Venäjän mukaan video näyttää venäläisten sotavankien teloituksen: Ukraina tutkii videoiden aitouden – MTV seurasi Ukrainan sotaa 19.11.

Itä Nyt: Venäläistutkijan mukaan Ukrainan sota voi kestää vielä pari vuotta 7:17
Venäläistutkijan mukaan Ukrainan sota voi kestää vielä pari vuotta.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa lauantaina 19. marraskuuta 2022.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Voit seurata Ukrainan sodan kehittymistä sunnuntain seuranta-artikkelissa.

  • Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tyrmää ajatukset tulitauosta.

  • Ukrainan infrastruktuuri on pahoin vaurioitunut Venäjän iskuissa.

  • Lähestyvä talvi vaikeuttaa Ukrainan siviilien ja sotilaiden elämää. 

  • Ukrainalaisen viljan viennin mahdollistava sopimus jatkuu 120 päivällä

  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

21.51: Ukraina sanoo tutkivansa videot, joissa Venäjä väittää Ukrainan sotilaiden teloittaneen venäläisiä sotavankeja

Ukrainan armeija kertoo tutkivansa niiden videoiden aitouden, jotka Venäjän mukaan todistavat ukrainalaissotilaiden teloittaneen useita antautuneita Venäjän sotilaita.

Videot levisivät tällä viikolla Venäjällä sosiaalisessa mediassa. Venäjän puolustusministeriö sanoi eilen, että videot osoittavat "yli kymmenen venäläisen sotavangin harkitun ja suunnitelmallisen murhan".

–  Ennen tutkinnan aloittamista sille täytyy olla perusteet. Parhaillaan selvitämme, ovatko nämä videot väärennöksiä, sanoo Ukrainan pääesikunnan tiedottaja Bohdan Senyk.

Venäjä sanoi eilen videoiden kuvaavan "sotarikosta".

Yhdessä videoista näkyy sotilaita, jotka vaikuttavat antautuvan toisille, keltaista käsivarsinauhaa kantaville sotilaille. Tämän jälkeen antautuvat sotilaat nähdään makaamassa maassa asuintalon roskaisella takapihalla. Video katkeaa laukausten ääniin. Toisessa, ylhäältä kuvatussa videossa näkyy kymmenkunta ruumista, joiden ympärillä on veritahroja.

AFP ei ole pystynyt riippumattomasti varmistamaan videoiden aitoutta. Venäjän puolustusministeriö ei ole kertonut, milloin videot on kuvattu.

YK:n tiedottaja sanoo, että järjestössä tiedetään videoista ja niitä tutkitaan. Hän myös vaatii tekijöiden saattamista vastuuseen.

20.40: USA:n puolustusministeri: "Venäjän hyökkäys esittelyä mahdollisesta tyrannian maailmasta"

Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austinin mukaan Venäjän hyökkäys Ukrainaan on ollut esitelyä "mahdollisesta tyrannian ja myllerryksen maailmasta". 

Austin kommentoi asiaa Kanadassa järjestetyssä turvallisuusfoorumissa. 

Austin painotti tilaisuudessa aiempaaa vahvemmin kansainvälisen yhteisön tärkeyttä Ukrainan auttamisessa voittoon. 

20.04: Ukraina: Rauhanneuvottelujen aloittamiseksi Venäjän vedettävä joukkonsa kokonaan pois

Venäjä ei ole virallisesti ottanut yhteyttä Ukrainaan rauhanneuvotteluja koskien, sanoo Ukrainan presidentin kansliapäällikkö Andri Jermak. Joka tapauksessa Venäjän täytyy hänen mukaansa vetää joukkonsa kokonaan pois maasta neuvottelujen aloittamiseksi.

Neuvotteluja, jotka eivät perustu Ukrainan suvereniteettiin ja alueelliseen koskemattomuuteen kansainvälisesti tunnustettujen rajojen sisällä, ei Jermakin mukaan voi hyväksyä.

–  Venäjän on ensimmäiseksi vedettävä kaikki joukkonsa Ukrainan alueelta, Jermak sanoi videolinkin välityksellä Halifaxin vuosittaisessa kansainvälisessä turvallisuuskokouksessa.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tyrmäsi eilen ajatukset lyhyestä tulitauosta Venäjän kanssa. Zelenskyin näkemyksen mukaan lyhyt tauko vain pahentaisi tilannetta.

Presidentti esitti ajatuksensa Halifaxin turvallisuuskokouksessa näytetyssä puheenvuorossa.

Zelenskyin mukaan Venäjä toivoo nyt aikalisää kerätäkseen voimiaan. Hän sanoi, että aito, kestävä ja rehellinen rauha voidaan saavuttaa vain, jos Venäjän hyökkäys saadaan lopetettua kokonaan.

16.10: Britannian pääministeri Kiovassa: "Olemme kanssanne loppuun asti"

Britannian uusi pääministeri Rishi Sunak on vieraillut ensimmäistä kertaa Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa. Sunak vakuutti Britannian jatkavat vankkumatonta tukea Ukrainalle.

– Britannia tietää mitä vapauden puolesta taisteleminen tarkoittaa. Olemme kanssanne loppuun asti, Sunak kirjoitti tviitissään.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tviittasi video tapaamisestaan Sunakin kanssa.

– Teidän kaltaiset ystävät rinnallamme olemme vakuuttuneita voitostamme. Kummatkin valtiot tietävät mitä tarkoittaa puolustautuminen vapauden vuoksi, Zelenskyi toteaa.

14.45: Vapaaehtoiset ponnistelevat sotilaiden tukemiseksi

Sodassa eivät taistele vain sotilaat, vaan jokaisen aseistetun taistelijan takana seisoo tyypillisesti laaja verkko siviilejä, jotka uhraavat aikaansa, rahaansa ja hikeänsä pitääkseen sotilaat ruokittuina, lämpiminä ja terveinä. Tämä pitää paikkansa varsinkin Ukrainassa, jossa laajat kansanjoukot ovat lähteneet mukaan sotaponnistusta tukevaan vapaaehtoistoimintaan.

Lue alta reportaasi vierailusta Ukrainassa lokakuussa ukrainalaisten aktivistiryhmien luona.

10.52: ISW: Venäjällä valmistellaan uutta liikekannallepanoa

Yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War arvioi, että Venäjän viranomaiset saattavat valmistella uutta peiteltyä liikekannallepanoa aiemmin kerrotusta huolimatta.

ISW:n mukaan moni lähde Venäjällä on raportoinut merkkejä siitä, että uusi liikekannallepano alkaisi joko joulukuussa tai tammikuussa. ISW perustaa arvionsa Telegram-palvelussa käytävään keskusteluun ja kuviin liikekannallepanoa koskevista papereista sekä sotabloggaajista.

Venäjällä järjestettiin syksyllä osittainen liikekannallepano, jonka oli määrä päättyä 31. lokakuuta. Tuossa vaiheessa oli määrä mobilisoida Ukrainan taisteluihin 300 000 uutta Venäjän sotilasta. ISW muistuttaa, että syksyn asevelvollisuussykli on meneillään Venäjällä, joten liikekannallepano todennäköisesti ruuhkauttaisi entisestään jo ennestään ylikuormitettua Venäjän sotilaskoulutusta.

10.34: Venäjä odottaa taloudellisen tilanteensa heikkenevän ensi vuonna, arvioi Britannian puolustusministeriö

Venäjän valtiovarainministeriö pitänee tämän hetken taloudellisia suhdanteita verrattain suotuisina ja odottaa taloudellisen epävarmuuden kasvavan ensi vuonna, arvioi Britannian puolustusministeriö päivittäisessä raportissaan.

Venäjä teki keskiviikkona kaikkien aikojen suurimman valtion velkakirjojen liikkeellelaskunsa, yhteensä 820 miljardin ruplan eli 13 miljardin euron edestä.

Tämä oli Britannian puolustusministeriön mukaan merkittävää, koska velkojen liikkeellelasku on tärkeä mekanismi puolustusbudjetin ylläpidossa. Venäjän puolustusbudjetti on noussut merkittävästi maan hyökättyä Ukrainaan. Velkojen liikkeellelasku on kallista epävarmoina aikoina.

Venäjä julkisti käyttävänsä kansalliseen puolustukseen tulevana vuonna 5 biljoonaa ruplaa, mikä on yli 40 prosenttia enemmän kuin vuonna 2021 julkistetussa alustavassa budjetissa.

10.20: Pekka Toverilta tyly lausunto Venäjän joukkojen talvesta

Kenraalimajuri evp Pekka Toveri arvioi, että venäläisjoukkojen talvesta uhkaa tulla rankka.

Hän pohtii Twitterissä venäläisjoukkojen talvivarusteita ja majoitusvälineitä. Samalla hän retviittaa videon, jonka saatteessa sanotaan videon esittävän venäläisjoukkoja Venäjän Voronezin alueella. Kyseinen hallintoalue rajautuu lounaasta Ukrainaan. Videolla näkyy lunta ja muovikelmusta tehdyltä näyttäviä telttoja.

– Tulee pitkä talvi venäläisille reserviläisille, Toveri kirjoittaa.

Kyseisestä videosta löytyy verkosta myös pidempi versio, jossa näkyy talvivaatteissa olevia henkilöitä nuotioiden luona. Videolla näkyy myös joitain oikeita telttoja sekä erilaisia katoksia. Videon aitoudesta, kuten kuvausajasta ja -paikasta ei tiettävästi ole varmuutta.

8.24: Suurin osa Apec-maista tuomitsee sodan Ukrainassa

Aasian ja Tyynenmeren maiden talousjärjestö Apec julkaisi kokouksensa yhteydessä julkilausuman, jossa kertoo suurimman osan jäsenistään tuomitsevan Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan.

21 jäsenmaata julkaisivat yhteisen julistuksen lauantaina keskusteltuaan hyökkäyksen aiheuttamasta globaalista myllerryksestä puolitoista päivää.

Kokouksen tiedonantoon yhtyivät kaikki jäsenmaat, mukaan lukien Venäjä ja Kiina.

Julistuksessa todettiin, että suurin osa jäsenistä tuomitsee vahvasti valtavaa inhimillistä kärsimystä aiheuttavan ja maailmantaloutta heikentävän sodan Ukrainassa.

Julistuksessa mainitaan kuitenkin, että tilanteeseen oli myös muita näkemyksiä.

7.45: Zelenskyi tyrmää ajatuksen tulitauosta

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on tyrmännyt ajatukset lyhyestä tulitauosta Venäjän kanssa. Zelenskyin näkemyksen mukaan lyhyt tauko vain pahentaisi tilannetta.

Presidentti esitti ajatuksiaan Halifaxin vuosittaisessa kansainvälisessä turvallisuuskokouksessa näytetyssä puheenvuorossa perjantaina.

Zelenskyin mukaan Venäjä toivoo nyt aikalisää kerätäkseen voimiaan. Hän sanoi, että aito, kestävä ja rehellinen rauha voidaan saavuttaa vain, jos Venäjän hyökkäys saadaan lopetettua kokonaan.

Valkoinen talo sanoi aiemmin päivällä, että vain Zelenskyi voi päättää, koska rauhanneuvotteluihin Venäjän kanssa ryhdytään. Samalla Yhdysvaltain hallinto kielsi väitteet siitä, että se painostaisi Ukrainan hallintoa neuvottelemaan sodan lopettamisesta.

Yhdysvaltojen asevoimien komentaja Mark Milley on kuitenkin viime viikkojen aikana ehdottanut, että Ukraina voisi hyödyntää voittojaan taistelukentillä ja avata jälleen keskustelut Venäjän kanssa. Keskiviikkona Milley sanoi, että Ukrainan onnistumisista huolimatta Venäjä pitää silti hallussaan noin viidennestä Ukrainasta ja että Ukrainan joukot tuskin saavat ajettua venäläisiä pois kovinkaan pian.

7.44: Yli 200 ihmistä katosi Hersonissa Venäjän miehityksen aikana, sanoo tutkijaryhmä

Sotarikoksia tutkiva Yalen yliopiston ryhmä julkaisi perjantaina raportin, että yli 200 ukrainalaista otettiin kiinni tai katosi Hersonissa sen jälkeen kun Venäjä otti alueen haltuunsa. Conflict Observatory -ryhmä sanoi, että Yalen yliopiston Humanitarian Research Lab (HRL) on dokumentoinut yli 220 oikeudenkäynnitöntä kiinniottoa ja pakotettua katoamista maalis–lokakuulta.

Raportin mukaan noin neljännestä oli kidutettu ja neljä kuoli kiinni otettuina. Lisäksi kiinni otetuista noin puolia ei ole vielä vapautettu. Suurimmassa osassa tapauksista tekijöinä olivat venäläisjoukot tai Venäjän turvallisuuspalvelu FSB.

Raportissa sanotaan, että merkittävä osa kiinni otetuista oli asevelvollisuusikäisiä miehiä, ja joukossa oli kansalaisyhteiskunnan johtajia, opettajia, virkamiehiä, poliiseja ja toimittajia. Lisäksi kohteina oli Krimin tataareja.

Raportin mukaan esiin on tullut hälyttäviä syytöksiä kuolemien lisäksi muun muassa kidutuksesta, ryöstelystä sekä seksuaalisesta ja sukupuoleen perustuvasta väkivallasta. Ryhmä sanoo todisteiden osoittavan, että toiminta on ollut suunniteltua.

Raportissa siteerataan lähteitä, jotka kertoivat Hersoniin maaliskuussa saapuneilla venäläisillä olleen listoja nimistä ja rekisterikilvistä. Kohteena olivat ihmiset, joiden venäläiset arvelivat vastustavan heidän läsnäoloaan.

Conflict Observatory on osa HRL:ää, ja se tekee Yhdysvaltain hallinnon tuella yhteistyötä yksityisten tutkimusyhtiöiden kanssa.

22.19: Venäjä syytti Ukrainaa sotavankien summittaisesta teloittamisesta

Sosiaalisessa mediassa kiertävissä videoissa näytetään teloitettavan kymmenkunta vankia Itä-Ukrainassa.

Venäjä syytti perjantaina Ukrainaa useiden venäläisten sotavankien teloittamisesta, joka Venäjän mukaan vertautuu sotarikoksiin. Syytteet perustuvat sosiaalisessa mediassa kiertäviin videoihin, joista saa sen käsityksen, että ukrainalaiset tappavat antautuvia vankeja.

Yhdessä videoista näkyy sotilaita, jotka vaikuttavat antautuvan toisille, keltaista käsivarsinauhaa kantaville sotilaille. Tämän jälkeen antautuvat sotilaat nähdään makaamassa maassa asuintalon roskaisella takapihalla. Video katkeaa laukausten ääniin. Toisessa, ylhäältä kuvatussa videossa näkyy kymmenkunta ruumista, joiden ympärillä on veritahroja.

Videoiden aitoutta ei ole kyetty varmistamaan, eikä Venäjän puolustusministeriö kertonut, missä ne on kuvattu. Venäjän ihmisoikeusneuvoston mukaan väitetyt teloitukset tapahtuivat Makiivkan kylässä Luhanskissa Itä-Ukrainassa.

YK julkaisi aikaisemmin tällä viikolla raportin, jossa sanottiin sekä venäläisten että ukrainalaisten syyllistyneet sotavankien kidutuksiin ja huonoon kohteluun.

Ukrainan viranomaiset eivät heti kommentoineet videoita.

22.12: Liki puolet Ukrainan sähköverkosta vaurioitunut Venäjän ohjusiskuissa

Liki puolet Ukrainan energiaverkosta on vaurioitunut Venäjän ohjusiskuissa, kertoo Ukrainan pääministeri Denys Shmyhal. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi jo eilen, että kymmenen miljoonaa ukrainalaista on ilman sähköä.

Venäjä on Smyhalin mukaan ampunut satakunta ohjusta Ukrainan kaupunkeihin pelkästään marraskuun 15. päivän aikana. Smyhalin mukaan Ukraina tarvitsee sähköverkon kunnostamiseen eurooppalaisten liittolaistensa apua

Voit lukea lisää Ukrainan sodan eilisistä tapahtumista edellisestä seuranta-artikkelistamme.

Lue myös:

    Uusimmat