Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Älä unohda tärkeää lisuketta! Huippukokki paljastaa täydellisen grilliaterian salaisuuden

Maukas kastike kruunaa hyvän lihan.
Maukas kastike kruunaa hyvän lihan. Shutterstock
Julkaistu 06.05.2018 17:03

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Maukas kastike on ruotsalaiskokin mukaan tärkeässä roolissa, kun puhutaan grillaamisesta ja grilliruoista. 

​​​​​​​Raikas kastike syntyy basilikasta. Katso resepti videolta. 

Ruotsissa vuoden kokiksi vuonna 2007 valittu Tommy Myllymäki on yksi länsinaapurimme kuuluisimmista kokeista. Bocuse d'Or -kilpailussakin menestynyt Myllymäki tunnetaan etenkin upeista kastikkeistaan, ja miehen mukaan kastikkeet näyttelevätkin tärkeää roolia myös kesällä grillikauden ollessa kuumimmillaan.

Vaikka kastike kruunaa myös grilliaterian, kastikkeen ei tarvitse olla monimutkainen. Jo tilkka sitruunamehua tai lusikallinen voisulaa voi riittää hyvälle lihalle tai kalalle. 

Hyvät raaka-aineet takaavat onnistumisen

Myllymäen mukaan onnistunut grilli-ilta syntyy jo yhdellä kylmällä tai lämpimällä kastikepohjalla, jonka voi jakaa kahteen tai kolmeen osan. Kun maustat osat oman makusi mukaan erilaisilla yrteillä, sinapilla tai sitruunalla, pian edessäsi on joukko eri ruoilla sopivia kastikkeita.

– Klassinen majoneesi maustettuna etikalla tai sitruunalla sopii erinomaisesti kalan tai äyriäisten kanssa, Myllymäki vinkkaa.

Poimi talteen kotitekoisen majoneesin ja reseptit. 

bearnaisekastikkeen

Kaikista kastikkeista mies nostaa kuitenkin esiin klassisen bearnaisekastikkeen. Se on Myllymäen mukaan kastike, joka sopii grilliruoan kanssa enemmän kuin hyvin. 

– Kun puhutaan grilliruosta, mielestäni klassista bearnaisekastiketta on vaikea voittaa, Myllymäki kertoo.

Mitä paksumpi kastike on, sen parempi

Klassisen bearnaise-kastikkeen valmistamiseen Myllymäellä on antaa pari vinkkiä, jolla kastike onnistuu taatusti.

hollandaise-kastikeBearnaisekastike on hollandeisekastikkeen kirvelillä ja rakuunalla maustettu muunnelma.Shutterstock

– Ensinnäkin, raaka-aineiden tulee olla hyviä. Käytä aitoa voita ja hyviä kananmunia, Myllymäki vinkkaa ja lisää, että kastikkeen valmistukseen tulisi myös aina käyttää runsaasti tuoreita, ei kuivattuja yrttejä.

Kastiketta tehdessä kannattaa varmistaa, että kastikkeesta tulee riittävän paksua. Mitä paksumpi kastike on, sitä paremmin se tarttuu ruokaan, eikä valu lautasen pohjalle.

Lähde: Expressen 

Lisää aiheesta:

Näin saat kaupan valmiista tomaattikastikkeesta paremman makuistaJulian kermaista kanakastiketta ylistetään – MTV testasi helpon hittiohjeen: "Voisin nuolla lautasen"Valmistatko jauhelihasta näitä arkiruokia? Kokit paljastavat suosikki- ja inhokkireseptinsäLisäätkö sinäkin ketsuppia pastan päälle? Asiantuntijalta täystyrmäys suosikkimausteelle: "Ehdoton ei"Julkkiskokki paljastaa nerokkaan valmistuskikkansa: Kotikokkien ”tyypillisin virhe” voikin olla herkullisen bolognese-kastikkeen salaisuus! "Antaa ruoalle sielun" – 3 kastiketta, jotka jokaisen suomalaisen tulisi osata valmistaa
GrilliKastikkeet ja dipitMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Grilli
  • 8.8.17:29
    Ruoka

    Pavel Tahkovuori oli lihansyöjä 26 vuotta, kunnes teki täyskäännöksen – tällaisia ruokia hän nyt grillaa

  • 23.6.17:32
    Ruoka

    Näin grillimakkaran saa säilymään jopa kuukausia

  • 1.5.17:34
    Grillaus

    Grillimakkaralla on nyt yksi selvä haastaja

  • 30.1.08:58
    Alexander Stubb

    Alexander Stubb kokeili ensi kertaa lappeenrantalaista erikoisherkkua: "Hyvinkin maukas"

  • 21.04.202315:29
    Poliisi

    Keväthuuma vei laittomuuksiin Mikkelissä: Kolmekymppiset murtautuivat rautakaupan grillikotaan "lähempi kanssakäyminen mielessä"