Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Teetkö näin, kun valmistat kastiketta? Jokaisen kotikokin olisi osattava!

0:45Ruskean kastikkeen valmistus – näin se onnistuu takuuvarmasti!Videolta näet, miten syntyy paras ruskea kastike. Testasimme käänteisen menetelmän!
Julkaistu 15.11.2021 20:20

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Onko roux sinulle jo tuttu termi? Tämä kastikepohja jokaisen kotikokin kannattaa opetella!

Videolta näet, miten syntyy paras ruskea kastike. Testasimme käänteisen menetelmän kastikepohjan tekemisessä!

Tiesitkö, että Klassisessa ranskalaisessa keittiössä on yhteensä viisi peruskastiketta? Suurin osa muista kastikkeista valmistetaan näiden pohjalta. Monen hyvän kastikkeen onnistunut lopputulos vaatii roux-kastikepohjan tekemistä. Ilman sitä kastike ei suurustu oikealla tavalla.

5 ranskalaisen keittiön peruskastiketta:

Espagnole: ruskea peruskastike, pohjana tumma liemi.
Velouté: vaalea peruskastike, pohjana vaalea liemi.
Bechamel: valkokastike, maitopohjainen peruskastike.
Sauce tomate: tomaattipohjainen peruskastike.
Beurre blanc: voipohjainen peruskastike.
Hollandaise: emulsiokastikkeiden peruskastike, kaikkien munankeltuaiseen ja voihin perustuvien kastikkeiden pohja.

Lähde: Blå Band

Mikä ihmeen roux?

Roux kuulostaa ehkä sanana vaikealta, mutta kyseessä on kaikessa yksinkertaisuudessaan jauho-rasvaseos. Voin ja jauhojen oikeanlainen sekoitus ja kypsentäminen muodostavat kastikkeelle suurusteen. Roux-suurusteesta on olemassa kolme erilaista variaatiota. Niiden käyttö riippuu siitä, millaista kastiketta olet tekemättä. 

Blå Band -kastikevalmistajan sivuilla selitetään roux-suurusteiden erot:

Roux blanc – valkoinen suuruste, jonka valmistuksessa Maillard-reaktio eli ruskistaminen keskeytetään ennen kuin suuruste saa väriä.

Roux blond – vaalea suuruste, joka saa kauniin kullanruskean värin kevyesti ruskistamalla.

Roux brun – ruskea suuruste, jolle ruskistaminen antaa tummanruskean värin.

Roux-pohjaa voidaan käyttää paitsi kastikkeiden ja keittojen suurustamiseen, myös erilaisten pataruokien maun parantamiseen. Voin ja jauhojen suhde on aina sama roux-suurustetta tehdessä. 

Mitä kauemmin kypsennettyä ja tummepaa roux on, sitä vähemmän se suurustaa. Vaalea roux on siis paras suuruste. Tummanruskea roux on sen sijaan hieman maukkaampi ja sitä kannattaa käyttää esimerkiksi lihakastikkeissa ja -padoissa.

Näin teet roux-kastikepohjan

Rasvan ja jauhojen määrä riippuu hieman siitä, mitä kastiketta olet tekemässä ja kuinka paljon. Voin ja jauhojen suhde on kuitenkin aina sama. Esimerkiksi velouté-kastike valmistuu vaalealla roux-pohjalla sekä vaalealla liemellä. Bechamel-kastikkeeseen puolestaan tarvitaan valkoista roux-pohjaa, maitoa, laakerinlehtiä ja muskottia.

  • Mittaa saman verran jauhoja ja rasvaa (esim. 60 g + 60 g). Jos teet vaalean roux-pohjan, kannattaa rasvaksi valita voi. Tummemmissa roux-pohjissa myös öljy käy.
  • Kaada jauhot ja rasva paksupohjaiselle pannulle ja kuumenna keskilämmöllä. Käytä esimerkiksi puista lusikkaa tai kauhaa (jotkut kokit käyttävät myös vispilää), kun sekoitat rasvaa jauhojen sekaan. Sekoita, kunnes ainekset ovat hyvin keskenään sekaisin.
  • Kun ainekset ovat sekoittuneet tasaiseksi, riittää että hämmennät roux-pohjaa 15-30 sekunnin välein. Jatkuva sekoittaminen on tärkeää alussa, jotta klimppejä ei muodostu. 
  • Kypsennä roux haluamaasi väriasteeseen. Seuraa tilannetta, sillä väri voi muuttua nopeastikin. Muista sekoitella välillä.

Lue myös: Osaatko tehdä ruskean kastikkeen? Moni sortuu yksinkertaiseen virheeseen – tässä oikea tapa

Lähteet: Insider, Blå Band

Lisää aiheesta:

Osaatko? Klassikkokastike, jonka valmistaminen sinunkin pitäisi opetella – täydellinen pihville!Osaatko jo tehdä itse? Aivan järjettömän hyvä kastike pihville – menee taatusti jatkoon, jos kokeiletRuskea kastike – näin valmistat sen oikein ja saat siitä takuuvarmasti ruskeaa!Ruskean kastikkeen valmistus – varo virhettä, joka tekee soosista paakkuista!"Antaa ruoalle sielun" – 3 kastiketta, jotka jokaisen suomalaisen tulisi osata valmistaaTäydellinen kastike lihalle, kanalle ja kalalle – älä osta tätä valmiina kaupasta!
RuokaRuoanlaittoMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen17:02
    Leivonta

    "Tyrmäävän hyvää!" – Hanna Sumarin omenapiirakka on helppo leipoa

  • Eilen07:43
    Halpa vs. kallis

    Testasimme kauppojen halvimmat merkit: Mikä omenamehuista on paras?

  • ma17:14
    Ruokakauppa

    100 päivää jouluun! Näin saat joulukonvehteja yli puolet halvemmalla

  • ma11:01
    Pasta

    Pastasta ja perunasta saa terveellisempää yhdellä kikalla

  • ma07:45
    Puuro

    Kaurapuuron joukkoon kannattaa nyt laittaa yksi ainesosa