Akseli Herleviltä kysytään aina, miten ruoasta saa paremman makuista – vastaus kannattaa jokaisen painaa mieleen

Kuuban burgeri Akseli Herlevi
Akseli Herlevi ja Kuuban burgereita vuonna 2017. MTV

Suomen ensimmäinen Top Chef, burgerikokki Akseli Herlevi kertoo omat tärppinsä täydellisen hampurilaisten tekemiseen. Samalla Herlevi neuvoo myös nyrkkisäännön maukkaan ruoan valmistamiseen.

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrottiin huhtikuussa Suomen vallanneesta hampurilaistyylistä. Litistettyyn, paistopinnaltaan täydelliseen jauhelihapihviin perustuvat smash burgerit ovat pikku hiljaa raivaamassa tietään koko kansan tietoisuuteen.

Smash burgereiden lisäksi niin sanotuille perinteisillekin burgereille riittää edelleen kysyntää. Suomen ensimmäinen Top Chef, Naughty Brgr -ketjun perustaja, kokki Akseli Herlevi uskoo, että burgereista voi hyvinkin tulla Suomen "seuraavat tortillat" – siis ruoka, jota kokataan säännöllisesti perheen ja ystävien kesken.

Herlevi kertoi vinkkejään täydellisen burgerin tekemiseen tiistaina Naughty Brgr Red Wine -viinin lanseeraustilaisuudessa. Kyseessä on hanapakkkauksessa myytävä Suomen markkinoiden ensimmäinen street food -viini, australialainen shiraz.

"Käyttäkää enemmän mausteita"

Mikä sitten on avain täydelliseen, kotona kokattuun burgeriin? Moni sortuu hampurilaisten teossa ja ruoanlaitossa ylipäätään yhteen ollennaiseen mokaan.

– Minulta kysellään aina, että miten ruoasta saa paremman makuista. Käyttäkää enemmän mausteita. Aika monet käyttävät niitä aika rauhakseltaan, ja voisi käyttää mielestäni paljon enemmän, Herlevi vinkkaa. 

Hampurilaispihvin maustamisen Herlevi suorittaa ennen paistamista. Maustaminen ennen vai jälkeen paistamisen on kokin mukaan ikuisuuskysymyksiä ja kyse on koulukuntaerosta.

– Molemmat tavat ovat ihan yhtä ok. Itse maustan etukäteen aina. Oman kokemukseni perusteella ruoka maistuu näin vähän paremmalta, mutta kyseessä on fiilispohjainen juttu ehkä enemmän.

Pihvien paistoon kuuma ja tarpeeksi tyhjä pannu

Burgerpihvi tulee paistaa kuumalla pannulla. Ideana on Herlevin mukaan se, että saadaan maksimoitua maillardin reaktio, jolloin pihviin saadaan kunnon paistopinta.

– Pannua ei saa laittaa täyteen pihvejä. Mitä enemmän tavaraa on pannulla, sitä vaikeampi on ruskistaa. Sitä enemmän se on sitten keitettyä pihviä.

Herlevin mukaan täydellinen burgeri sisältää vastakohtien iloittelua. Tämä sääntö pätee esimerkiksi Naughty Brgr -ravintolaketjun nimikkohampurilaisessa.

– Tämän burgerin suurin juju on, että vastakohdat iloittelevat. On makeaa, suolaista ja rasvaista. Se on "the juttu", Herlevi sanoo ja jatkaa vielä:

– Vaikka burgeri on simppeli ruoka, niin sen rakenteet ja vastakohdat tekevät ruoasta mielenkiintoisemman.


2:47


Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja