Zelenskyi: "Venäjä esittelee nyt parasta taitoaan – näyttää selkäänsä" – MTV seurasi sotaa lauantaina 10. syyskuuta

Ukraina hyökkää Harkovassa ja Hersonissa – tämä on sodan tilanne nyt 0:45
Video: Ukraina hyökkää Harkovassa ja Hersonissa – tämä on sodan tilanne nyt.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa lauantaina 10. syyskuuta 2022.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Voit lukea hyökkäyssodan edellisen päivän seurantaa tästä artikkelista.

  • Ukrainan vastahyökkäys Harkovan suunnalla etenee vauhdikkaasti
  • Ukraina väittää vapauttaneensa merkittävän Kupjanskin kaupungin
  • BBC Russia: Venäläisjoukot hylänneet myös Izjumin Harkovan alueella
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

23.07:  Zelenskyi: "Venäjä esittelee nyt parasta taitoaan - näyttää selkäänsä"

Moskova hylkäsi päälinnakensa Koillis-Ukrainassa lauantaina, kun yksi sodan tärkeimmistä etulinjoista romahti äkillisesti Ukrainan joukkojen nopean etenemisen jälkeen.

Izjumin nopea kaatuminen Harkovan maakunnassa oli Moskovan pahin tappio sen jälkeen, kun sen joukot pakotettiin takaisin pääkaupungista Kiovasta maaliskuussa. Tämä voisi olla ratkaiseva käännekohta kuusi kuukautta kestäneessä sodassa. Tuhannet venäläissotilaat hylkäsivät ammusvarastonsa ja varusteensa paetessaan.

Venäjän joukot käyttivät Izjumia logistiikkatukikohtana yhdessä tärkeimmistä operaatioistaan ​​- kuukausia kestäneessä hyökkäyksessä pohjoisesta viereiselle Donbasin alueelle, johon kuuluivat Donetsk ja Luhansk.

TASS: "Palatkaa Venäjälle pelastamaan ihmishenkiä"

Valtion ylläpitämä uutistoimisto TASS lainasi Venäjän puolustusministeriön sanoneen, että: !se oli määrännyt joukkoja poistumaan läheisyydestä ja vahvistamaan operaatioita muualla naapurimaassa Donetskissa."

Venäjän hallinnon päällikkö Harkovassa kehotti asukkaita evakuoimaan maakunnan ja pakenemaan Venäjälle "pelastamaan ihmishenkiä", TASS raportoi. Silminnäkijät kuvailivat autojen liikenneruuhkia, joissa ihmiset poistuivat Venäjän hallitsemalta alueelta. Ukrainan johtajat ilmoittivat Venäjän vetäytymisestä.

– Venäjän armeija esittelee nyt parasta taitoaan - näyttää selkäänsä", presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi videopuheessaan lauantai-iltana.

22.26: Izjumin pormestari: "Kaupunki on vapautettu" 

Harkovan alueen Izjumin pormestari Vladimir Matsokin on sanonut radiohaastattelussa, että kaupunki on vapautettu.

Matsokin kertoi ukrainalaiselle radioasemalle:

– Ukrainan asevoimat ovat Izjumissa. Ei voida sanoa, että sotilaallinen operaatio Izjumin vapauttamiseksi on ohi, mutta armeijamme työskentelee.

– Kaupungin yllä Kremenets-vuorella sini-keltainen lippumme liehuu jo. Tämä on vahvistettu. Matsokin jatkoi. 

– Tämä on todellinen loma - kaupunkimme vapautuspäivä, Matsokin lisäsi, – 10. syyskuuta on päivä, jolloin Izjum vapautetaan venäläisiltä hyökkääjiltä.

CNN kertoi aiemmin lauantaina, että operaatioon osallistuneiden ukrainalaisten upseerien mukaan ensimmäiset yksiköt olivat saapuneet Izjumiin. Venäjän vastarintaa ei ole raportoitu. Näyttää siltä, ​​että suurin osa venäläisyksiköistä oli jo lähtenyt kaupungista.

Ukrainalaiset sotilaat ovat julkaisseet useita videoita ja kuvia läsnäolostaan ​​kaupungin sisäänkäynneillä.

22.07:  NATO: Ukrainan sota on siirtymässä kriittiseen vaiheseen

NATOn pääsiihteeri Jens Stoltenberg sanoi puheessaan, että Ukrainan vapauttaessa Venäjän valtaamia alueitaan takaisin, avun antaminen on edelleen tärkeää.

– Pelkästään muutamina viime päivinä olemme nähneet lisää edistystä sekä etelässä Hersonissa ja idässä Harkovan alueella. Tämä näyttää Ukrainan joukkojen urheuden, taidot ja päättäväisyyden. Se näyttää, että meidän tuellamme on väliä taistelukentällä joka päivä. 

Jos tviitti ei näy voit katsoa sen täältä.

21.41: Zelenskyi: Ukraina on vapauttanut 2 000 neliökilometriä Venäjän valtaamaa aluetta takaisin itselleen

Zelenskyi sanoi tänään videopuheessaan, että Ukrainan asevoimat ovat vapauttanut noin 2000 neliökilometriä Venäjän itseltään valtaamia alueita takaisin sen jälkeen, kun Ukraina aloitti vastahyökkäyksensä aiemmin syyskuussa.

15.04: Suomalaistutkijan karttahavainto kertoo Kupjanskin merkityksestä

Suojelupoliisin erikoistutkija ja Bellingcat-ryhmät suomalainen alkuperäisjäsen Veli-Pekka Kivimäki julkaisi kartan, joka korostaa Ukrainan takaisin valtaaman Kupjanskin merkitystä.

Raideverkostossa Kupjansk sijaitsee Ukrainan itäosissa keskeisellä paikalla Harkovan ja Luhanskin välissä. Kaupungin valtaamisella voidaan siis estää vastapuolen raidekuljetukset tehokkaasti.

14.16: BBC: Venäjä paennut myös Izjumista

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n Venäjän-toimituksen mukaan venäläisjoukot olisivat jättäneet Harkovan alueella sijaitsevan Izjumin kaupungin, joka on ollut keväästä asti Venäjän hallitsema.

Tieto perustuu raportteihin venäläismielisten Telegram-kanavilta. He taas siteeraavat lähteitään sotatantereelta.   

Osa heistä sanoo, että Ukraina on etenemässä kaupunkiin, ja osan mukaan ukrainalaiset ovat jo Izjumin keskustassa. 

14.06: Lisää tietoa Kupjanskin tilanteesta

Myös suomalaisten ylläpitämässä sodan tilannekartassa Kupjansk on siirtynyt Ukrainan haltuun. Kartta perustuu avoimista lähteistä saatavaan tietoon. 

Katso tarkemmin täältä

13.40: Vahvistamatonta videokuvaa Kupjanskista

Kyin Independent -lehden toimittaja on jakanut videomateriaalia, jonka hän sanoo olevan vapautetusta Kupjanskin kaupungista tältä aamulta.

Videolla Ukrainan joukot ajavat panssarivaunulla tiellä. Tiellä näkyy myös venäläinen rynnäkköpanssarivaunu.

13.05: Mika Aaltola: Venäjän häviäminen on varteenotettava vaihtoehto

Ulkopoliittisen instuutin johtaja Mika Aaltola kertoo pitävänsä varteenotettavana vaihtoehtona, että Venäjä häviää sodan.

– Hävitessään se saisi rajalleen konventionaalisessa mielessä länteen sitoutuneen vertaisvastustajan, Ukrainan. Samalla Venäjän ahdinkoa syventäisi tilanteen muutos Itämerellä, Aaltola kirjoittaa ketjussaan Twitterissä.

Aaltolan mukaan Venäjän sota näyttäytyy nyt "kansanmurhaiselta tunaroinnilta".

– Venäjän mahti näyttää vähäiseltä. Saattaa siis olla aika päättäväisesti ja ilman pelkoa paljastaa bluffi, viedä asia päätepisteeseensä, Putinin Venäjän eristämiseen, hän jatkaa.

Venäjän olisi pitänyt muistaa, että aloittaessaan sodan, se asettaa oman statuksensa suurvaltana likoon, Aaltola päättää kirjoituksensa.

11.44: Ukraina väittää vallanneensa Kupjanskin takaisin

Ukraina väittää vallanneensa Kupjanskin kaupungin. Kyiv Post -uutissivusto on jakanut Twitterissä kuvan, jossa näkyy ukrainalaissotilaita väitetysti Kupjanskissa.

– Taistelu Kupjanskista on voitettu, julkaisussa sanotaan.

Tänään brittitiedustelu kertoi Ukrainan lähentelevän Kupjanskia. Ajatushautomo ISW puolestaan arvioi toissa päivänä Ukrainan ottavan kaupungin takaisin 72 tunnin sisällä.

Brittitiedustelun mukaan Kupjanskin menettäminen olisi sodassa Venäjällä kova takaisku, sillä se on huoltoreitillä sodan etulinjaan Donbassissa Itä-Ukrainassa.

10.47: Saksan ulkoministeri: Saksan tuki Ukrainalle jatkuu 

Saksan ulkoministeri Annalena Baerbock on saapunut tänään Kiovaan ennalta ilmoittamattomalle vierailulle.

– Olen matkustanut tänään Kiovaan osoittaakseni, että Ukraina voi edelleen luottaa meihin. Me seisomme Ukrainan rinnalla niin kauan kuin on tarpeen, Baerbock sanoi ja lupasi Saksan toimittavan Ukrainalle aseapua, humanitaarista apua ja rahaa.

Saksa on viime viikkoina toimittanut Ukrainaan haupitseja, raketinheittimiä ja ilmatorjuntaohjuksia. Saksalta on myöhemmin luvassa myös raskaampaa varustusta yli 500 miljoonan euron edestä.

Saksa on myös luvannut miinanpurkukoulutusta ukrainalaissotilaille yhteistyössä Hollannin kanssa.

10.43: Zelenskyi vetosi ukrainalaisiin: Raportoikaa Venäjän rikoksista

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on vedonnut ukrainalaisiin, jotta nämä raportoisivat viranomaisille miehittäjien eli Venäjän joukkojen mahdollisesti tekemät rikokset. 

Osana tutkintaa ukrainalaisviranomaiset ovat kertoneet kaivaneensa esiin kaksi ruumista kylässä, joka on vallattu takaisin Venäjältä.

Venäläiset uutistoimistot kertoivat, että Venäjä on lähettänyt Harkovan alueelle lisää joukkoja. Alueella on meneillään Ukrainan joukkojen vastahyökkäys. Valtiolliset venäläismediat näyttivät videokuvaa vahvistuksista, joita kuljetettiin Harkovan suuntaan.

Ukrainan pääesikunnan mukaan osa venäläisistä joukoista on paikoin paennut rintamalinjoilta jalan, polkupyörillä tai paikallisasukkailta otetuilla autoilla.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken korostaa, että päätös joukkojen lisäämisestä korostaa Venäjän kärsimien tappioiden määrää sodassa.

– Ukrainassa on valtava määrä venäläisiä sotilaita. Valitettavasti ja traagisesti Venäjän presidentti Vladimir  Putin on osoittanut, että hän tulee syöksemään paljon ihmisiä tähän (sotaan), Blinken sanoi vastatessaan toimittajien kysymyksiin sotilasliitto Naton päämajassa Brysselissä.

Toissa päivänä torstaina Blinken vieraili Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa.

8.42: Brittitiedustelu: Ukraina uhkaa jo Kupjanskia

Ukrainan joukot uhkaavat venäläisten hallussa pitämää Kupjanskin kaupunkia Harkovan suunnalla Kaakkois-Ukrainassa, toteaa Britannian puolustusministeriö päivittäisessä tiedusteluraportissaan.

Raportin mukaan Kupjanskin menettäminen olisi sodassa Venäjällä kova takaisku, sillä se on huoltoreitillä sodan etulinjaan Donbassissa Itä-Ukrainassa.

Brittitiedustelu sanoo Ukrainan vastahyökkäyksen alkaneen tiistaina, ja hyökkäyksen kärki on edennyt jo 50 kilometriä.

– Venäläisjoukot todennäköisesti yllätettiin, raportissa todetaan.

Ukrainan haltuun ottamat alueet näyttävät olleen kevyesti puolustettuja, ja Ukraina on ottanut takaisin tai piirittänyt useita kaupunkeja, brittitiedustelu kirjoittaa.

– Venäjän joukkoja Izjumin tuntumassa eristetään todennäköisesti yhä enemmän.

Katso alla oleva video: Näin Ukraina on parissa päivässä tehnyt läpimurron Harkovan alueella.

Katso videolta, miten Ukraina on parissa päivässä tehnyt läpimurron Harkovan alueella. 0:20

5.34: Zelenskyi: Ukraina vallannut takaisin 30 asutuskeskusta Harkovan alueella

Ukrainan joukot ovat presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan vallanneet takaisin 30 asutuskeskusta Harkovan alueella maan koillisosassa. Zelenskyi kertoi asiasta illalla päivittäisessä lausunnossaan.

BBC:n mukaan Ukraina sanoo myös ottaneensa takaisin yli tuhat neliökilometriä vastahyökkäyksissään etelässä ja idässä kuluneen viikon aikana.

Zelenskyi vetoaa myös ukrainalaisiin, jotta nämä raportoisivat viranomaisille miehittäjien eli Venäjän joukkojen mahdollisesti tekemät rikokset.

Eilen venäläiset uutistoimistot kertoivat, että Venäjä on lähettämässä Harkovan alueelle lisää joukkoja.

Alueella on meneillään Ukrainan joukkojen vastahyökkäys.

Perjantai 9. syyskuuta

18.21: Saarikko: EU:lta lisätukea Ukrainalle viiden miljardin edestä

EU on tänään sitoutunut antamaan Ukrainalle lisää taloudellista tukea viiden miljardin euron edestä, kertoo valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.).

Asiasta päätettiin tänään Prahassa euroryhmän ja EU:n valtiovarainministerien epävirallisen kokouksen yhteydessä.

Tuella paikataan Ukrainan valtion kassavajetta, joka on Saarikon mukaan 4–5 miljardia kuukausittain.

Tuki on lainamuotoinen, mihin EU-maat ovat sitoutuneet poikkeuksellisena järjestelynä. Suomen takausvastuiden osuus on 64 miljoonaa euroa.

Saarikko korosti solidaarisuuden tarvetta Ukrainalle puhuessaan tiedotusvälineille.

18.16: Zaporizhzhjan ydinvoimalan lähellä sähkökatko – turvallinen toiminta vaarassa

Ukrainassa sijaitsevan Zaporizhzhjan ydinvoimalan turvallinen toiminta on vaarantunut, Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA sanoo. Syynä toiminnan vaarantumiseen ovat järjestön mukaan läheisen Enerhodarin kaupungin pommitukset.

Pommitukset ovat aiheuttaneet kaupungissa tänään laajan sähkökatkon, IAEA:n pääjohtaja Rafael Grossi kirjoittaa Twitterissä.

17.32: Venäjä lähettää lisää joukkoja Harkovaan 

Venäjä on lähettämässä lisää joukkoja Harkovan alueelle Itä-Ukrainaan, jossa on käynnissä Ukrainan joukkojen vastahyökkäys, kertoivat venäläiset uutistoimistot perjantaina.

Tass- ja Ria Novosti -uutistoimistojen jakamassa Venäjän puolustusministeriön videossa näkyy päällystetyllä tiellä liikkuva sotilaskolonna. Osaan ajoneuvoista on kiinnitetty Venäjän lippu ja maalattu Z-tunnus, jolla venäläiset merkitsevät kalustonsa.

Harkovan venäläiseen paikallishallintoon kuuluvan Vitali Gantshevin mukaan Balaklijan kaupungissa ja sen ympäristössä käydään raskaita taisteluita. Gantshev myönsi, ettei Balaklija ole enää venäläisten hallussa.

Gantshevin mukaan ukrainalaiset yrittävät murtaa rintamalinjan myös Balaklijan pohjoispuolella.

– Nyt kun venäläisiä reservejä on tuotu tänne, joukkomme tekevät vastarintaa, Gantshev sanoi.

Ukraina on kertonut tunkeutuneensa vastahyökkäyksillään syvälle läpi venäläislinjoista Etelä- ja Itä-Ukrainassa. Ukrainan armeija kertoi torstaina vallanneensa yli 20 kylää tai kaupunkia Harkovan alueella.

Lue lisää aiheesta täältä

Lue myös:

    Uusimmat