Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tärkeimmät vinkit kalan grillaamiseen – muista apuväline: "Auttaa pitämään mehukkaana"

Kala sopii myös grillattavaksi.
Kala sopii myös grillattavaksi.Pro Kala ry
Julkaistu 22.06.2024 17:26

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Kalayhdistys jakaa parhaat vinkit kalan grillaamiseen.

Moni suomalainen nautiskelee juhannuksena varhaisperunoita kera sillin tai savukalan. Kala sopii kuitenkin mainiosti myös grillattavaksi, muistuttaa Pro Kala ry tuoreessa tiedotteessaan.

– Kalaa voi grillata niin kokonaisena, paloina kuin esimerkiksi folionyyteissäkin. Grillissä voi valmistaa esimerkiksi kirjolohta, lohta, siikaa, nieriää, muikkuja, ahvenia ja kuhaa, yhdistyksestä vinkataan.

Jos haluaa mahdollisimman mehukasta kalaa, kannattaa kokeilla kalan grillaamista foliossa. 

Lue myös: Kuinka hyvin tunnet suomalaiset kalat? Tee kuvatesti ja testaa!

Kalan grillaaminen: Viisi tärkeää vinkkiä

Pro Kala ry muistuttaa, että kalan grillaaminen ei ole vaikeaa – tarvitset vain muutaman hyvän ohjeen ja hieman ennakkovalmisteluja.

Nappaa yhdistyksen viisi tärkeää vinkkiä kalan grillaamiseen:

1. Valitse laadukasta kalaa

Kalayhdistys muistuttaa, että laadukkaista raaka-aineista syntyy paras lopputulos. Hanki kalat paikallisilta toimijoilta, kauppahallista tai kaupan kalatiskiltä. Muista myös pitää huolta kylmäketjusta.

2. Muista kalan esivalmistelu

Grillattava kala kannattaa ottaa huoneenlämpöön noin 15–20 minuuttia ennen grillaamista, jotta sen lämpötila ehtii tasaantua. Kala on hyvä suolata ennen grillaamista. Muista kuivata kalafileet talouspaperilla ja sivellä sen pintaan öljyä ennen grillaamista, jotta ne eivät tartu kiinni grilliritilään.

Jos grillaat kalan kokonaisena, suomusta se ensin ja poista tarvittaessa sisälmykset. Poista kalafileestä mahdolliset ruodot. Voit grillata kalan kokonaisena, fileinä tai paloina. 

3. Näin kala kannattaa maustaa

Kala tarvitsee mausteeksi aina suolaa, lisäksi sen makua korostavat pippuri, sitruunamehu ja tuoreet yrtit, kuten tilli.

– Vaihtelua saa marinadeista – kannattaa kokeilla vaikkapa soija-inkiväärimarinadia tai testata kaupan valmiita tuotteita, kalayhdistyksestä vinkataan.

4. Muista oikea grillauslämpötila

Kala kypsyy yleensä nopeasti, joten käytä keskilämpöä (150–180 °C). Grillaa fileitä noin 3–5 minuuttia per puoli, riippuen fileen paksuudesta. Kokonainen kala tarvitsee hieman pidemmän ajan – noin 10–15 minuuttia per puoli.

Vähärasvaiset kalat, kuten siika, kannattaa kypsentää hieman alhaisemmassa lämpötilassa (noin 160 °C), jotta ne säilyttävät mehukkuutensa. Kypsennysajat ovat aina ohjeellisia, sillä kaikki riippuu grillistä, sen lämpötilasta sekä kalojen koosta.

5. Grillaa kala halsterilla tai foliossa

Pidä grilli ja välineet puhtaina. Öljyä grillin ritilä kevyesti, jotta kala ei tartu kiinni tai käytä esimerkiksi silikonista kalakoria. Halsteri on myös kätevä apuväline, joka auttaa pitämään kalan ehjänä grillauksen aikana. 

– Folion käyttäminen auttaa pitämään kalan mehukkaana ja estää sen hajoamisen grillissä. Tee folioon reikiä, jotta ylimääräinen neste pääsee haihtumaan ja kala saa kauniin grillipinnan, Pro Kala -yhdistyksestä neuvotaan.

Lue myös: Pitääkö liha ja kala suolata ennen vai jälkeen paistamisen?

Lähde: Pro Kala ry
 

Lisää aiheesta:

Mielettömän mehevää lohta grillissä: Toimi näin, jos haluat fileistä ja vartaista täydellisiä Tiedätkö, miten lohen kypsyyden saa testattua? "Haarukkatemppu" on usein tarpeen – kala-ammattilaisten paras ohje lohen grillaamiseenTaivaallisen mehevää lohta grillissä: Jos haluat täydellisiä vartaita tai unelmamehukkaita fileitä, toimi näinAiotko grillata kalaa? Yksi oleellinen apuväline kannattaa kaivaa kaapista: "Pysyy todennäköisemmin myös mehevänä"Kalaneuvos vinkkaa: Muista nämä työvaiheet kalan grillauksessa – takaavat maistuvan lopputuloksenOnnistu kalan grillauksessa joka kerta! Tämä valmistustapa takaa mehukkaan lopputuloksen
GrillausKalaRuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Grillaus
  • 21.7.12:37
    Tulipalot

    Vältä yleinen sammutusmoka, jos grilli leimahtaa

  • 14.7.17:28
    Kesämyytit

    Onko kasvisten grillaaminen folion sisällä terveellisempää?

  • 6.7.17:27
    Ruoka

    Mausteseos, joka haastaa marinadit – tulee todella maukasta broileria!

  • 24.6.10:53
    Ruoka

    4 asiaa, jotka jokaisen kanaa grillaavan tulee huomioida

  • 22.6.12:38
    Kierrätys

    Kierrätätkö hanapakkauksen oikein? Näin lajittelet juhannusjätteet