Yllättävän moni suomalaispari saa tästä aiheesta riidan aikaiseksi: "Vakavien keskustelujen käyminen päivällisen aikana voi vain pahentaa asioita"

Mitä mykkäkoulun pitäminen tekee parisuhteelle? 1:54
KATSO MYÖS VIDEO: Näin mykkäkoulu vaikuttaa parisuhteeseen? Asiantuntijat kertovat

Tuoreen kyselytutkimuksen perusteella ruoasta ja ruokavaliosta riitely on hyvin yleistä suomalaisissa kotitalouksissa.

Herbalife Nutritionin teettämän tuoreen tutkimuksen mukaan jopa 27 prosenttia suomalaispareista riitelee ruokavaliostaan. Kitkaa suhteeseen voivat aiheuttaa muun muassa erilaiset terveydelliset tavoitteet, salaa syöminen sekä raha-asiat, kertoo lääkäri Michael Thorp tiedotteessa.

Tutkimuksen perusteella neljä kymmenestä suomalaisnaisesta uskoo elävänsä terveellisemmin kuin miehensä. Tämä saattaa olla ihan totta, sillä miehet uskovat naisia useammin kumppaninsa pitävän heidän elämäntapaansa epäterveellisenä.

Naisista 17 prosenttia toteaa myös, että kun heidän kumppaninsa syö epäterveellisesti, heillä itselläänkin on houkutus syödä epäterveellisemmin kuin haluaisivat.

–  On tärkeää käydä avointa dialogia molempien ravintoon liittyvistä mieltymyksistä, mutta ehkä tärkeintä on vakiinnuttaa yhteiset ateriat, ennen kuin niitä välttämättä korjataan terveellisempään suuntaan. Ruokailut ovat tärkeimpiä suhteen rakentajia, joten "vakavien keskustelujen" käyminen päivällisen aikana voi vain pahentaa asioita, Thorp sanoo.

"Jos alkaa salailla omia syömisiään, voi nopeasti päätyä ikävään kierteeseen"

Lisäksi 11 prosenttia kertoo syövänsä tiettyjä ruokia salaa kumppaniltaan.

– Kenenkään ei pitäisi lähteä tinkimään omista jutuistaan, jotta voisi elää kumppaninsa elämäntapatavoitteiden mukaisesti. Jos alkaa salailla omia syömisiään, voi nopeasti päätyä ikävään kierteeseen, lääkäri Michael Thorp sanoo tiedotteessa.

Thorpin mukaan hyvä vinkki on suunnitella paitsi ruokaostokset, myös viikon aktiviteetit yhdessä. Silloin molemmat ovat paremmin valmistautuneita ja pystyvät helpommin vastustamaan kiusauksia.

Jopa 43 prosenttia suomalaisista sanoo terveellisen ruoan olevan liian kallista. Kustannusten yleinen nousu on johtanut siihen, että ruokavaliosta ja rahan riittävyydestä saatetaan keskustella entistä kiivaammin. 

Suomalaisparien suhtautuminen ruokavalioon

Päätän aterioista kotitaloudessani: 72 %

Tilaan/tilaamme paljon noutoruokaa: 14 %

Ruokavaliosta keskustellaan paljon kotitaloudessamme: 27 %

Terveellinen ruoka on liian kallista: 43 %

Meillä on erilaiset terveystavoitteet kotitaloudessamme: 30 %

En haluaisi, että ystävät, perheenjäsenet tai kollegat näkevät minut, kun käyn pikaruokaketjussa, pikaruokaravintolassa tai vastaavassa: 11 %

Minua hävettää ostaa kaupasta epäterveellistä ruokaa tai juomaa (pakastepizza, sipsit, olut jne.): 16 %

Herbalife Nutritionin tilaaman tutkimuksen toteutti tutkimusyhtiö YouGov Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa tammikuussa 2022. Vastaajien ikähaarukka oli 18–74 vuotta. Kyselyn tavoitteena on kartoittaa terveyteen, liikuntaan ja ravitsemukseen liittyviä asenteita ja tapoja. Kyselyyn vastasi 4 161 henkilöä, ja heistä 1 017 oli Suomesta. Otos oli väestöä demografisesti edustava.

Lisäys: 31.10. klo 15.01: Lisätty Thorpin toinen kommentti tiedotteesta.

Alla olevalla videolla kerrotaan, mitkä ovat turhimmat ravintolisät ja mitä liiallisesta vitamiinien saannista voi seurata.

Mitä haittaa ravintolisien turhasta käytöstä on? 2:09
KATSO VIDEO: Ravitsemusterapeutti Leena Putkonen kertoi Uutisaamussa, mitkä ovat turhimmat ja vaarallisimmat ravintolisät.

Lue myös:

    Uusimmat