Onko roux sinulle jo tuttu termi? Tämä kastikepohja jokaisen kotikokin kannattaa opetella!
Videolta näet, miten syntyy paras ruskea kastike. Testasimme käänteisen menetelmän kastikepohjan tekemisessä!
Tiesitkö, että Klassisessa ranskalaisessa keittiössä on yhteensä viisi peruskastiketta? Suurin osa muista kastikkeista valmistetaan näiden pohjalta. Monen hyvän kastikkeen onnistunut lopputulos vaatii roux-kastikepohjan tekemistä. Ilman sitä kastike ei suurustu oikealla tavalla.
5 ranskalaisen keittiön peruskastiketta:
Espagnole: ruskea peruskastike, pohjana tumma liemi.
Velouté: vaalea peruskastike, pohjana vaalea liemi.
Bechamel: valkokastike, maitopohjainen peruskastike.
Sauce tomate: tomaattipohjainen peruskastike.
Beurre blanc: voipohjainen peruskastike.
Hollandaise: emulsiokastikkeiden peruskastike, kaikkien munankeltuaiseen ja voihin perustuvien kastikkeiden pohja.Lähde: Blå Band
Mikä ihmeen roux?
Roux kuulostaa ehkä sanana vaikealta, mutta kyseessä on kaikessa yksinkertaisuudessaan jauho-rasvaseos. Voin ja jauhojen oikeanlainen sekoitus ja kypsentäminen muodostavat kastikkeelle suurusteen. Roux-suurusteesta on olemassa kolme erilaista variaatiota. Niiden käyttö riippuu siitä, millaista kastiketta olet tekemättä.