Älä missään nimessä laita jääkaappiin! Viranomainen varoittaa perunoiden säilytykseen liittyvästä terveysriskistä

0:45 Näppärä perunankuorintaniksi ilman veistä

Kun jääkaapissa säilytettyjä perunoita kypsennetään korkeissa lämpötiloissa, perunoihin muodostuu kemiallista yhdistettä, jonka on todettu olevan ihmiselle haitallista.

Videolta selviää, kuinka perunoiden kuoriminen onnistuu ilman veistä. Artikkeli jatkuu videon alla. 

Brittiläisen elintarvikeviranomaisen FSA:n mukaan perunat ovat elintarvikkeita, joita ei koskaan pitäisi laittaa jääkaappiin.

– Kun perunoita säilytetään jääkaapissa, perunoiden tärkkelys muuttuu sokeriksi. Kun perunoita paistetaan, nämä sokerit yhdistyvät aspargiinihapon kanssa ja tuottavat kemiallista yhdistettä nimeltä akryyliamidi, joka on todettu haitalliseksi, viranomainen selittää.

Akryyliamidi syntyy hiilihydraateista ja aspargiinihaposta, kun ruokaa valmistetaan korkeissa lämpötiloissa, yli 120 asteessa.

Tupakassa viisinkertainen määrä yhdistettä

Terveysjärjestö NIH:n mukaan akryyliamidi on yhdistetty syöpään, mutta yksityiskohdat korrelaation välillä ovat vielä epäselviä.

Merkittävin akryyliamidin lähde on tupakansavu, mutta sitä esiintyy pieninä määrinä myös joissain elintarvikkeissa, kuten ranskalaisissa perunoissa, perunalastuissa, kekseissä, aamiaismuroissa ja oliiveissa.

– On lähes mahdotonta välttää joka ikistä myrkyllistä tai haitallista ainetta, tohtori Eric Berg muistuttaa.

Jos haluat kuitenkin vähentää akryyliamidin saantia, voit liottaa perunoita vedessä noin puoli tuntia ennen paistamista. Ja jääkaapin sijaan perunat kannattaa nostaa viileään ja pimeään paikkaan.

Lähde: TheKitchn

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja