Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Akseli Herleviltä kysytään aina, miten ruoasta saa paremman makuista – vastaus kannattaa jokaisen painaa mieleen

Akseli Herlevi ja Kuuban burgereita vuonna 2017.
Akseli Herlevi ja Kuuban burgereita vuonna 2017.MTV
Julkaistu 26.05.2021 10:15

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Suomen ensimmäinen Top Chef, burgerikokki Akseli Herlevi kertoo omat tärppinsä täydellisen hampurilaisten tekemiseen. Samalla Herlevi neuvoo myös nyrkkisäännön maukkaan ruoan valmistamiseen.

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrottiin huhtikuussa Suomen vallanneesta hampurilaistyylistä. Litistettyyn, paistopinnaltaan täydelliseen jauhelihapihviin perustuvat smash burgerit ovat pikku hiljaa raivaamassa tietään koko kansan tietoisuuteen.

Smash burgereiden lisäksi niin sanotuille perinteisillekin burgereille riittää edelleen kysyntää. Suomen ensimmäinen Top Chef, Naughty Brgr -ketjun perustaja, kokki Akseli Herlevi uskoo, että burgereista voi hyvinkin tulla Suomen "seuraavat tortillat" – siis ruoka, jota kokataan säännöllisesti perheen ja ystävien kesken.

Herlevi kertoi vinkkejään täydellisen burgerin tekemiseen tiistaina Naughty Brgr Red Wine -viinin lanseeraustilaisuudessa. Kyseessä on hanapakkkauksessa myytävä Suomen markkinoiden ensimmäinen street food -viini, australialainen shiraz.

"Käyttäkää enemmän mausteita"

Mikä sitten on avain täydelliseen, kotona kokattuun burgeriin? Moni sortuu hampurilaisten teossa ja ruoanlaitossa ylipäätään yhteen ollennaiseen mokaan.

– Minulta kysellään aina, että miten ruoasta saa paremman makuista. Käyttäkää enemmän mausteita. Aika monet käyttävät niitä aika rauhakseltaan, ja voisi käyttää mielestäni paljon enemmän, Herlevi vinkkaa. 

Hampurilaispihvin maustamisen Herlevi suorittaa ennen paistamista. Maustaminen ennen vai jälkeen paistamisen on kokin mukaan ikuisuuskysymyksiä ja kyse on koulukuntaerosta.

– Molemmat tavat ovat ihan yhtä ok. Itse maustan etukäteen aina. Oman kokemukseni perusteella ruoka maistuu näin vähän paremmalta, mutta kyseessä on fiilispohjainen juttu ehkä enemmän.

Pihvien paistoon kuuma ja tarpeeksi tyhjä pannu

naughty

Burgerpihvi tulee paistaa kuumalla pannulla. Ideana on Herlevin mukaan se, että saadaan maksimoitua maillardin reaktio, jolloin pihviin saadaan kunnon paistopinta.

– Pannua ei saa laittaa täyteen pihvejä. Mitä enemmän tavaraa on pannulla, sitä vaikeampi on ruskistaa. Sitä enemmän se on sitten keitettyä pihviä.

Herlevin mukaan täydellinen burgeri sisältää vastakohtien iloittelua. Tämä sääntö pätee esimerkiksi Naughty Brgr -ravintolaketjun nimikkohampurilaisessa.

– Tämän burgerin suurin juju on, että vastakohdat iloittelevat. On makeaa, suolaista ja rasvaista. Se on "the juttu", Herlevi sanoo ja jatkaa vielä:

– Vaikka burgeri on simppeli ruoka, niin sen rakenteet ja vastakohdat tekevät ruoasta mielenkiintoisemman.

Lue myös: "Saa markettijauhelihastakin huomattavasti parempaa" – tästä burgerista povataan koko kansan hittiä Suomessa

2:47Hampurilaisgurut paljastavat: Näin teet täydelliset smash burgerit – vältä näitä virheitä!

Lisää aiheesta:

Täydellisen jauhelihapihvin salainen raaka-aine löytyy jo keittiöstäsi – ruokatoimittaja ylistää parhaaksi burgeriksiJauhelihapihvistä "tummanruskeaa lihakarkkia" – Antti Suikkari paljastaa burgeripihvien supermehukkaan ykkösenVapise briossi! Uusi hampurilaissämpylä valloittaa Suomen: "Sitä on odotettu""Saa markettijauhelihastakin huomattavasti parempaa" – tästä burgerista povataan koko kansan hittiä SuomessaBurgerigurut Mika, Herkko ja Risto paljastavat sen kaikista oleellisimman seikan hyvässä hampurilaisessa – jos tämä menee pieleen, kaikki menee pieleen: "On tärkeintä ja sillä siisti"Gordon Ramsay paljastaa salaisuuden ravintoloiden keittiöistä: Tämä vinkki nostaa kotitekoisen hampurilaisen aivan uudelle tasolle
RuokaHampurilainenAkseli HerleviMakuja
Naughtyn nimikkopurilaisessa on muun muassa makeaa pekoni-punasipulihilloketta ja sen vastapainoksi suolaista homejuustoa.MTV

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 07:46
    Jauheliha

    Jos jauhelihassa on viimeinen käyttöpäivä, tee heti näin!

  • Eilen17:02
    Leivonta

    "Tyrmäävän hyvää!" – Hanna Sumarin omenapiirakka on helppo leipoa

  • Eilen07:43
    Halpa vs. kallis

    Testasimme kauppojen halvimmat merkit: Mikä omenamehuista on paras?

  • ma17:14
    Ruokakauppa

    100 päivää jouluun! Näin saat joulukonvehteja yli puolet halvemmalla

  • ma11:01
    Pasta

    Pastasta ja perunasta saa terveellisempää yhdellä kikalla