Ukrainan puolustusministeriö Venäjän iskuista: "He pakenevat sotilaitamme ja kostavat siviileille" – MTV seurasi sotaa 11. syyskuuta

Karttavideo näyttää, miten Ukraina teki läpimurron ja Venäjän rintama romahti Harkovan alueella muutamassa päivässä.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa sunnuntaina 11. syyskuuta 2022.

Voit lukea hyökkäyssodan edellisen päivän seurantaa tästä artikkelista.

  • Ukrainan vastahyökkäys Harkovan suunnalla etenee vauhdikkaasti
  • Ukraina väittää vapauttaneensa merkittävän Kupjanskin kaupungin
  • BBC Russia: Venäläisjoukot hylänneet myös Izjumin Harkovan alueella
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

00.43: Ukrainan puolustusministeri haukkuu Venäjän iskut siviileitä vastaan

Myös Ukrainan puolustusministeriö otti kantaa Venäjän sunnuntaina suorittamiin iskuihin, joissa se hyökkäsi energiainfrastruktuuriin ja katkaisi sähköt monilta alueilta.

Puolustusministeriö otti tapahtumiin kantaa Twitterissä, eikä säästellyt sanojaan.

- Taistelukentällä kärsimiensä tappioiden jälkeen Venäjä hyökkäsi lämpö- ja energialaitoksiimme. He pakenevat sotilaita ja kostavat siviileille. Pelkureita ja terroristeja.  Jos meiltä puuttuu valoa, meillä on varjoa, jossa taistella heitä vastaan, tviitti kuuluu.

22.49: Zelenskyi: Venäjä iskee sähkökatkoilla tietoisesti siviili-infrastruktuuria vastaan

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan Venäjä on syypää laajoihin sähkökatkoihin ympäri Itä-Ukrainaa. Hän syytti Venäjää siitä, että se iskee tietoisesti siviili-infrastruktuuria vastaan.

Sähkökatko on Zelenskyin mukaan täydellinen Harkovan ja Donetskin alueilla ja osittainen Zaporizhzhjan, Dnipropetrovskin ja Sumyn alueilla, Zelenskyi sanoo Twitterissä.

Presidentin mukaan sähkökatkojen kohteena eivät ole sotilaalliset laitokset, vaan päämääränä on riistää ihmisiltä valo ja lämpö.

21.38: Venäjä iski energiainfrastruktuuriin Ukrainan koillisosassa, alueella raportoitu sähkö- ja vesikatkoksia

Harkovan alueella venäläiset joukot osuivat maan toiseksi suurimpaan lämpövoimalaan aiheuttaen katkoja sähkön- ja vedenjakelussa useilla alueilla, Harkovan pormestari Ihor Terekhov kertoo. 

Sähköt ovat poikki muuan muassa Sumyn alueella. Alueen kuvernööri kehottaa asukkaita irrottamaan kaikki mahdolliset sähkölaitteet verkosta. 

– Sähköjännite on laskenut sähköverkossa alueella, Dmytro Zhyvytsky kirjoitti Telegram-viestisovelluksessa.

– Suosittelen sähkölaitteiden irrottamista niin paljon kuin mahdollista, hän jatkoi viestiään.

– Venäläiset miehittäjät ovat iskeneet kriittiseen infrastruktuuriin Harkovassa, alueen kuvernööri Olegh Synehubov kirjoitti Telegramissa.

– Useissa asutuskeskuksissa ei ole sähkö- tai vesihuoltoa. Paikoissa, joissa nämä katkokset tapahtuivat on myös tulipaloja ja pelastushenkilöstö yrittää saada palot hallintaan.

17.36: Ukrainan puolustusministeriöltä armotonta kuittailua Venäjän hylkäämästä sotakalustosta: ”Suurin sotakaluston lahjoittajamme”

Ukrainan puolustusministeriö irvailee armotta Venäjän armeijan hylkäämälle käyttökelpoiselle sotakalustolle virallisella Twitter-tilillään.

”Venäjä yrittää säilyttää asemansa Ukrainan armeijan suurimpana sotavarusteiden lahjoittajana, ja jopa parantaa asemaansa tietäen, Yhdysvaltojen tulevasta aseavusta.”

Twiitin yhteydessä julkaistulla videolla näkyy Venäjän hylkäämää sotakalustoa. Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Ukraina on ilmoittanut, että sen joukot ovat syyskuun aikana vallanneet Venäjän miehitysjoukoilta takaisin jo yli 3  000 neliökilometriä. Venäläisten sotilaiden on kerrottu pikemminkin paenneen kuin vetäytyneen asemistaan ja Ukrainan mukaan venäläiset ovat hylänneet paljon sotakalustoa ja muita varusteita mennessään. 

Videota ei ole todennettu. 

16.39: Suomalaisasiantuntijalta tyly arvio Venäjän armeijan tilanteesta: ”Siellä paetaan, ei vetäydytä”

Sotilasasiantuntija everstiluutnantti evp. Juhani Pihlajamaa sanoo, että Venäjän joukkojen todellisesta tilasta ei tällä hetkellä ole varmaa tietoa ja erilaisten huhujen ja tietojen varmistaminen vie aikaa. Tilanne ei kuitenkaan näytä Venäjän kannalta hyvältä.

– Tämä näyttäytyy tällä hetkellä siltä, että Venäjä on yllätetty ja siellä suurin piirtein paetaan, ei edes vetäydytä. Vaan jätetään kalustoa, ja suuria määriä joukkoja jää sotavangiksi, Pihlajamaa sanoo.

Pihlajamaa ei usko, että Ukrainalla olisi todellista halua nykyisessä tilanteessa neuvotella sodan lopettamisesta ainakaan ilman Venäjän täydellistä vetäytymistä.

– Kun saavutetaan menestystä, niin halutaan kyllä katsoa, että mihin se johtaa. Eli tapahtuuko esimerkiksi laajempimittainen Venäjän asevoimien romahtaminen ja pakeneminen siellä Harkovan ja Luhanskin alueella vai ei.

"Ukraina päättää missä soditaan"

Venäjän hyökkäyssodassa aloite on nyt pitkän asemasotavaiheen jälkeen siirtynyt Ukrainalle.

– Ukraina tällä hetkellä päättää, missä soditaan ja millä tavalla, hän sanoo.

Pihlajamaa huomauttaa, että Ukrainan asema on kaikkiaan viime kuukausina vahvistunut. Venäjän hyökkäys on käytännössä pysähtynyt jo kuukausia sitten, ja samaan aikaan Ukraina on saanut lisää läntistä apua ja pystynyt kouluttamaan joukkoja liikekannallepanon omaisesti enemmän kuin Venäjä.

– Varsinkin tällaisen menestyksen myötä Ukrainan voitonmahdollisuudet ovat ihan selkeästi parantuneet. Kauan siinä menee, se ei ole kuukaudessa ohi, se on ihan varma juttu.

16.26: Raja-alueen kuvernööri: Tuhannet paenneet Harkovasta Venäjän puolelle

Tuhannet ihmiset ovat paenneet Ukrainan puolelta Venäjälle viime vuorokauden aikana, sanoo Venäjän Belgorodin alueen kuvernööri Vjatsheslav Gladkov. Ukrainan joukot ovat viime päivinä edenneet nopeasti ja ottaneet takaisin Venäjän miehittämiä alueita Harkovan seudulla lähestyen Venäjän rajaa.

Gladkovin mukaan useimmat rajan ylittäneet ovat lähteneet omien sukulaistensa luokse omilla autoillaan. Reilut 1  300 ihmistä on sijoitettu 27 väliaikaismajoitukseen, hän sanoi sosiaalisessa mediassa jaetussa videoviestissä.

15.31: Ukraina sanoo vallanneensa Venäjältä syyskuun aikana jo 3 000 neliökilometriä Harkovan alueella – tshetsheenijohtaja huolestui

Ukraina kertoi sunnuntaina edenneensä edelleen nopeasti Harkovan alueella. Venäjä on joutunut vetäytymään useilta alueilta, joita se on hallinnut keväästä asti. Ukraina ilmoitti, että sen joukot ovat syyskuun aikana vallanneet Venäjän miehitysjoukoilta takaisin jo yli 3  000 neliökilometriä.

Ukrainan etenemisen noteerasi myös tshetsheenijohtaja Ramzan Kadyrov, joka Telegramissa jaetussa viestissä syytti Venäjän puolustusministeriötä virheistä ja vaati viranomaisia selittämään, mitä "erikoisoperaatiossa" tapahtuu.

– Jos erikoisoperaation strategiassa ei tehdä tänään tai huomenna muutoksia, pitää minun puhua puolustusministeriön ja maan johdolle ja selittää heille, mikä todellinen tilanne kentällä on, Kadyrov julisti Telegram-viestissään New York Timesin mukaan.

15.00: Jussi Halla-aholta viesti Venäjän armeijan johdolle: "Tilanteenne on toivoton"

Kansanedustaja ja ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps.) otti kantaa Venäjän sotamenestykseen Twitterissä.

Halla-ahon "ilmaiset vinkit" Venäjän armeijan johdolle eivät olleet mairittelevat.

– Asiat eivät mitä luultavimmin parane. Ne luultavasti kääntyvät kohti huonompaa tunti tunnilta. Tilanteenne on enemmän tai vähemmän toivoton niin strategisesti kuin taktisesti, Halla-aho kirjoittaa.

Halla-aho jatkoi twiittiään pitkällä ketjulla, jossa hän teroittaa, miksi Venäjän armeijan tilanne on hänen mielestään toivoton sekä jakoi ajatuksensa seuraaviksi toimenpiteiksi.

– Järkevä ratkaisu juuri nyt on hankkiutua eroon herra Putinista ja muutamasta muusta erittäin inhottavasta ja myrkyllisestä hahmosta.

14.15: IAEA: Zaporizhzhjan ydinvoimala saa sähköä reaktorin viilentämistä varten

Venäjän valtaamaan Zaporizhzhjan ydinvoimalaan on palautettu virta, kertoo Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA Twitterissä.

Voimala tarvitsee sähköä reaktorin viilentämiseen ja muihin turvatoimiin.

Aikaisemmin voimala oli irti sähköverkosta ja sai tarvittavan virran viimeisestä käynnissä olevasta reaktoristaan. Nyt kun reaktorit on pysäytetty, voimala on kytketty yleiseen sähköverkkoon, IAEA kertoo.

12.50 Presidentti Zelenskyi: talvi voi olla käännekohta sodassa

Ukrainan joukot etenevät pohjoisessa, etelässä ja idässä, Ukrainan armeijan komentaja kertoo uutistoimisto Reutersille.

– Ukrainan ja Venäjän väliselle rajalle on matkaa 50 kilometriä, komentaja kertoo.

Ukrainan presidentti Volodomyr Zelenskyi pitää Venäjän perääntymistä Izjumin kaupungista Harkovassa käännekohtana yli puoli vuotta kestäneessä sodassa. Zelenskyi uskoo, että lisää alueita voidaan saada vallattua takaisin nopeastikin, jos Ukraina saa käyttöönsä tehokkaampia aseita.

– Uskon tämän talven olevan käännekohta ja se voi johtaa Ukrainan pikaiseen takaisinvaltaukseen, Zelenskyi sanoo.

Volodymyr Zelenskyi vakuuttaa CNN:lle:"En pelkää Putinia" 1:06
Volodymyr Zelenskyi vakuuttaa CNN:lle: "En pelkää Putinia"

12.20: Venäläiset pakenevat kiireellä Ukrainan vastahyökkäystä

Venäjän joukot pakenevat kiireellä Izjumin kaupungista, joka on Ukrainan joukkojen ympäröimä. Asiasta kertoo yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Ajatushautomon mukaan Ukrainan vastahyökkäys Harkovassa sitoo Venäjän joukkoja, romahduttaen näin Venäjän puolustuslinjan pohjoisessa Donbassissa.

– Ukrainan joukot luultavasti ottavat Iziumin kaupungin takaisin seuraavan 48 tunnin sisällä, jos ne eivät ole sitä jo tehneet, ajatushautomon sivuilla kirjoitetaan.

ISW:n mukaan Ukrainan joukot ovat viimeisen viiden päivän aikana edenneet paikoin jopa 70 kilometriä Venäjän puolustuslinjojen läpi ja vallanneet takaisin Ukrainan alueita yli 3 000 neliökilometrin verran.

