Älä missään nimessä laita jääkaappiin! Viranomainen varoittaa perunoiden säilytykseen liittyvästä terveysriskistä

perunat peruna
Perunat säilyvät parhaiten pimeässä ja viileässä paikassa, ei kuitenkaan jääkaapissa. Shutterstock

Kun jääkaapissa säilytettyjä perunoita kypsennetään korkeissa lämpötiloissa, perunoihin muodostuu kemiallista yhdistettä, jonka on todettu olevan ihmiselle haitallista.

Videolta selviää, kuinka perunoiden kuoriminen onnistuu ilman veistä. Artikkeli jatkuu videon alla. 

Brittiläisen elintarvikeviranomaisen FSA:n mukaan perunat ovat elintarvikkeita, joita ei koskaan pitäisi laittaa jääkaappiin.

– Kun perunoita säilytetään jääkaapissa, perunoiden tärkkelys muuttuu sokeriksi. Kun perunoita paistetaan, nämä sokerit yhdistyvät aspargiinihapon kanssa ja tuottavat kemiallista yhdistettä nimeltä akryyliamidi, joka on todettu haitalliseksi, viranomainen selittää.

Akryyliamidi syntyy hiilihydraateista ja aspargiinihaposta, kun ruokaa valmistetaan korkeissa lämpötiloissa, yli 120 asteessa.

Tupakassa viisinkertainen määrä yhdistettä

Terveysjärjestö NIH:n mukaan akryyliamidi on yhdistetty syöpään, mutta yksityiskohdat korrelaation välillä ovat vielä epäselviä.

Merkittävin akryyliamidin lähde on tupakansavu, mutta sitä esiintyy pieninä määrinä myös joissain elintarvikkeissa, kuten ranskalaisissa perunoissa, perunalastuissa, kekseissä, aamiaismuroissa ja oliiveissa.

– On lähes mahdotonta välttää joka ikistä myrkyllistä tai haitallista ainetta, tohtori Eric Berg muistuttaa.

Jos haluat kuitenkin vähentää akryyliamidin saantia, voit liottaa perunoita vedessä noin puoli tuntia ennen paistamista. Ja jääkaapin sijaan perunat kannattaa nostaa viileään ja pimeään paikkaan.

Lähde: TheKitchn

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!