MTV Uutiset seurasi Ukrainan sotaa 19. kesäkuuta

Mitä Venäjälle viedyille ukrainalaisille tapahtuu? 8:16
Mitä Venäjälle viedyille ukrainalaisille tapahtuu?

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla sunnuntaina 19. kesäkuuta.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Ukrainan parlamentti kielsi venäläisen musiikin käytön julkisilla paikoilla 
  • Britannian pääministeri Boris Johnson: On tärkeää jatkaa Ukrainan tukemista näyttävästi
  • Venäjän valtiontelevisio julkaisi videokuvaa Ukrainassa kadonneista yhdysvaltalaistaistelijoista
  • Britannia: Tuhannet miljonäärit yrittävät paeta Venäjältä
  • Luhanskin kuvernööri: Kaikki Severodonetskin sillat on tuhottu
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022
  • Venäjän hyökkäys käynnisti keskustelun Naton roolista. Lue kaikki Nato-uutiset täältä

Maanantain seuranta löytyy täältä.

23.55: Uutissivusto: Ukrainan parlamentti kielsi venäläisen musiikin käytön mediassa ja julkisilla paikoilla 

Ukrainan parlamentti on hyväksynyt tänään sunnuntaina lakialoitteen, joka kieltää venäläisen ja Venäjän sotatoimia tukevien tekijöiden musiikin käytön mediassa ja julkisilla paikoilla, kertoi ukrainalainen uutissivusto Kyiv Independent Twitterissä.

Kiellon kerrotaan olevan voimassa siihen asti, kunnes Venäjän joukot ovat poistuneet Ukrainasta.

Ukrainan parlamentti hyväksyi myös lakialoitteet, joilla purettiin Venäjän ja Ukrainan välinen sopimus tieteellisestä yhteistyöstä ja kiellettiin kirjojen tuonti Venäjältä sekä Valko-Venäjältä, kertoi ukrainalainen uutistoimisto Ukrinform.

Musiikkia ja tieteellistä yhteistyötä käsittelevien lakialoitteiden ensimmäiset luonnokset on Ukrainan parlamentin verkkosivuston mukaan tehty jo viime kuussa. Kirjojen tuontia käsittelevän lakialoitteen ensimmäinen luonnos on päivätty viime maanantaille. 

19.48: Britannian tiedustelupalvelu: Venäjän joukot kärsivät heikosta taistelumoraalista

Britannian tiedustelupalvelu arvioi Venäjän kärsivän joukkojensa heikosta taistelumoraalista Itä-Ukrainassa. 

Tiedustelutietojen mukaan kokonaiset venäläiset yksiköt olisivat kieltäytyneet tottelemasta käskyjä. Taustalla on niiden mukaan muun muassa huonoa johtamista, taistelustressiä, palkanmaksun ongelmia ja raskaita miestappioita. Lisäksi monia hämmentää hyökkäyksen päämäärä.

Tiedustelupalvelu kertoo niin Ukrainan kuin Venäjänkin jatkaneen raskaita pommituksia Sjeverodonetskin etelä-, itä- ja pohjoisosissa. Etulinjassa muutokset ovat olleet pieniä.

15.02: Taistelut jatkuvat Sjeverodonetskin ympäristössä

Raskaimmat taistelut Ukrainassa jatkuvat yhä Donbassin alueella Sjeverodonetskin kaupungin ympärillä.

Venäjän joukot pitävät hallussaan suurinta osaa kaupungista, mutta Ukrainan asevoimat kertoivat tänään torjuneensa onnistuneesti venäläisten hyökkäyksiä Sjeverodonetskin lähellä sijaitsevissa kylissä.

– Vihollinen on vetäytynyt ja ryhmittyy uudelleen, Ukrainan asevoimat kertoi Facebookissa.

Luhanskin alueen kuvernööri Serhi Haidai kertoi seuraavansa kotikaupunkinsa Sjeverodonetskin pommituksia joen takaisesta ja yhä ukrainalaisten hallussa olevasta Lysytshanskin kaupungista.

Haidain mukaan ukrainalaistaistelijoiden on alueella valmistauduttava pahimpaan.

10.26: Zelenskyi: Ukraina tulee palauttamaan itselleen kaiken, mikä sille kuuluu

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi julisti varhain tänään pitämässään puheessaan, ettei Ukraina ole luovuttamassa maan eteläosia kenellekään. Venäjä pitää hallussaan laajoja alueita Etelä-Ukrainasta.

Zelenskyi sanoi myös, että Ukraina tulee palauttamaan itselleen kaiken, mikä sille kuuluu. Hän myös korosti Mustanmeren pysyvän ukrainalaisena ja turvallisena.

Zelenskyi vieraili lauantaina Etelä-Ukrainassa Mykolajivin sekä Odessan alueilla tavaten paikallisviranomaisia ja sotilaita.

Zelenskyin mukaan sodan aiheuttamat vahingot Mykolajivin sekä Odessan alueilla ovat mittavia. Hän kuitenkin korosti, että kaupungit tullaan rakentamaan uudelleen.

04.30: Naton Stoltenberg: Venäjän sota Ukrainassa saattaa kestää vuosia

Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin mukaan Venäjän sota Ukrainassa saattaa kestää vuosia. Stoltenberg kommentoi asiaa sakalaislehti Bild am Sonntagille. Stoltenberg toteaa, että ukrainalaisjoukkojen varustaminen huipputason aseilla parantaa mahdollisuuksia vapauttaa Donbassin alue venäläisten hallusta.

– Meidän on varauttava siihen, että saattaa mennä vuosia. Emme saa lopettaa Ukrainan tukemista, Stoltenberg sanoo. 

Lauantai:

22.06: Venäjän ohjukset tuhosivat polttoainevaraston Itä-Ukrainassa

Kolme venäläisohjusta on tuhonnut polttoainevaraston Novomoskovskin kaupungissa Itä-Ukrainassa. Asiasta kertoo aluehallinnon päällikkö verkkoviestissään Reutersin mukaan.

Valentyn Reznichenkon mukaan iskussa loukkaantui vakavasti 11 ihmistä.

21.13: Kolmas Ukrainassa kadonnut amerikkalaissotilas on tunnistettu, Venäjä julkaisi videoita vangituista

Ukrainassa on raportoitu kadonneeksi kolme amerikkalaista vapaaehtoista sotilasta. Heistä kolmaskin on nyt tunnistettu. Hän on eläköitynyt merivoimien kapteeni Grady Kurpasi

Kurpasin vaimo kertoo yhdysvaltalaiselle ABC-uutiskanavalle kuulleensa miehestään viimeksi huhtikuun lopulla. Muut kadonneet vapaaehtoiset ovat Alexander Drueke ja Andy Tai Huynh.

Venäläismedia on nyt julkaissut videoita kahdesta maan joukkojen vangiksi ottamasta amerikkalaissotilaasta. He katosivat noin viikko sitten.

Andy Tai Huynh toistaa Venäjän valtion television RT:n näyttämässä videossa Venäjän propagandaa, ja Alexander Drueke lähettää videolla terveisiä äidilleen ja kertoo olevansa elossa ja toivoo päsevänsä pian kotiin. 

Kreml kieltää tietävänsä miehistä mitään. ABC:n mukaan miehet voivat olla separatistien hallussa Itä-Ukrainassa, eikä heitä ole määritelty virallisesti Venäjän sotavangeiksi.

Yhdysvaltojen ulkoministeriö on vahvistanut yhdysvaltalaistaistelijoiden olevan tiettävästi Venäjän asevoimien vangitsemina Ukrainassa.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kertoo, että häntä on informoitu tilanteesta mutta että hän ei tiedä, missä miehet ovat. Hän kertoi myös toivovansa, että amerikkalaiset eivät lähtisi Ukrainaan.

Ukrainan riveissä taistelee kaikkiaan 20 000 ulkomaalaista sotilasta.

Voit lukea lisää lauantain käänteistä täältä.

Lue myös:

    Uusimmat