Ukraina on näin vallannut takaisin enemmän aluetta kuin Venäjä on onnistunut valtaamaan kaikissa operaatioissaan yhteensä huhtikuun jälkeen.

11.15: Video sotavangiksi jääneestä venäläisupseerista leviää verkossa

Ukrainalaisessa mediassa ja sosiaalisessa mediassa leviää video venäläisistä sotavangeista, joista yhden väitetään olevan komentajaluutnantti Andrei Sychevoi.

Asiasta uutisoi yhdysvaltalainen Newsweek.

Viestipalvelu Twitterissä julkaistulla videolla käsiraudoilla kahlitut sotilaat ovat polvillaan maassa. Vankeja ympäröivät aseistetut ukrainalaiset sotilaat.

Videolla esiintyvän miehen henkilöllisyyttä ei ole vahvistettu Ukrainan armeijan tai Venäjän puolustusministeriön toimesta.

10.40: Sotatieteiden tohtori: Ukrainan voitto on realistinen

Sotatieteiden tohtori Jarno Limnell pitää Ukrainan voittoa realistisena.

– Voitto aiheuttanee ketjureaktion, jolla on merkittäviä vaikutuksia geopolitiikkaan ja Euroopan turvallisuusjärjestykseen, Limnell kirjoittaa Twitterissä.

Myös Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola kommentoi Ukrainan etenemistä tuoreeltaan.

– Päivä näyttänee suunnan Venäjän kunnian nöyryytyksen syvyydelle. Putin lupasi venäläisille Äiti Venäjä -näytelmän. Sitä ei taida olla luvassa, Aaltola kirjoittaa.

09.10: Zaporizhzhjan ydinvoimala on pysäytetty kokonaan

Venäjän hallussa oleva Zaporizhzhjan ydinvoimala on pysäytetty kokonaan, kertoo Ukrainan valtiollinen energiayhtiö Energoatom.

Energiayhtiön mukaan voimala on irrotettu sähköverkosta.

Ukrainan hallinto on kehottanut alueen asukkaita evakuoitumaan.

Venäjä ja Ukraina ovat syyttäneet toisiaan voimalan tulittamisesta. Vaarana on, että voimalan vaurioituminen aiheuttaa ydinonnettomuuden.

Ukrainan presidentti Volodomyr Zelenskyi haluaa demilitarisoida voimalaa ympäröivän alueen.

07.17: Ukrainan hyökkäys etenee, joukkoja Kupianskissa ja Izjumissa

Ukraina jatkaa hyökkäystään etelään, pohjoiseen ja etelästä pohjoiseen Harkovan alueella, kertoo sotahistoroitsija Emil Kastehelmi Twitterissä.

Joukkoja on hänen mukaansa Kupianskissa ja Iziumissa

– On epäselvää, onko Izumin pussissa enää venäläisiä. Lymanissa myös ilmeisesti tapahtuu, kaupungin vapauttamisesta ei varmuutta, Kastehelmi kirjoittaa.

– Huomiseksi on todennäköisesti jälleen suuria uutisia tulossa. Eilisen ja toissapäiväisen huhut osoittautuivat todeksi tänään, joten suurella mielenkiinnolla odotan, mitä on vielä tulossa, Kastehelmi kommentoi puolenyön aikaan lauantain ja sunnuntain välisenä yönä.

Ukrainan armeija sai haltuunsa Balaklijan kaupungin – katso video lipunnostosta 1:04
Katso, kuinka komentaja puhuu Ukrainan armeijan etenemisestä ja nostaa kansallislipun salkoon!

5.31: Zelenskyi: Neuvottelut Venäjän kanssa sodan lopettamiseksi tällä hetkellä "mahdottomat"

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on sanonut, että neuvottelut Venäjän kanssa sodan lopettamiseksi ovat tällä hetkellä "mahdottomat".

Hän kertoi näkemyksensä lauantaina Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa järjestetyssä vuosittaisessa Jaltan konferenssissa.

Puheen sisällöstä kertoivat esimerkiksi uutiskanava CNN ja Kyiv Independent.

Zelenskyi sanoi, että Ukraina haluaa lopettaa sodan, mutta hänen mukaansa merkittävää vuoropuhelua ei voida saada aikaan ilman poliittista tahtoa Venäjältä.

Presidentti kertoi lauantai-iltana tilannekatsauksessaan Ukrainan vallanneen takaisin Venäjän miehittämiä alueita 2  000 neliökilometriä.

Ukraina kertoo vallanneensa lisää alueita takaisin – sotahistorioitsija kertoo, mikä merkitys tällä on 7:01
Video: Ukraina kertoo vallanneensa lisää alueita takaisin – sotahistorioitsija kertoo, mikä merkitys tällä on

Lauantai 10.9.

23.07:  Zelenskyi: "Venäjä esittelee nyt parasta taitoaan - näyttää selkäänsä"

Moskova hylkäsi päälinnakensa Koillis-Ukrainassa lauantaina, kun yksi sodan tärkeimmistä etulinjoista romahti äkillisesti Ukrainan joukkojen nopean etenemisen jälkeen.

Izjumin nopea kaatuminen Harkovan maakunnassa oli Moskovan pahin tappio sen jälkeen, kun sen joukot pakotettiin takaisin pääkaupungista Kiovasta maaliskuussa. Tämä voisi olla ratkaiseva käännekohta kuusi kuukautta kestäneessä sodassa. Tuhannet venäläissotilaat hylkäsivät ammusvarastonsa ja varusteensa paetessaan.

Venäjän joukot käyttivät Izjumia logistiikkatukikohtana yhdessä tärkeimmistä operaatioistaan ​​- kuukausia kestäneessä hyökkäyksessä pohjoisesta viereiselle Donbasin alueelle, johon kuuluivat Donetsk ja Luhansk.

22.26: Izjumin pormestari: "Kaupunki on vapautettu" 

Harkovan alueen Izjumin pormestari Vladimir Matsokin on sanonut radiohaastattelussa, että kaupunki on vapautettu.

Matsokin kertoi ukrainalaiselle radioasemalle:

– Ukrainan asevoimat ovat Izjumissa. Ei voida sanoa, että sotilaallinen operaatio Izjumin vapauttamiseksi on ohi, mutta armeijamme työskentelee.

– Kaupungin yllä Kremenets-vuorella sini-keltainen lippumme liehuu jo. Tämä on vahvistettu. Matsokin jatkoi. 

– Tämä on todellinen loma - kaupunkimme vapautuspäivä, Matsokin lisäsi, – 10. syyskuuta on päivä, jolloin Izjum vapautetaan venäläisiltä hyökkääjiltä.

CNN kertoi aiemmin lauantaina, että operaatioon osallistuneiden ukrainalaisten upseerien mukaan ensimmäiset yksiköt olivat saapuneet Izjumiin. Venäjän vastarintaa ei ole raportoitu. Näyttää siltä, ​​että suurin osa venäläisyksiköistä oli jo lähtenyt kaupungista.

Ukrainalaiset sotilaat ovat julkaisseet useita videoita ja kuvia läsnäolostaan ​​kaupungin sisäänkäynneillä.

22.07:  NATO: Ukrainan sota on siirtymässä kriittiseen vaiheseen

NATOn pääsiihteeri Jens Stoltenberg sanoi puheessaan, että Ukrainan vapauttaessa Venäjän valtaamia alueitaan takaisin, avun antaminen on edelleen tärkeää.

– Pelkästään muutamina viime päivinä olemme nähneet lisää edistystä sekä etelässä Hersonissa ja idässä Harkovan alueella. Tämä näyttää Ukrainan joukkojen urheuden, taidot ja päättäväisyyden. Se näyttää, että meidän tuellamme on väliä taistelukentällä joka päivä. 

Jos tviitti ei näy voit katsoa sen täältä.

21.41: Zelenskyi: Ukraina on vapauttanut 2 000 neliökilometriä Venäjän valtaamaa aluetta takaisin itselleen

Zelenskyi sanoi tänään videopuheessaan, että Ukrainan asevoimat ovat vapauttanut noin 2000 neliökilometriä Venäjän itseltään valtaamia alueita takaisin sen jälkeen, kun Ukraina aloitti vastahyökkäyksensä aiemmin syyskuussa.

Lue myös:

    Uusimmat