Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

"Antaa ruoalle sielun" – 3 kastiketta, jotka jokaisen suomalaisen tulisi osata valmistaa

Osaatko sinä valmistaa muun muassa lasagnessa käytettävää valkokastiketta eli béchamelia?
Osaatko sinä valmistaa muun muassa lasagnessa käytettävää valkokastiketta eli béchamelia?Shutterstock
Julkaistu 24.04.2016 08:05

MTV LIFESTYLE

Ammattilaiskokki listaa HK:n Lihakoulu-blogissa kolme peruskastiketta, joiden valmistus jokaisen kotikokin tulisi hallita.

– Kastikkeestaan kokki tunnetaan. Jos et jostain syystä ollut tätä vanhaa sanontaa vielä kuullut, niin nyt oli aika, toteaa HK:n tuotekehityskokki Tero Honkaniemi Lihakoulu-blogin kastikekoulussa.

Kastike on kokin mukaan lähes kaikkien liharuokien tärkein komponentti. Tämän vuoksi jokaisen suomalaisen kannattaisikin opetella tärkeimpien peruskastikkeiden valmistaminen.

– Niillä ja niiden lukuisilla eri variaatioilla annat valmistamillesi liharuoille sielun.

Hallitsetko sinä näiden kolmen ammattilaiskokin listaaman kastikkeen valmistuksen?

1. Punaviinikastike

kastike
Shutterstock

– Punaviinikastike on varmasti tunnetuin punaisen lihan kastike. Sen valmistuksessa käytetään punaviiniä ja lihalientä, ja jos molemmat ovat riittävän laadukkaita ja hyvän makuisia, niin muita raaka-aineita ei juuri tarvita.

Katso resepti: Punaviinikastike

2. Hollandaise-kastike

– Hollandaisekastiketta ei voi sanoa helpoksi kastikkeeksi. Sen valmistaminen on melko vaiheikas ja kokenutkin ammattikokki voi saada sen epäonnistumaan pienellä huolimattomuudella. Hollandaisen maku on kuitenkin niin uskomattoman hyvä, että sen valmistamisen salat kannattaa ottaa haltuun – epäonnistumisenkin uhalla. Raaka-aineina Hollandaisessa ovat, kasaan keitetty etikkainen mausteliemi eli reduktio, kananmunankeltuaiset ja voi.

Katso resepti: Parsaa ja hollandaise-kastike

3. Béchamel-kastike (valkokastike)

–  Peruskokille Béchamelin yleisin osoite on varmasti lasagne, mutta tätä maitopohjaista ja täyteläistä kastiketta kannattaa hyödyntää muutenkin. Esimerkiksi vatkaamalla hieman jäähtyneeseen kastikkeeseen kananmunankeltuaisia ja juustoraastetta, saat erinomaisen hyvän gratinointikastikkeen. Béchamelia käytetään myös kreikkalaiseen Moussakaan ja klassiseen Amerikan herkkuun Mac and Cheeseen. Béchamelin valmistuksessa tärkeässä roolissa toimii roux, eli vehnäjauhojen ja voin seos

Katso resepti: Lasagne Béchamel

Lähde: HK

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Kolme kovaa kanakastiketta – koukuttava kermainen soosi valmistuu nopeasti: "Huikea maku, vaikka raaka-aineita on vain muutama"Teetkö näin, kun valmistat kastiketta? Jokaisen kotikokin olisi osattava!Osaatko? Klassikkokastike, jonka valmistaminen sinunkin pitäisi opetella – täydellinen pihville!Osaatko jo tehdä itse? Aivan järjettömän hyvä kastike pihville – menee taatusti jatkoon, jos kokeiletLisäätkö sinäkin ketsuppia pastan päälle? Asiantuntijalta täystyrmäys suosikkimausteelle: "Ehdoton ei"Älä unohda tärkeää lisuketta! Huippukokki paljastaa täydellisen grilliaterian salaisuuden
LihaKastikkeet ja dipitLiharuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Liha
  • 22.10.08:21
    Ruoka

    Vain yksi lihapulla päivässä? Ruotsalaisprofessori uudesta suosituksesta: "Täysin hullua"

  • 9.10.18:22
    Kasvisruoka

    Kasvismakkara canceloitiin: Kysyimme tekoälyltä ja kansalta, mitä nimeä siitä nyt pitäisi käyttää

  • 28.9.09:44
    Ruoka

    Jos lihapaketti on pullistunut, onko tuote pilalla? Atria ja HK vastaavat

  • 17.9.07:46
    Ruoka

    Jos jauhelihassa on viimeinen käyttöpäivä, tee heti näin!

  • 9.9.17:18
    Ruoka

    Teetkö lihapullat näin? Paras lopputulos