"Antaa ruoalle sielun" – 3 kastiketta, jotka jokaisen suomalaisen tulisi osata valmistaa

lasagne
Osaatko sinä valmistaa muun muassa lasagnessa käytettävää valkokastiketta eli béchamelia? Shutterstock

Ammattilaiskokki listaa HK:n Lihakoulu-blogissa kolme peruskastiketta, joiden valmistus jokaisen kotikokin tulisi hallita.

– Kastikkeestaan kokki tunnetaan. Jos et jostain syystä ollut tätä vanhaa sanontaa vielä kuullut, niin nyt oli aika, toteaa HK:n tuotekehityskokki Tero HonkaniemiLihakoulu-blogin kastikekoulussa.

Kastike on kokin mukaan lähes kaikkien liharuokien tärkein komponentti. Tämän vuoksi jokaisen suomalaisen kannattaisikin opetella tärkeimpien peruskastikkeiden valmistaminen.

– Niillä ja niiden lukuisilla eri variaatioilla annat valmistamillesi liharuoille sielun.

Hallitsetko sinä näiden kolmen ammattilaiskokin listaaman kastikkeen valmistuksen?

1. Punaviinikastike

– Punaviinikastike on varmasti tunnetuin punaisen lihan kastike. Sen valmistuksessa käytetään punaviiniä ja lihalientä, ja jos molemmat ovat riittävän laadukkaita ja hyvän makuisia, niin muita raaka-aineita ei juuri tarvita.

Katso resepti: Punaviinikastike

2. Hollandaise-kastike

– Hollandaisekastiketta ei voi sanoa helpoksi kastikkeeksi. Sen valmistaminen on melko vaiheikas ja kokenutkin ammattikokki voi saada sen epäonnistumaan pienellä huolimattomuudella. Hollandaisen maku on kuitenkin niin uskomattoman hyvä, että sen valmistamisen salat kannattaa ottaa haltuun – epäonnistumisenkin uhalla. Raaka-aineina Hollandaisessa ovat, kasaan keitetty etikkainen mausteliemi eli reduktio, kananmunankeltuaiset ja voi.

3. Béchamel-kastike (valkokastike)

–  Peruskokille Béchamelin yleisin osoite on varmasti lasagne, mutta tätä maitopohjaista ja täyteläistä kastiketta kannattaa hyödyntää muutenkin. Esimerkiksi vatkaamalla hieman jäähtyneeseen kastikkeeseen kananmunankeltuaisia ja juustoraastetta, saat erinomaisen hyvän gratinointikastikkeen. Béchamelia käytetään myös kreikkalaiseen Moussakaan ja klassiseen Amerikan herkkuun Mac and Cheeseen. Béchamelin valmistuksessa tärkeässä roolissa toimii roux, eli vehnäjauhojen ja voin seos

Katso resepti: Lasagne Béchamel

Lähde: HK

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja