Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Heidi maistelee yli 10 000 viiniä vuodessa: Nyt tuore Master of Wine paljastaa tämän hetken kuumimman viinitrendin

7:33Syksyn viinitrenditHuomenta Suomessa keskusteltiin viinitrendeistä
Julkaistu 28.09.2019 18:01

MTV LIFESTYLE – MINNA NORD

Heidi Mäkinen on neljäntenä suomalaisena suorittanut viinialan kansainvälisesti arvostetuimman Master of Wine -tutkinnon. Koko maailmassa on vain 390 tutkinnon suorittanutta.

– Haastavinta tutkinnon suorittamisessa oli se, että sille täytyi omistautua kokonaan ja kaiken muun elämän sai laittaa sivuun. Opiskelu oli intensiivistä ja vei kaiken, mitä sille antoi, mutta oli se sen arvoista, Heidi Mäkinen kertoi tällä viikolla Huomenta Suomessa.

Mäkinen muutti opiskelua varten Lontooseen ja tutkinnon suorittaminen kesti kolme vuotta.

Heidi Mäkinen

  • Suoritti vaikeimmin saavutettavan gastronomiaan liittyvän ammattitutkinnon Lontoossa
  • Läpäisi tutkinnon keskityttyään opiskeluun kolmen vuoden ajan
  • On työskennellyt ensisijaisesti tamperelaisravintoloissa sommelierina
  • Mäkinen saa Master of Wine-todistuksensa marraskuussa järjestettävässä valmistujaistilaisuudessa yhdessä 13 muun huippuammattilaisen kanssa.
  • Suomen muut Master of Wine -tutkinnon suorittaneet ovat Essi Avellan, Taina Vilkuna ja Tuomas Meriluoto.

– Jätin sosiaalisen elämän tänne Suomeen, niin ei ollut häiriötekijöitä, Mäkinen kertoo.

Helmikuun kohdalla Mäkinen ei enää jaksanut laskea maistelemiensa viinien määrää, kun 1 000 viinin määrä ylittyi. Hän arvioi, että maistelee vuodessa jopa 10 000 eri viiniä.


Mäkisen mukaan kuka tahansa voi oppia viininmaistelemiseen.

– Kun aloitin, nenäni ei ollut kauhean herkkä. Olen haistellut ruokakaupassa tomaatteja ja omenoita niitä ostaessani. Kun teen kotona ruokaa, niin haistelen aina raaka-aineita.

Uteliaisuus johdatti Mäkisen viinien maailmaan.

– Mulla oli niin monta kysymystä, kun se viini oli lasissa, enkä osannut vastata niihin. Kaikkein eniten minua kiinnostaa kuitenkin ne ihmiset siellä taustalla. Se on kulttuuria ja historiaa ja olen oppinut valtavasti ruuasta ja maailmasta viinin kautta.

Mäkinen itse pitää eniten raikkaista, viileän ilmanalan viineistä, jotka ovat hapokkaita ja puhdaspiirteisiä.

Tämän hetken trendit

Viinimaailma on koko ajan vähemmän konservatiivinen ja sieltäkin löytyy trendejä. Nuoret käyttävät viinejä jo arkipäivässä, eikä se ole enää juhlakäyttöön, eikä pelkkä viikonloppujuoma, vaan nimenomaan ruokajuoma.

Myös viinitietämys on lisääntynyt Suomessa. Nykyään julkaistaan useampia alan lehtiä, sekä ravintolan henkilökunnalta vaaditaan entistä enemmän.

– Moni asiakas haluaa mennä ravintolaan avoimin mielin ja ottaa viinisuosituksen vastaan.

Ekologisuus näkyy viinimaailmassa esimerkiksi niin, ettei viiniin lisätä hiivoja, entsyymeitä tai kirkastusaineita.

– Tuottajat kiinnittävät yhä enemmän huomiota siihen mitä tarhoilla tai viinikellareissa tehdään. Ei puhuta pelkästään luomuviljelystä, vaan mietitään esimerkiksi uusiutuvan energian käyttöä.

Lopuksi Mäkinen antaa neuvon ruuan ja viinin yhdistämiseen.

– Tykkään itse siitä, että ottaa sen lempiruuan ja lempiviinin, eikä niin kauheasti mieti sitä niin analyyttisesti.

Lue myös: Ikean uudelle kanaruoalle täystyrmäys – huonekalujätti pyytää nyt anteeksi: "Saatoimme tehdä sen väärin"

Lisää aiheesta:

Onko hyvä viini nahkaista, notkeaa vai antavaa? Saku Tuominen: "Aivan sietämätöntä horinaa""Viinitollo" Maija Männistön mukaan suomalaisia askarruttaa avatun viinin säilyminen – "Ei pilaannu samalla tavalla kuin jauhelihapaketti"Asiatuntija kertoo, miten järjestät viinitastingin – älä tee aloittelijan mokaa: "Maistelu saattaa olla hankalaa"Pasi Ketolainen saavutti harvinaisen ja himotun viinitutkinnon – ei kannata ryppyotsaisuutta: "Ainoa kysymys, johon pitää osata vastata on, että maistuuko kyseinen lasi itselle vai ei"Opi minuutissa viiniasiantuntijaksi – huippusommelierikin kyynelehti viinin takia: "Siinä kohdassa enkelkuoro lauloi korvissani"Asiantuntija: Alkon monopolin purku vähentäisi viinivalikoimaa – "Pienillä paikkakunnilla marketin valikoimissa olisi vain paria laatua"
RuokaJuomatAlkoholiMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 17:02
    Kasvikset

    Halpaa sesonkikasvista myydään nyt huimat määrät – sopii jopa pastaan!

  • 11:26
    Ravintolat

    Kozeen Shiwan haastettiin oikeuteen – näin hän vastaa syytöksiin

  • 09:31
    Arkiruoka

    Vappu Pimiän superhelppo arkiruoka on hitti: Kanapullat alle puolessa tunnissa!

  • 08:22
    Kasvikset

    Aivan lyömätön kaaliruoka: Superherkku voi auttaa jopa laihtumaan

  • Eilen17:45
    Halloween

    Halloween-juhlien hurjat tarjoilut: Neljä helppoa ohjetta