Yllättävä korvike parmesaanille ja tofusta helposti rapeampaa – ota talteen kasvisruokaniksit!

Kari Aihinen muistuttaa: Älä tee näin, kun grillaat kasviksia 2:49 Kari Aihinen muistuttaa: Älä tee näin, kun grillaat kasviksia
Videolla Kari Aihisen tärkeät vinkit kasvisten grillaamiseen.

Miten kasvisruoasta saa astetta parempaa? Aiheen asiantuntijat kertovat omat niksinsä kasvipohjaisten raaka-aineiden käsittelyyn.

Videolla Kari Aihisen tärkeät vinkit kasvisten grillaamiseen.

Moni pohtii tällä hetkellä kasviperäisten vaihtoehtojen lisäämistä ruokavalioonsa esimerkiksi syödäkseen ilmastoystävällisemmin ja terveellisemmin. Kaikille ei kuitenkaan ole itsensäänselvää, miten omassa keittiössä uusia raaka-aineita käsitellään oikein.

Oatlyn Suomen ruoanlaiton asiantuntijat keräsivät yhteen vinkit, joilla kasvisruoasta kiinnostunut voi nostaa kokkailuaan seuraavalle tasolle.

Hyödynnä suodatinpussikikkaa

Moni pitää paksuista kastikkeista, mutta monet kasvipohjaiset fraichet ja gurtit ovat koostumukseltaan kevyempiä eläinperäisiin vaihtoehtoihin verrattuna alhaisemman rasvaprosentin takia. Siksi avuksi kannattaa ottaa suodatinpussi, mikäli haluaa kastikkeille paksumman koostumuksen. Anna fraichen tai gurtin valua suodatinpussissa yön yli.

Tofusta helposti rapeampaa

Tofu on monelle jo tuttu lihankorvike esimerkiksi pastoissa ja wokeissa, mutta kuinka moni muistaa kuivata tofut ennen ruoanlaittoa? Tofusta kannattaa puristaa kevyesti ylimääräinen neste puhtaan keittiöpyyhkeen tai talouspaperin avulla. 

– Tämän jälkeen käsittele tofua varovasti niin, että se pysyy yhtenä palana. Jätä sen jälkeen tofu pyyhkeen tai paperin sisään ja aseta lautanen tai joku muu vastaava sen päälle painoksi. Tämän ansiosta tofusta tulee paistaessa rapeampaa ja se imee itseensä paremmin mausteet sekä marinadit, Oatlylta vinkataa

Näin saat umamin makua kasvisruokaan

Moni liharuokaan tottunut kaipaa kasvisruoissa erityisesti umamista, eli lihaista makua. Se on yksi ihmisen aistimasta viidestä perusmausta makean, suolaisen, happaman ja karvaan ohella. Oatlyn Niina Kahra vinkkaa lihan maun ystäville kolme ainesosaa, joilla ruokaan saa umamin makua.

– Umamiahan löytyy esimerkiksi siitakesienistä ja selleristä. Kuitenkin sellainen ainesosa, joka on helposti jokaisen saatavilla, on tomaattipyree. Muita umamin makua sisältäviä ruoka-aineita ovat muun muassa dijoninsinappi sekä soijakastike. Eli jos pidät umamin mausta, kokeile lisätä näitä kasvisruokaasi.

Yllättävä korvaaja parmesaanille

Monille juuston jättäminen on kasvisruokavalioon siirtymisessä kynnyskysymys. Kasvipohjaiset juustovalmisteet eivät välttämättä miellytä kaikkia. 

Kahra tiimeineen kehottaakin kasviperäisiä juustovalmisteita karttavia kokeilemaan yllättävää ainesosaa.

– Ravintohiivahiutaleiden avulla voidaan saada aikaan niin sanotusti juustoinen maku. Ravintohiivahiutaleita voi myös lisätä esimerkiksi kastikkeisiin ja keittoihin antamaan makua sekä sellaisenaan esimerkiksi pastan päälle, jolloin saadaan kätevä korvaaja vaikkapa parmesaanille.

Ravintohiivahiutaleita on nykyään saatavilla hyvinvarustelluista ruokakaupoista.

Lähde:

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat