Venäjä syytti Ukrainaa sotavankien summittaisesta teloittamisesta – MTV seurasi sotaa 18.11.

Ukraina julkaisi vaikuttavan videon yön pimeydestä: “Näin ilmatorjuntamme ampui tänään alas 73 risteilyohjusta” 0:41
Ukraina julkaisi vaikuttavan videon: “Näin ilmapuolustuksemme ampui tänään alas 73 risteilyohjusta”

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa perjantaina 18. marraskuuta 2022.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Suomi toimittaa Ukrainalle uutta puolustustarvikeapua 55,6 miljoonalla eurolla

  • Ukrainalaisen viljan viennin mahdollistava sopimus jatkuu 120 päivällä

  • Kaksi ihmistä sai surmansa, kun Puolan itäosaan osui ohjus

  • Pekka Haavisto: Ohjuksen ampuja on yhä auki, käytännössä räjähdyksen alkuperästä on kolme mahdollisuutta

  • Sekä Venäjä että Ukraina ovat kiistäneet ampuneensa ohjuksen Puolan puolelle

  • Nato pitää tänään keskiviikkona tilanteesta hätäkokouksen

  • Puola on nostanut sotilasyksiköidensä valmiutta

  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

22.19: Venäjä syytti Ukrainaa sotavankien summittaisesta teloittamisesta

Sosiaalisessa mediassa kiertävissä videoissa näytetään teloitettavan kymmenkunta vankia Itä-Ukrainassa.

Venäjä syytti perjantaina Ukrainaa useiden venäläisten sotavankien teloittamisesta, joka Venäjän mukaan vertautuu sotarikoksiin. Syytteet perustuvat sosiaalisessa mediassa kiertäviin videoihin, joista saa sen käsityksen, että ukrainalaiset tappavat antautuvia vankeja.

Yhdessä videoista näkyy sotilaita, jotka vaikuttavat antautuvan toisille, keltaista käsivarsinauhaa kantaville sotilaille. Tämän jälkeen antautuvat sotilaat nähdään makaamassa maassa asuintalon roskaisella takapihalla. Video katkeaa laukausten ääniin. Toisessa, ylhäältä kuvatussa videossa näkyy kymmenkunta ruumista, joiden ympärillä on veritahroja.

Videoiden aitoutta ei ole kyetty varmistamaan, eikä Venäjän puolustusministeriö kertonut, missä ne on kuvattu. Venäjän ihmisoikeusneuvoston mukaan väitetyt teloitukset tapahtuivat Makiivkan kylässä Luhanskissa Itä-Ukrainassa.

YK julkaisi aikaisemmin tällä viikolla raportin, jossa sanottiin sekä venäläisten että ukrainalaisten syyllistyneet sotavankien kidutuksiin ja huonoon kohteluun.

Ukrainan viranomaiset eivät heti kommentoineet videoita.

22.12: Liki puolet Ukrainan sähköverkosta vaurioitunut Venäjän ohjusiskuissa

Liki puolet Ukrainan energiaverkosta on vaurioitunut Venäjän ohjusiskuissa, kertoo Ukrainan pääministeri Denys Shmyhal. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi jo eilen, että kymmenen miljoonaa ukrainalaista on ilman sähköä.

Venäjä on Smyhalin mukaan ampunut satakunta ohjusta Ukrainan kaupunkeihin pelkästään marraskuun 15. päivän aikana. Smyhalin mukaan Ukraina tarvitsee sähköverkon kunnostamiseen eurooppalaisten liittolaistensa apua. (STT)

20.42: Valtaosa ukrainalaisista saa jälleen sähköä 

Sähköt on saatu palautettua lähes kaikkialle Ukrainaan, missä virta on ollut poikki Venäjän iskujen vuoksi. Asiasta kertoo Ukrainan energia-alan tutkimuskeskuksen johtaja Oleksandr Kharchenko.

Kharchenkon mukaan sähkönjakelun tilanne paranee kaiken aikaa. Yhdessä vaiheessa yli 10 miljoonaa ukrainalaista oli vailla sähköä. Oleksandr Kharchenko toivoo, että Venäjän iskuissa tulisi taukoa, jotta energiaverkkoja kyettäisiin kunnostamaan.

