Onnistu kalan grillauksessa joka kerta! Tämä valmistustapa takaa mehukkaan lopputuloksen

kala grilli folio
Shutterstock

Kokin antamat vinkit takaavat, että grillissäsi kypsyy joka kerta mehukasta ja maistuvaa kalaa. Näillä et voi mennä pieleen! 

Poimi videolta resepti yrttiseen inkiväärillä glaseerattuun kalaan. 

Kalan grillaaminen kokonaisena on helppo, ja ennen kaikkea herkullinen tapa valmistaa kalaa. Toisin kuin fileiden kanssa, kokonaisena grillattuna kala pysyy paremmin mehevänä. Ja mikä parasta, grillaamalla kalan kokonaisena saat valmistettua kerralla ruokaa isommallekin porukalle.

Newyorkilaisen kokin Alex Raijin vinkkien avulla onnistunut lopputulos on taattu. Kokonainen kala saattaa pian nousta pihvien ja burgereiden ohi uudeksi grillisuosikiksesi. 

1. Kaikki lähtee kalatiskiltä

Kun olet kaupassa tai kalatiskillä valitsemassa kalaa, tärkeintä on varmistaa, että kala on tuore. Kirkkaat silmät ja tuore tuoksu kertovat paljon.

2. Älä nosta suoraan grilliin

Kalan nahka hajoaa helposti, jonka vuoksi kalaa ei kannata laittaa grilliin sellaisenaan. Varsinkin aloittelijan kannattaa kääriä kala ennen grillaamista folioon, jonka ansiosta kala pysyy taatusti kasassa. Folion avulla kala kypsyy entistäkin mehukkaammaksi.

3. Anna sille viimeinen uintireissu

Taataksesi mehukkaan ja maukkaan lopputuloksen, kala kannattaa ennen grillaamista upottaa reilulla suolalla maustettuun kylmään veteen. Anna kalan maustua suolavedessä 5–10 minuutin ajan. Kuivaa kala huolellisesti, öljyä pinta ja mausta suolalla ja haluamillasi mausteilla niin sisä- kuin ulkopinnalta. Halutessasi voit tehdä kalan kylkiin viiltoja ja lisätä niihin sitruunaviipaleita. 

4. Käännä usein

Varmistaaksesi kalan tasaisen kypsymisen folioon käärittyä kalapakettia kannattaa käännellä grillissä useampaan kertaan grillaamisen aikana. Raij suosittelee kääntämään kalan joka kolmas minuutti, kunnes kala on kypsä. Kypsyminen vie kalan koosta riippuen noin 12 minuuttia. Kypsän kalan tunnistaa parhaiten kiinteästä lihasta.

5. Älä hötkyile

Kun kala on kypsä, nosta se pois grillistä ja nosta lämpimälle lautaselle. Aivan kuten lihan grillaamisessa, myös kalan kannattaa antaa levätä hetken ennen tarjoilua. Kun kalan antaa vetäytyä rauhassa, nesteet pysyvät kalan sisällä pitäen lihan mehukkaana.

6. Viimeistele kastikkeella

Yrtit ja sitruuna ovat oivia raaka-aineita maustamaan kokonaisena grillatun kalan, mutta yksinkertainen kastike on asia, joka antaa aterialle todellisen kruunun.

Helppo kastike syntyy lisäämällä kylmälle pannulla oliiviöljyä ja muutama hienonnettu valkosipulinkynsi. Kuumenna keskilämmöllä, kunnes sipulit ovat muuttuneet kullanruskeiksi. Lisää joukkoon kourallinen hienonnettua persiljaa ja lusikoi kalan päälle.

Lähde: Men’sHealth  

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja