3 kummallista ruokafaktaa: Tiedätkö, mikä marja pomppii kuin superpallo?

Karpaloita jääkulhossa.
Karpaloilla on hyvin yllättävä ominaisuus. Lehtikuva

Tiesitkö, että yksi suomalaisille hyvinkin tuttu marja pomppii tuoreena kuin superpallo? Tiesitkö, että on hyvin todennäköistä, että olet viimeisen kuukauden aikana syönyt tietämättäsi ötökoitä? Tutustu kolmeen yllättävään ruokafaktaan!

Tiesitkö, että...

...karpalot pomppivat kuin superpallot?

Tuoreilla karpaloilla on mahdollista pelata vaikka mitä pelejä, sillä marja on kimmoisa kuin superpallo, silloin kun se on kypsä. Karpaloa onkin maailmalla kutsuttu pomppivaksi marjaksi, sillä se muistuttaa ominaisuuksiltaan niin paljon superpalloa.

...syöt ötököitä?

Moni napsii kirvoja tietämättään herkutellessaan punaisilla karkeilla. Punaisiin karkkeihin hyvin usein käytetty karmiinihappo saadaan nimittäin naaraspuolisista kokenillikirvoista.

...sipulin itkettäminen johtuu kemikaaleista?

Sipulin pilkkominen ei usein suinkaan johdu siitä, että sipulia pilkkova olisi erityisen herkkä, vaan siitä, että sipulissa on erityisen paljon kemikaaleja. Sipulia pilkottaessa sen vaurioituneista solukoista vapautuu nimittäin kemikaaleja, jotka ärsyttävät silmiä. Kemikaalit kiihdyttävät kyynelnesteen muodostumista entisestään, sillä silmä suojelee itseään kyynelillä.

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja