Parhaat hanaviinit, mitä Alkosta saa! Asiantuntijat maistelivat 146 viiniä ja löysivät voittajatonkat: "Erinomainen löytö"

shutterstock_794764132 copy
Viinilehden asiantuntijat maistelivat sokkona 150 hanaviiniä ja löysivät joukosta parhaat. Shutterstock/Viinilehti

Viinilehti valitsi Vuoden hanaviinit 2022 perinteikkäässä sokkomaistelussa. Kulta-, hopea- ja pronssimitalit jaettiin sekä punaisissa että valkoisissa hanaviineissä.

Viinilehden Vuoden punainen hanaviini 2022 -kilpailun voittajakolmikko

KULTAA: Tommasi Graticcio Appasionato 2019, Tommasi Viticoltori, Vino Rosso, Veneto, Italia.

HOPEAA: LAB Reserva 2020, Casa Santos Lima, Vinho Regional Lisboa, Portugal.

PRONSSIA: Castano Ecologico Monastrell, Bodegas Castano, DO Yecla, Murcia, Espanja.

Viinilehden Vuoden valkoinen hanaviini 2022 -kilpailun voittajakolmikko

KULTAA: Crudo Catarratto Zibibbo 2021, Oenoforos, IGT Terre Siciliane, Sisilia, Italia.

HOPEAA: Lynx Chardonnay Barrel-Aged 2020, House of Big Wines, Kalifornia, Yhdysvallat.

PRONSSIA: Setencostas Fresh & Fruity 2021, Casa Santos Lima, Vinho Regional Lisboa, Portugali.

Viinilehti tiedottaa vuotuisan hanaviinikilpailunsa ratkenneen. Lehden Vuoden punainen hanaviini 2022 ja Vuoden valkoinen hanaviini 2022 valittiin lähes 150 viinin joukosta sokkomaistelemalla. Molemmissa sarjoissa jaettiin myös hopea- ja pronssipalkinnot.

Näin vuoden hanaviinit valittiin

Valintoja varten Viinilehden asiantuntijat Juha Berglund ja Antti Rinta-Huumo maistelivat sokkona yhteensä 86 punaviiniä ja 60 valkoviiniä. Maahantuojat olivat ilmoittaneet kilpailuun viinejään, jotka saavat olla Alkon vakio- tai tilausvalikoimasta.

Viinit maistettiin ja arvioitiin sokkona mahdollisimman objektiivisesti useassa esikarsintatastingissa, joiden jälkeen valko- ja punaviinifinaaliin ylsi runsaat 20 viiniä kummassakin sarjassa.

Tuomaristokaksikon mukaan kilpailua oli tänä vuonna mukana runsaasti meheviä viinejä Etelä-Euroopasta, etenkin Portugalista. Lopullinen kärkikolmikko erottui molemmissa sarjoissa varsin helposti.

– Hyvä hanaviini on teknisesti laadukas ja tasapainoinen mutta myös monikäyttöinen. Siksi viinien särmikkyys ja luonteikkuus ei tässä kilpailussa erityisesti korostu, tuomaristo kommentoi tiedotteessa.

Parhaat hanaviinit 2022

Vuoden punaiseksi hanaviiniksi valittiin italialainen Tommasi Graticcio Appasionato 2019 (39,98 €). Tuomaristo kuvailee viiniä hinta-laatusuhteeltaan erinomaiseksi. Se on mainio yleisviini tummien liharuokien ja riistan sekä kovien, suolaisten juustojen seuraan.

– Pohjois-Venetosta tuleva voittajapunaviini on erittäin vivahteikas. Siitä löytyy makeaa mausteisuutta, kuivattujen hedelmien sekä kypsän kirsikan aromeja ja jopa nahkaisuutta. Muhevan hedelmäisyyden lisäksi se on luonteikkaan vivahteikas ja persoonallinen, tuomaristo kuvailee voittajaviiniä.

Vuoden valkoiseksi hanaviiniksi valittiin niin ikään italialainen Crudo Catarratto Zibibbo 2021 (32,49 €). Myös tämä viini on tuomariston mukaan hinta-laatusuhteeltaan "erinomainen löytö". Viini sopii melko voimakkaasti, esimerkiksi aasialaisittain maustetuille kaloille, äyriäisille ja vaaleille lihoille.

– Eteläsisilialainen voittajavalkoviini on hennosta makeudestaan huolimatta raikas ja upean tasapainoinen. Se hurmaa kukkaisella parfyymisyydellään, tuomaristo kuvailee.

Kaikki kilpailuun osallistuneet hanaviinit, niiden arviot sekä viineille tehdyt ruokasuositukset löytyvät Viinilehden nettisivulta.

Katso myös video: Tiedätkö, miten hanapakkaus tulisi oikeasti avata?

Näin avaat viinitonkan oikeaoppisesti 1:16
Näin avaat viinitonkan.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat