Asiatuntija kertoo, miten järjestät viinitastingin – älä tee aloittelijan mokaa: "Maistelu saattaa olla hankalaa"

jukka viinin maistelu
Alkon myyjä Jukka Viitanen neuvoo, miten viinitasting kannattaa järjestää. MTV Uutiset, Shutterstock

Haluaisitko järjestää viininmaistelun, muttet aivan tiedä mistä aloittaa? Seuraa asiantuntijan vinkkejä!

Jukka Viitanen aloitti työskentelyn Alkon myyjänä vuonna 1987, toisin sanoen noin 35 vuotta sitten.

Viitanen tunnetaan muun muassa miehenä, jolla on ruutuvihoissa käsin kirjoitettuja muistiinpanoja noin 45 000 viinistä.

– Tässä vähän kuin hajotetaan viini palasiksi ja lopulta kootaan yhteen. Tärkeää on, että tuoksut ja maut kirjataan ylös omien kokemusten perusteella eikä sen mukaan, miltä toiset sanovat sen tuoksuvan tai maistuvan. Jokainen on paras oman makunsa asiantuntija, Viitanen muistuttaa.

Jos itsellään ei ole makuhermoillaan vielä ihan samankaltaista makuarkistoa kuin Viitasella, mistä kannattaisi lähteä liikkeelle?

Vinkkejä tastingin järjestämiseen

Viitasen mukaan ainakaan alkuvaiheessa viinitastingissa ei kannata olla kovin montaa tuotetta.

– Jos on tilanne, jossa testaajat eivät ole rutinoituneita testaamaan pitkää riviä, maistelu saattaa olla hankalaa, Viitanen toteaa.

Jokaisen maisteluannoksen kannattaa olla suhteellisen pieni, jotta määrät eivät nouse kokonaisuutena liian suuriksi. Loppupäätä viineistä ei myöskään välttämättä enää kunnolla maista, jos aloittaa liian vahvasti.

Viitanen neuvoo valitsemaan tastingia varten joko yhden tietyn aiheen tai esimerkiksi yhden kuohuviinin, yhden valkoviinin, yhden roseeviinin ja vielä yhden punaviinin.

– Teema voi olla esimerkiksi tiettyyn viinityyppiin liittyvää, vaikka kaksi tai kolme samaa viinityyppiä olevaa viiniä, joita voidaan verrata keskenään.

Kun viinejä on vähemmän maisteltavana, niihin voi myös käyttää pidemmän ajan ja todella keskittyä niihin.

– Minullekin se perehtyminen vei alkuvaiheessa pidemmän aikaa, nyt se menee jo rutiinilla. Mutta koska kirjoitan muistiinpanoja, se vie oman aikansa.

Viinitastingissa tuotteiden lukumäärää ei kannata pitää tärkeimpänä meriittinä vaan sitä, että niihin ehtii oikeasti tutustua.

– Vuosi vuodelta oppii ja itsekin pystyn näkemään tämän tilanteen täysin eri tavalla kuin 30 vuotta sitten. Se tulee rutiinista.

Näin kartutat oman makuarkistosi

Viitanen on raapustanut 35 vuoden aikana muistiinpanot noin 45 000 viinistä. Muistiinpanot jakautuvat useaan pieneen ruutuvihkoon, jotka ovat täynnä pienen pienellä käsialalla kirjoitettua mietteitä.

Viitanen kirjaa muistiinpanoihinsa viinin nimen, ulkonäön (väriskaalan ja värin syvyyden), minkälaiset kuplat viinissä on, tuoksuarvion sekä makuarvion.

Värin tummuus saattaa olla helppo hahmottaa, mutta jos haluaa tarkastella punaisista rypäleistä valmistetun viinin väriä helpommin, kannattaa ottaa apuväline, esimerkiksi valkoinen, paperi esille.

– Kallistamalla viiniä valkoista taustaa vasten, saa parhaiten värin esille.

Valko- ja kuohuviineissä metodi on käytännössä sama, vaikka värivivahteiden erottaminen onkin haastavampaa. Valkoisen taustan sijaan kannattaa suosia tummaa taustaa.

Jos viinimuistiinpanoistaan haluaa saada oikeasti enemmän irti, viinistä kannattaa pyrkiä analysoimaan muutakin, kuin oliko se omasta mielestäsi hyvää vai huonoa.

– Jokainen tekee toki omalla tavallaan.

Katso myös: Mitä teet viinitonkalle, kun juoma loppuu? Älä sorru yleiseen mokaan!

Mitä teet viinitonkalle, kun juoma loppuu? Älä sorru yleiseen mokaan! 2:19
Altia Akatemian baarimestari Mikael Karttunen näyttää, miten viinin hanapakkaus tulisi todellisuudessa kierrättää.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.