Tärkeimmät vinkit kalan grillaamiseen – muista apuväline: "Auttaa pitämään mehukkaana"

grillattu-kokonainen-kala
Kala sopii myös grillattavaksi. Pro Kala ry

Kalayhdistys jakaa parhaat vinkit kalan grillaamiseen.

Moni suomalainen nautiskelee juhannuksena varhaisperunoita kera sillin tai savukalan. Kala sopii kuitenkin mainiosti myös grillattavaksi, muistuttaa Pro Kala ry tuoreessa tiedotteessaan.

– Kalaa voi grillata niin kokonaisena, paloina kuin esimerkiksi folionyyteissäkin. Grillissä voi valmistaa esimerkiksi kirjolohta, lohta, siikaa, nieriää, muikkuja, ahvenia ja kuhaa, yhdistyksestä vinkataan.

Jos haluaa mahdollisimman mehukasta kalaa, kannattaa kokeilla kalan grillaamista foliossa. 

Kalan grillaaminen: Viisi tärkeää vinkkiä

Pro Kala ry muistuttaa, että kalan grillaaminen ei ole vaikeaa – tarvitset vain muutaman hyvän ohjeen ja hieman ennakkovalmisteluja.

Nappaa yhdistyksen viisi tärkeää vinkkiä kalan grillaamiseen:

1. Valitse laadukasta kalaa

Kalayhdistys muistuttaa, että laadukkaista raaka-aineista syntyy paras lopputulos. Hanki kalat paikallisilta toimijoilta, kauppahallista tai kaupan kalatiskiltä. Muista myös pitää huolta kylmäketjusta.

2. Muista kalan esivalmistelu

Grillattava kala kannattaa ottaa huoneenlämpöön noin 15–20 minuuttia ennen grillaamista, jotta sen lämpötila ehtii tasaantua. Kala on hyvä suolata ennen grillaamista. Muista kuivata kalafileet talouspaperilla ja sivellä sen pintaan öljyä ennen grillaamista, jotta ne eivät tartu kiinni grilliritilään.

Jos grillaat kalan kokonaisena, suomusta se ensin ja poista tarvittaessa sisälmykset. Poista kalafileestä mahdolliset ruodot. Voit grillata kalan kokonaisena, fileinä tai paloina. 

3. Näin kala kannattaa maustaa

Kala tarvitsee mausteeksi aina suolaa, lisäksi sen makua korostavat pippuri, sitruunamehu ja tuoreet yrtit, kuten tilli.

– Vaihtelua saa marinadeista – kannattaa kokeilla vaikkapa soija-inkiväärimarinadia tai testata kaupan valmiita tuotteita, kalayhdistyksestä vinkataan.

4. Muista oikea grillauslämpötila

Kala kypsyy yleensä nopeasti, joten käytä keskilämpöä (150–180 °C). Grillaa fileitä noin 3–5 minuuttia per puoli, riippuen fileen paksuudesta. Kokonainen kala tarvitsee hieman pidemmän ajan – noin 10–15 minuuttia per puoli.

Vähärasvaiset kalat, kuten siika, kannattaa kypsentää hieman alhaisemmassa lämpötilassa (noin 160 °C), jotta ne säilyttävät mehukkuutensa. Kypsennysajat ovat aina ohjeellisia, sillä kaikki riippuu grillistä, sen lämpötilasta sekä kalojen koosta.

5. Grillaa kala halsterilla tai foliossa

Pidä grilli ja välineet puhtaina. Öljyä grillin ritilä kevyesti, jotta kala ei tartu kiinni tai käytä esimerkiksi silikonista kalakoria. Halsteri on myös kätevä apuväline, joka auttaa pitämään kalan ehjänä grillauksen aikana. 

– Folion käyttäminen auttaa pitämään kalan mehukkaana ja estää sen hajoamisen grillissä. Tee folioon reikiä, jotta ylimääräinen neste pääsee haihtumaan ja kala saa kauniin grillipinnan, Pro Kala -yhdistyksestä neuvotaan.

Lähde: Pro Kala ry
 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!