Brittikysely paljasti, että ruokamyytteihin luotetaan sokeasti – uskoitko sinäkin näihin?

0:16 Noora laihtui 18 kiloa kouluruoalla: "Nykyään treenaan ilman päämäärää ja stressiä"

Kyselyn mukaan tietyt uskomukset ruoasta elävät sitkeästi, vaikka ne olisi todettu vääriksi jo aikaa sitten. 

Yllä olevalla videolla Noora kertoo laihtuneensa 18 kiloa kouluruoalla.

Brittikyselyssä kävi ilmi, että moni uskoo ruokaa koskeviin myytteihin. Kahdelle tuhannelle aikuiselle tehty kysely paljasti, että ihmiset uskoivat moniin vääriksi todettuihin uskomuksiin ruoasta.

Vanhat uskomukset voivat hyvin

Kolmannes vastaajista esimerkiksi uskoi, että purukumilla kestää sulaa ruoansulatuksessa useampi vuosi, kertoo Independent-lehti.

Toiset taas uskoivat laihtuvansa, jos eivät syöneet mitään iltakahdeksan jälkeen. Osa taas oli sitä mieltä, että sokeri oli oiva energianlähde siitäkin tosiasiasta huolimatta, että energiaryöpyn jälkeen energiataso laskee.

Yli joka kymmenes taas uskoi treenauksessa ”ei kipua, ei hyötyä” -sanontaan. Tällainen ajattelu saattaa altistaa vakaville tapaturmille urheilun parissa.

Joka viides vastaaja myös luuli, että kananmunat ovat pahaksi terveydelle niiden korkean kolesterolipitoisuuden vuoksi, mutta tämäkin uskomus on kuopattu jo aikapäiviä sitten.

Siitäkin huolimatta, että monet ruokasuositusten ohjeista on todettu vääriksi, 39 prosenttia vastaajista kertoi toimivansa niiden mukaan.

On hyvä kuitenkin muistaa, etteivät kaikki väittämät suinkaan ole humpuukia. Esimerkiksi omenat auttavat oikeasti hampaiden puhdistukseen, koska hedelmää pureskellessa sen sisältämät kuidut toimivat ikään kuin hammasharjana, jotka vähentävät plakkia ja ruoanjämiä, joita hampaisiin on jäänyt. 

Vanhaa tietoa kumotaan koko ajan

Tutkimuksen toimeksiantajana toimi ravintolisätuotteita valmistava Spatone-yritys. Brändijohtaja Anna Lioni totesi, että liikkeellä on paljon huhuja ruoasta.

– Tuskin menee päivääkään ilman, että jokin aiemmin todeksi uskottu asia ruoasta todetaankin vääräksi, hän toteaa Independent-lehdelle.

– Se, mikä joskus uskottiin terveelliseksi, onkin saatettu todeta riskiksi.

Neljännes vastaajista kertoikin olevansa järkyttynyt siitä, että terveysväite, johon he olivat uskoneet koko ikänsä, olikin yhtäkkiä todettu vääräksi. Tällainen voi saada ihmisen kyseenalaistamaan koko dieettinsä.

Väsymys huoletti vastaajia

Lähes neljä kymmenestä vastaajasta oli huolissaan siitä, että eivät aina saaneet tarpeeksi energiaa päivän aikana. Puolet vastaajista jopa totesi, että joskus heillä ei tuntunut riittävän energiaa mihinkään.

Alle yksi kymmenestä kuvaili päivän energiasaantinsa olevan erinomaisella tasolla, kun taas useimmat kommentoivat, että eivät saaneet tarpeeksi energiaa. Jotkut vastaajista olivat jopa sitä mieltä, että energiavaje sai heidät heräämään useammin öisin, minkä vuoksi he olivat päivälläkin väsyneitä.

Ei liene yllättävää, että viikonlopun jälkeen maanantaina ihmiset tunsivat olonsa kaikkein ärtyneimmiksi,  samoin keskiviikkona ja torstaina.

Lionin mukaan yli puolet vastaajista koki olonsa sairaaksi energiapuutteen tunteen vuoksi. Neljännes kertoikin menneensä lääkäriin oireidensa takia.

Energian puute tulee usein siitä, että elimistö ei saa tarpeeksi vitamiineja tai ravintoa.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja