Asiantuntijat varoittavat TikTokin proteiinijuomatrendistä – jopa enemmän haittaa kuin hyötyä

proteiinijauhe annosmitta
TikTokissa innostuttiin proteiinikahvitrendistä. Kuvituskuva. Copyright (c) 2020 Pixel-Shot/Shutterstock. No use without permission.

Tiktokkaajat innostuivat sekoittamaan proteiinijauhetta kahvikupilliseen, mutta lääkärin mielestä siitä voi olla jopa enemmän haittaa kuin hyötyä.

Videolla: Kaikki eivät tarvitse lisäproteiinia, muistuttaa myös tämä ravitsemusterapeutti.

Loppuvuodesta ja alkukeväästä somepalvelu TikTokissa innostuttiin proteiinikahvitrendistä. Fox Newsin hiljattain haastattelema asiantuntija ei villityksestä innostu.

Trendikkäässä proteiinikahvijuomassa sekoitetaan nimensä mukaisesti proteiinipitoista juomaa, kuten proteiinipirtelöä, kahvin joukkoon. Eräs tiktokkaaja esimerkiksi kaatoi espresson mukiin, jossa on jääpaloja ja laittoi sekaan proteiinipirtelöä. 

Ideana juomatrendissä on myös sen väitetyt vaikutukset painonhallintaan. Tiktokkaaja hehkuttaa keventäneensä proteiinijuoman avulla yli parikymmentä kiloa. 

Lääkäri ei suosittele

Fox Newsin haastattelema lääkäri Robert Glatter newyorkilaisesta Lenox Hillin sairaalasta varoittaa, että ”Proffeen” eli proteiinikahvin nauttimisesta voi olla loppupeleissä enemmän haittaa kuin hyötyä.

– Fakta on se, että se ei yksinkertaisesti ole tarpeen ja saattaa olla jopa haitaksi

Jos video ei näy, voit katsoa sen täältä.

Glatter huomauttaa, että valtaosa ihmisistä saa jo muutenkin riittävästi proteiinia ruokavaliosaan. Harvard Health Publishing kertoo, että 53 grammaa proteiinia päivässä olisi suositus esimerkiksi sellaiselle henkilölle, joka on iältään 50-vuotias, painaa noin 63 kiloa eikä urheile.

Lisäksi suurin osa proteiinijauheista sisältää runsaasti lisättyä sokeria. Glatterin mukaan olisikin tärkeää lisätä kahviin makeuttamatonta proteiinijauhetta, jossa on mahdollisimman vähän mitään muuta. Huffington Post kertoo tähän liittyen, että niin keinotekoisia kuin luonnollisiakin makeutusaineita sisältävissä proteiinipulvereissa voi olla 4–5 teelusikallisen verran lisättyä sokeria annosmitallista kohden.

Suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan aikuisten päivittäisestä ruoasta saatavasta kokonaisenergiamäärästä 10–20 prosenttia olisi hyvä koostua proteiineista, kertoo Ruokavirasto.  Ruokaviraston mukaan lisättyjen sokerien saannin tulisi jäädä alle 10 prosenttiin päivän kokonaisenergiansaannista.

Malttia kahvikupillisten hörppimiseen

Kahvia ei myöskään kannata lipittää loputtomiin. Liiallinen kofeiinin saanti voi aiheuttaa sydämen rytmihäiriöitä, kohottaa verenpainetta ja lisätä nestehukan riskiä.

Proteiinijauheella höystetyn kahvin juomisen sijaan Glatter suosittelee valitsemaan vähärasvaisen, kuitua ja proteiinia sisältävän välipalan.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!