppo tapa tehdä "kermaisen pehmeää"Syö paremmin ja säästä rahaa! Viisi tuttua ruokaa, joita ei koskaan kannata ostaa valmiina kaupasta
RuokaRuoanlaittoMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen18:01
    Liha

    Loistava liharuoka on suosittu vuodesta toiseen – milloin söit viimeksi?

  • Eilen09:15
    Ruokaniksit

    Helpoin tapa avata säilyketölkki – nerokas niksi yllättää!

  • pe17:45
    Jouluruoka

    Nerokas graavilohikikka: Säästät jouluna aikaa ja rahaa!

  • to20:48
    Italia

    Väärennetty carbonara sai Italian raivon valtaan – ministeri vaatii EU:lta välitöntä tutkintaa

  • to19:09
    Arkiruoka

    Helppo vaihtoehto kreikkalaiselle salaatille – Tiina ylistää: "Täydellisen raikas"