Alle kahden euron kilohinta! Ostoskoriin kannattaa nyt napata fantastinen raaka-aine
Kotimainen kesäkurpitsa on juuri nyt sesongissa, ja muutamalla eurolla saat jo kilokaupalla tätä vihreää herkkuvihannesta.
Kesäkurpitsa on edullinen raaka-aine, jota kannattaa nyt napata ostoskoriin.
Mitä ruokaa voi tehdä kesäkurpitsasta?
Pakasta soseena annospusseissa
Käytä rieskataikinaan
Sujauta sosekeittoon
Pyörittele halloumi-kesäkurpitsapihvejä
Viipaloi lasagnen väliin
Korvaa pasta kesäkurpitsalla ketogeenisessä avokadopastassa
Jatka lihamurekemassaa kesäkurpitsaraasteella
Raasta suklaakakkua mehevöittämään
Tee ratatouille Kari Aihisen tapaan
Kokkaa täytettyjä kesäkurpitsoja
Pikkelöi tai marinoi ja sujauta salaattiin
Sesongissa olevan kotimaisen vihanneksen kilohinta kaupoissa on tällä hetkellä alle kaksi euroa, eli yhden kesäkurpitsan saa vain muutamalla kymmenellä sentillä. Monilla kesäkurpitsaa kasvaa myös omalla kasvimaalla. Mitä kesäkurpitsasta sitten kannattaisi kokata?
Kesäkurpitsaa rakastava ruokakirjoittaja ja toimittaja Satu Koivistovinkkasi MTV Uutisten Makuja-ruokasivuille viime vuonna, että kasvista voi ujuttaa moneen tuttuun ruokaan, kuten makaronilaatikkoon. Sadun mukaan kesäkurpitsa onkin todellinen "keittiön kameleontti", sillä se sopii niin suolaisiin kuin makeisiinkin ruokiin ja tuo niihin rakennetta.
Kasvista voi käyttää jopa suklaakakkuun, jolloin lopputuloksena on äärimmäisen mehevä herkku.
Huomaamatta lisää kasviksia päivässä
Vaikka kesäkurpitsa olisikin päässyt kasvamaan turhan isoksi, ei sitä kannata missään nimessä heittää hävikkiin. Isokin kesäkurpitsa sopii esimerkiksi tomaattikastikkeen, sosekeiton tai rieskojen ainesosaksi.
– Isoissa kesäkurpitsoissa voi toki olla kovempi kuori, joka kannattaa ottaa pois. Muuten en ikinä kuori kesäkurpitsaa.
Keskikokoisista kesäkurpitsoista voi tehdä vaikka kasvispihvejä. Sadun omia suosikkeja ovat muun muassa halloumi-kesäkurpitsapihvit. Kesäkurpitsaviipaleet sujahtavat kätevästi myös esimerkiksi lasagnen väliin.
Kasvis on myös oiva ”liharuokien jatkaja”. Satu vinkkaa lisäämään kesäkurpitsaa esimerkiksi murekemassaan. Lihamurekkeen maku pysyy neutraalina ja samalla tulee huomaamattaan syötyä enemmän kasviksia päivässä.
Harri Syrjäsen kesäkurpitsavinkit: Samettista sosekeittoa ja kesäkurpitsapastaa
MTV3-kanavan Kokkisota-ohjelmastakin tuttu kokki Harri Syrjänen on jakanut Instagram-tilillään useita erilaisia yhdessä kasarissa valmistuvia ruokaohjeita. Harrin suosikkiresepteissä on käytetty myös kesäkurpitsaa.
Viime elokuussa Harri jakoi helpon ja herkullisen kesäkurpitsapastan ohjeen.
– Tätä pöytään ja jokainen sulaa. Zucchinit (= kesäkurpitsat) ovat nyt älyttömän halpoja. Tästä tuli niin hyvä, että pomppasi mun suosikiksi kertaheitolla. Lempeä, vähän potkua ja paljon makua. Näitä asioita mä haluan mun elämään, kokki kehui reseptiään.
Kesäkurpitsa sopii Harrin mukaan mainiosti myös sosekeittojen ainesosaksi. Samettinen kesäkurpitsakeitto on yksi kokin omista ruokasuosikeista.
– Älä anna kesäkurpitsan hämätä, uppoaa vauvasta vaariin. Rohkeesti veistä käteen ja blenderi huutamaan, Harri vinkkasi.
Nappaa ohje: Harri Syrjäsen kermainen kesäkurpitsapasta
Katso video: Harri Syrjänen näyttää, kuinka helposti kesäkurpitsakeitto valmistuu.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Brie-parsataskut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan