Pekka Toveri: Tämä Ukrainan vastahyökkäyksestä tiedetään varmasti – näin tilanne etenee

Videomateriaalit osoittavat Ukrainan vastahyökkäyksen merkittävät voitot 1:03
Pekka Toveri: Videomateriaalit osoittavat Ukrainan vastahyökkäyksen merkittävät voitot.

Ukrainan vastahyökkäyksessään valtaama maa-alue on kooltaan toistatuhatta neliökilometriä. Alueelta jaettu kuva- ja videomateriaali viittaavat siihen, että Venäjä on paennut alueelta nopeasti. Venäjän häätäminen talvella vaatisi kuitenkin vielä paljon lisävoimaa.

Ukraina onnistui harhauttamaan Venäjän joukkoja Hersoniin ja harhautuksen turvin tekemään nopean yllätyshyökkäyksen Harkovassa.

Hyökkäyksessä Ukraina on edennyt nopeasti ja onnistunut valtaamaan takaisin alueet Kupjanskista Izjumiin.

Kenraalimajuri evp. Pekka Toveri vahvistaa, että Ukrainan takaisin valtaama alue on toistatuhatta neliökilometriä ja että hyökkäys on jatkunut vielä eteenpäin.

– Oskil-joki on ylitetty ja monesta suunnasta hyökätään kohti Sjevjerodonetskia eli juuri niitä alueita, joita Venäjä on kolme kuukautta ankaralla tykistön tulella vallannut.

– Niitä kohti ukrainalaiset etenevät ja se on pystytty vahvistamaan video- ja kuvamateriaalilla, jota ukrainalaiset laittavat sosiaaliseen mediaan ja mediaan.

"Venäläistä kalustoa hylätty käyttökuntoisena"

Eilen puhuttiin jopa Venäjän Harkovan rintaman romahduksesta ja ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) kirjoitti Venäjän sotilaiden käytännössä pakenevan Harkovan alueelta.

Sotahistorioitsija, dosentti Lasse Laaksonen muistuttaa kuitenkin MTV Uutisten haastattelussa, että hyökkäävän osapuolen intresseissä on aina luoda kuva vetäytyvän osapuolen paniikista.

Toveri sanoo, että ukrainalaisten kuvamateriaalin perusteella voidaan saada ainakin sellainen kuva, että venäläiset ovat paenneet varsin kovaa vauhtia.

– Ukrainalaiset ovat pystyneet näyttämään paljon videomateriaalia ja kuvamateriaalia, missä on venäläistä kalustoa, joka on hylätty täysin käyttökuntoisena, Toveri perustelee.

– Tiettävästi venäläiset ovat yrittäneet tehdä muutamassa suunnassa vastahyökkäyksen, mutta ne on epäonnistunut ja vetäytyminen jatkuu edelleen.

"Haasteena on, että lännen jaettava materiaali alkaa vähenemään"

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on kertonut tavoitteeksi Venäjän joukkojen häätämisen talven aikana.

Laaksonen sanoo, että Venäjän häätäminen talvella vaatisi paljon lisävoimaa.

– Jos ajatellaan talvea, esille nousevat uudet sodankäynnin muodot eli energiasota, Zaporižžjan ydinvoimalan tilanne ja Venäjän mahdollinen liikekannallepano, jota pidän tosin tällä hetkellä epätodennäköisenä. Talvi koettelee myös Ukrainaa ja länttä.

Niin Laaksonen kuin Toverikin painottavat, että jatkon kannalta Ukrainalle on edelleen keskeistä lännen tuki.

– Ukraina on saavuttanut voittonsa ja pystynyt jatkamaan taistelua, koska Länsi on sekä taloudellisesti että sotilaallisesti jatkanut. Nyt haasteena Ukrainalla on, että lännessä jaettava materiaali alkaa vähenemään, Toveri sanoo.

– Mitä pidempään Ukraina kestää, sitä enemmän se pystyy alueitaan takaisin valtaamaan, koska Vladimir Putinin uhosta huolimatta Venäjän talous kärsii ja kyky luoda uusia joukkoja kärsii sanktioista ja venäjän talouden heikkenemisestä, Toveri jatkaa.

Ukraina etenee, romahtiko Venäjän taistelukyky? 9:31
Katso Toverin ja Laaksosen koko keskustelu videolta.

Oikaisu 12.9. klo 11.47: Oikaistu Pekka Toverin sotilasarvo everstimajurista kenraalimajuriksi.

Lue myös:

    Uusimmat