Haluaisitko järjestää viininmaistelun, muttet aivan tiedä mistä aloittaa? Seuraa asiantuntijan vinkkejä!
Jukka Viitanen aloitti työskentelyn Alkon myyjänä vuonna 1987, toisin sanoen noin 35 vuotta sitten.
Viitanen tunnetaan muun muassa miehenä, jolla on ruutuvihoissa käsin kirjoitettuja muistiinpanoja noin 45 000 viinistä.
– Tässä vähän kuin hajotetaan viini palasiksi ja lopulta kootaan yhteen. Tärkeää on, että tuoksut ja maut kirjataan ylös omien kokemusten perusteella eikä sen mukaan, miltä toiset sanovat sen tuoksuvan tai maistuvan. Jokainen on paras oman makunsa asiantuntija, Viitanen muistuttaa.
Jos itsellään ei ole makuhermoillaan vielä ihan samankaltaista makuarkistoa kuin Viitasella, mistä kannattaisi lähteä liikkeelle?
Lue myös: Jukka on maistanut yli 45 000 viiniä – yksi oli ylitse muiden: "Kaikkien aikojen suosikkini"
Vinkkejä tastingin järjestämiseen
Viitasen mukaan ainakaan alkuvaiheessa viinitastingissa ei kannata olla kovin montaa tuotetta.
– Jos on tilanne, jossa testaajat eivät ole rutinoituneita testaamaan pitkää riviä, maistelu saattaa olla hankalaa, Viitanen toteaa.
Jokaisen maisteluannoksen kannattaa olla suhteellisen pieni, jotta määrät eivät nouse kokonaisuutena liian suuriksi. Loppupäätä viineistä ei myöskään välttämättä enää kunnolla maista, jos aloittaa liian vahvasti.


