Älä unohda tärkeää lisuketta! Huippukokki paljastaa täydellisen grilliaterian salaisuuden
![Copyright: Shutterstock. liha kasike bearnaise](https://im.mtvuutiset.fi/image/6889182/landscape16_9/1600/900/f1d89f1acbf128576b2b989a03b7799/OA/liha-kasike-bearnaise.jpg)
Maukas kastike on ruotsalaiskokin mukaan tärkeässä roolissa, kun puhutaan grillaamisesta ja grilliruoista.
Raikas kastike syntyy basilikasta. Katso resepti videolta.
Ruotsissa vuoden kokiksi vuonna 2007 valittu Tommy Myllymäki on yksi länsinaapurimme kuuluisimmista kokeista. Bocuse d'Or -kilpailussakin menestynyt Myllymäki tunnetaan etenkin upeista kastikkeistaan, ja miehen mukaan kastikkeet näyttelevätkin tärkeää roolia myös kesällä grillikauden ollessa kuumimmillaan.
Vaikka kastike kruunaa myös grilliaterian, kastikkeen ei tarvitse olla monimutkainen. Jo tilkka sitruunamehua tai lusikallinen voisulaa voi riittää hyvälle lihalle tai kalalle.
Hyvät raaka-aineet takaavat onnistumisen
Myllymäen mukaan onnistunut grilli-ilta syntyy jo yhdellä kylmällä tai lämpimällä kastikepohjalla, jonka voi jakaa kahteen tai kolmeen osan. Kun maustat osat oman makusi mukaan erilaisilla yrteillä, sinapilla tai sitruunalla, pian edessäsi on joukko eri ruoilla sopivia kastikkeita.
– Klassinen majoneesi maustettuna etikalla tai sitruunalla sopii erinomaisesti kalan tai äyriäisten kanssa, Myllymäki vinkkaa.
Poimi talteen kotitekoisen majoneesin ja bearnaisekastikkeen reseptit.
Kaikista kastikkeista mies nostaa kuitenkin esiin klassisen bearnaisekastikkeen. Se on Myllymäen mukaan kastike, joka sopii grilliruoan kanssa enemmän kuin hyvin.
– Kun puhutaan grilliruosta, mielestäni klassista bearnaisekastiketta on vaikea voittaa, Myllymäki kertoo.
Mitä paksumpi kastike on, sen parempi
Klassisen bearnaise-kastikkeen valmistamiseen Myllymäellä on antaa pari vinkkiä, jolla kastike onnistuu taatusti.
![Bearnaisekastike on hollandeisekastikkeen kirvelillä ja rakuunalla maustettu muunnelma. Copyright: Shutterstock. hollandaise-kastike](https://im.mtvuutiset.fi/image/6396216/landscape16_9/1024/576/7db0b0840313619bee33fd5ba47fa193/Eu/hollandaise-kastike.jpg 1024w, https://im.mtvuutiset.fi/image/6396216/landscape16_9/792/446/7db0b0840313619bee33fd5ba47fa193/jJ/hollandaise-kastike.jpg 792w, https://im.mtvuutiset.fi/image/6396216/landscape16_9/640/360/7db0b0840313619bee33fd5ba47fa193/KQ/hollandaise-kastike.jpg 640w, https://im.mtvuutiset.fi/image/6396216/landscape16_9/496/279/7db0b0840313619bee33fd5ba47fa193/yi/hollandaise-kastike.jpg 496w, https://im.mtvuutiset.fi/image/6396216/landscape16_9/360/203/7db0b0840313619bee33fd5ba47fa193/tP/hollandaise-kastike.jpg 360w, https://im.mtvuutiset.fi/image/6396216/landscape16_9/240/135/7db0b0840313619bee33fd5ba47fa193/GM/hollandaise-kastike.jpg 240w, https://im.mtvuutiset.fi/image/6396216/landscape16_9/180/101/7db0b0840313619bee33fd5ba47fa193/dc/hollandaise-kastike.jpg 180w)
– Ensinnäkin, raaka-aineiden tulee olla hyviä. Käytä aitoa voita ja hyviä kananmunia, Myllymäki vinkkaa ja lisää, että kastikkeen valmistukseen tulisi myös aina käyttää runsaasti tuoreita, ei kuivattuja yrttejä.
Kastiketta tehdessä kannattaa varmistaa, että kastikkeesta tulee riittävän paksua. Mitä paksumpi kastike on, sitä paremmin se tarttuu ruokaan, eikä valu lautasen pohjalle.
Lähde: Expressen
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Coleslaw á la Kari Aihinen
-
Kirsin lihapiirakat uunissa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mustikkapiirakka airfryerissa
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Kananmunakastike – legendaarinen kastike perunoille tai kalalle
-
Paistetut kantarellit
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka