1:20

Älä unohda tärkeää lisuketta! Huippukokki paljastaa täydellisen grilliaterian salaisuuden

Maukas kastike on ruotsalaiskokin mukaan tärkeässä roolissa, kun puhutaan grillaamisesta ja grilliruoista. 

​​​​​​​Raikas kastike syntyy basilikasta. Katso resepti videolta. 

Ruotsissa vuoden kokiksi vuonna 2007 valittu Tommy Myllymäki on yksi länsinaapurimme kuuluisimmista kokeista. Bocuse d'Or -kilpailussakin menestynyt Myllymäki tunnetaan etenkin upeista kastikkeistaan, ja miehen mukaan kastikkeet näyttelevätkin tärkeää roolia myös kesällä grillikauden ollessa kuumimmillaan.

Vaikka kastike kruunaa myös grilliaterian, kastikkeen ei tarvitse olla monimutkainen. Jo tilkka sitruunamehua tai lusikallinen voisulaa voi riittää hyvälle lihalle tai kalalle. 

Hyvät raaka-aineet takaavat onnistumisen

Myllymäen mukaan onnistunut grilli-ilta syntyy jo yhdellä kylmällä tai lämpimällä kastikepohjalla, jonka voi jakaa kahteen tai kolmeen osan. Kun maustat osat oman makusi mukaan erilaisilla yrteillä, sinapilla tai sitruunalla, pian edessäsi on joukko eri ruoilla sopivia kastikkeita.

– Klassinen majoneesi maustettuna etikalla tai sitruunalla sopii erinomaisesti kalan tai äyriäisten kanssa, Myllymäki vinkkaa.

Poimi talteen kotitekoisen majoneesin ja bearnaisekastikkeen reseptit. 

Kaikista kastikkeista mies nostaa kuitenkin esiin klassisen bearnaisekastikkeen. Se on Myllymäen mukaan kastike, joka sopii grilliruoan kanssa enemmän kuin hyvin. 

– Kun puhutaan grilliruosta, mielestäni klassista bearnaisekastiketta on vaikea voittaa, Myllymäki kertoo.

Mitä paksumpi kastike on, sen parempi

Klassisen bearnaise-kastikkeen valmistamiseen Myllymäellä on antaa pari vinkkiä, jolla kastike onnistuu taatusti.

– Ensinnäkin, raaka-aineiden tulee olla hyviä. Käytä aitoa voita ja hyviä kananmunia, Myllymäki vinkkaa ja lisää, että kastikkeen valmistukseen tulisi myös aina käyttää runsaasti tuoreita, ei kuivattuja yrttejä.

Kastiketta tehdessä kannattaa varmistaa, että kastikkeesta tulee riittävän paksua. Mitä paksumpi kastike on, sitä paremmin se tarttuu ruokaan, eikä valu lautasen pohjalle.

Lähde: Expressen 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja