Nämä ruoat ja juomat sisältävät enemmän kofeiinia kuin kupillinen mustaa teetä – olisitko uskonut?

1:10 Näin syntyy maailmalla trendaava punajuurilatte

Tuoreen tutkimuksen mukaan liiallinen kofeiininsaanti saattaa aiheuttaa mielialan laskua. Asiantuntija haluaakin muistuttaa ihmisiä siitä, että kahvi ja tee eivät suinkaan ole ainoita kofeiinin lähteitä. Kofeiinia löytyy nimittäin melko yllättävistäkin ruoista ja juomista.

Video: Oletko jo tutustunut tämän hetken trendijuomaan, punajuurilatteen? 

Lukuisat ihmiset ympäri maailmaa nauttivat aamuisin kofeiinipitoista teetä tai kahvia saadakseen itsensä hereille. Tuoreen brittitutkimuksen mukaan liiallinen kofeiinin nauttiminen voi kuitenkin aiheuttaa mielialanlaskua ja stressiä, mikä voi puolestaan vaikuttaa ruokailutottumuksiimme. Kun mieli on maassa, epäterveellisiä valintoja tulee tehtyä entistä helpommin.

Aiemmissa tutkimuksissa on lisäksi saatu selville, että liika kofeiini voi aiheuttaa muun muassa univaikeuksia, ahdistusta ja nestehukkaa.

Lääkäri Prudence Knightin mukaan suositeltava raja menee 300 milligrammassa kofeiinia per päivä. Tämä tulee helposti täyteen jo yhdestä Starbucksin Grande-kokoisesta suodatinkahvista. 

–  Runsaalla kofeiinin nauttimisella, eritoten yhdistettynä makeuttajiin, voi olla negatiivisia seurauksia ruoansulatukselle ja sydämen sykkeelle, lääkäri lisää.

Kofeiinia on helppo saada huomaamatta liikaa

Vaikka rajoittaisitkin kahvin ja teen nauttimista, tämä ei välttämättä vielä riitä pitämään kofeiinimääriä kurissa. Kofeiinia löytyy nimittäin yllättävän monesta tuotteesta, kuten suklaasta. Mitä tummempi suklaa on kyseessä, sitä enemmän se sisältää kofeiinia.

Knightin mukaan sadasta grammasta tummaa suklaata saat noin 35 milligrammaa kofeiinia, mikä on enemmän kuin kupillisessa mustaa teetä. 

Kahdesta kauhallisesta kahvinmakuista jäätelöä kofeiinia kertyy 52 milligrammaa, yhdestä särkylääkkeestä 49 milligrammaa. Tölkillisestä dieetticolaa kofeiinia kertyy puolestaan 42 milligrammaa.

Vaikka kolajuomat ovat tunnetusti kofeiinipitoisia, myös muiden virvoitus-, mutta myös erilaisten terveysjuomien kanssa kannattaa olla tarkkana ja lukea ravintosisältö tarkkaan. 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja