Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Näin saat viinin maistumaan heti paremmalta – viiniasiantuntija paljastaa helpot niksit

1:55Ginger velvet -drinkkiVideon drinkki sopii erinomaisesti vaikkapa illanistujaisten alkujuomaksi.
Julkaistu 02.03.2019 18:01

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Asiantuntijan vinkkien avulla saat hyvän viinin maistumaan hetkessä erinomaiselta. 

Allt om Vin -sivuston viiniasiantuntija Andreas Gruben mukaan viinielämys on mahdollista nostaa aivan uusiin sfääreihin muutaman yksinkertaisen tempun avulla. Paljon on nimittäin kiinni siitä, kuinka viinin oikein tarjoilee.

Karahviin kaataminen nostaa viinin aromit esille

Aivan ensimmäinen seikka on kaataa viini karahviin eli dekantoida viini ennen tarjoilua. Karahviin kaatamisen ansiosta viini ilmaantuu ja aromit pääsevät paremmin esille.

Dekantointi toimii paitsi punaviinien, myös valko-, rosee- ja portviinien kohdalla.

– Karahvista on hyvä aloittaa, osittain siksi, että yleensä viini sisältää rikkiä. Rikkiä käytetään viinin tasapainottamiseen, ja lisäksi se toimii myös säilöntäaineena. Kaatamalla viinin karahviin ja pyörittelemällä sitä hieman, pääset eroon pienestä rikkimäisestä sävystä, jonka voit tuntea viinin tuoksussa, Grube kertoo.

valkoviini
Myös valkoviinin maku pääsee paremmin oikeuksiinsa, kun se dekantoidaan ennen tarjoilua.Shutterstock

Maun lisäksi dekantoiminen ja viinin tarjoileminen kauniista karahvista on jo itsessään ohjelmanumero.

Suolainen ruoka korostaa viinin makua

Oikea tarjoilulämpötila on toinen tärkeä seikka, kun puhutaan viinin maun parantamisesta. Gruben mukaan moni tarjoilee punaviinin liian lämpimänä ja valkoviinin liian kylmänä.

– Nosta punaviini jääkaappiin ja valkoviini sieltä pois vähän ennen tarjoilua, Grube neuvoo.

LUE MYÖS: Onko viikon vanhaa viiniä turvallista juoda? Näin kauan avattu viinipullo todellisuudessa säilyy

Viiniä tarjoillessa kannattaa ottaa myös huomioon, millaiseen tilaisuuteen kyseinen viini on tarkoitettu. Toiset viinit on tarkoitettu säilytettäväksi vuosikymmeniä, kun toiset taas kannattaa nauttia hyvinkin pian ostohetkestä.

– Yksinkertaisemmat viinit, kuten laatikko- ja pöytäviinit valmistetaan välittömään kulutukseen, Grube neuvoo ja kannustaa seuraamaan laatikkoviineihin merkattua parasta ennen -päivää.

Kun viini on kaadettu lasiin, viimeinen maun parantaja löytyy siitä, mitä juoman kanssa oikein tarjoilee. Rasvaiset ja suolaiset naposteltavat korostavat viinin makua, joten kutsuilla kannattaa panostaa viinivalinnan lisäksi myös tarjoiluihin.

Lähteet: Expressen, Alko

Lisää aiheesta:

Jemmapullot hyötykäyttöön: Lisää tätä jauhelihakastikkeen joukkoon – ja maku voi parantua huomattavasti! Ethän lisää jääpalaa viskilasiin? Kardinaalimoka voi pilata laatujuomasi maun hetkessä Sommelier paljastaa lempiviininsä – toimii yhteen lähes kaikkien ruokien kanssa: "Ehdoton valinta"Kuusi tyypillistä viinimyyttiä – nämä kannattaa unohtaa välittömästi! Tätä viinivinkkiä suomalaiset taatusti rakastavat – tarvitset vain muoviämpärin! Yleinen väärinkäsitys saattaa pilata maun – näin viini tulisi oikeaoppisesti tarjoilla
ViinitJuomatMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Viinit
  • 25.10.17:24
    Viiden jälkeen

    Onko hyvä viini nahkaista, notkeaa vai antavaa? Saku Tuominen: "Aivan sietämätöntä horinaa"

  • 24.10.17:32
    Ruoka

    Näitä juustoja suomalaiset nyt himoitsevat – nappaa vinkit täydelliseen juustolautaseen

  • 17.10.14:32
    Juomat

    Tässä on "Alkon paras punaviini" – voittaja valittiin 250 pullon joukosta

  • 26.9.17:03
    Juomat

    Viini, joka trendaa nyt todella vahvasti – oletko maistanut?

  • 25.9.17:14
    Juomat

    Suomalaiset sortuvat yhteen virheeseen viiniostoksilla: "Olemme vähän Big Mac -kansaa"