Venäjän iskujen kerrotaan vahingoittaneen sähkönjakeluinfraa niin, että Khmelnytskyn ydinvoimala jouduttiin ajamaan alas ja Rivnen ydinvoimalasta jouduttiin sulkemaan yksi yksikkö. Tilanne on sittemmin parantunut.

Venäjän iskujen aiheuttamat sähkönjakelun häiriöt ja katkot eivät vaikuta pelkästään sähkönjakeluun, vaan myös muun muassa mobiiliverkkoihin, vedenjakeluun ja viemäröintiin. (CNN)

18.06: Ukrainan sähköverkossa hätäkatkoja verkon tasaamiseksi

Venäjä on tehnyt toistuvasti iskuja ohjuksilla ja miehittämättömillä ilma-aluksilla Ukrainan energiainfrastruktuuriin.

Sähköverkon kärsimät vahingot ovat olleet niin merkittäviä, että viranomaiset ovat tehneet Ukrainassa sähkökatkoja verkon tasaamiseksi. Presidentin mukaan maassa on suunniteltujen katkojen lisäksi jouduttu jälleen turvautumaan myös hätäkatkoihin.

Zelenskyin mukaan tilanne on pahin Kiovan, Odessan, Sumyn ja Vinnytsjan alueilla.

Venäjä on Ukrainan pääministeri Denys Smyhalin mukaan ampunut satakunta ohjusta Ukrainan kaupunkeihin pelkästään marraskuun 15. päivän aikana. Smyhalin mukaan Ukraina tarvitsee sähköverkon kunnostamiseen eurooppalaisten liittolaistensa apua.

16.35: Lähes puolet Ukrainan energiaverkosta vaurioitunut Venäjän ohjusiskuissa

Liki puolet Ukrainan energiaverkosta on vaurioitunut Venäjän ohjusiskuissa, kertoo Ukrainan pääministeri. Ukrainan presidentti kertoi jo eilen, että 10 miljoonaa ukrainalaista on ilman sähköä.

15.25: Unkarin Orban: EU:n Venäjä-pakotteet "askel kohti sotaa"

Unkarin pääministeri Viktor Orban arvioi, että EU:n Venäjä-pakotteet ovat "askel kohti sotaa". Orban luonnehti radiohaastattelussaan tänään EU:n Venäjä-politiikkaa vaaralliseksi.

– EU vaarantaa itsensä toimittamalla tuhoisia aseita, kouluttamalla ukrainalaisia ​​sotilaita omalla alueellamme ja sanktioimalla energiaa, populistinen pääministeri sanoi.

Orban on pyrkinyt ottamaan puolueettoman kannan Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan. Hän on kieltäytynyt lähettämästä Ukrainaan sotilaallista apua sekä vastustanut 18 miljardin euron EU-tukipakettia Ukrainalle.

Unkarin hallinto on myös syyttänyt EU:n toimia Unkarin erittäin nopeasta inflaatiosta. Maan inflaatio nousi lokakuussa yli 21 prosenttiin. Elintarvikkeiden inflaatio oli Unkarissa lokakuussa EU:n korkein, yli 45 prosenttia.

Unkarilta on jäänyt saamatta EU:lta yli 14 miljardia euroa, koska unioni on ollut tyytymätön oikeusvaltion periaatteiden noudattamiseen ja korruptioon Unkarissa.

15.22: Ukraina avaa uudelleen raideyhteyden Hersoniin Kiovasta

Junayhteys Ukrainan pääkaupungin Kiovan ja Ukrainan takaisin valtaaman Hersonin kaupungin välillä avataan tänään, viikko sen jälkeen kun Venäjä vetäytyi kaupungista.

Asiasta kertoi Hersonin alueviranomainen Serhi Khlan uutistoimisto AFP:n mukaan.

Khlan sanoi ensimmäisen junan Kiovasta lähtevän Hersoniin tänään iltakymmeneltä paikallista aikaa ja saapuvan Hersoniin huomenaamulla.

15.13: Venäläistutkija MTV:lle: Jopa 1,5 miljoonaa ihmistä lähtenyt Venäjältä – "Tilanne paljon pahempi kuin Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen"

Venäjällä ihmisiä värvätään rintamalle edelleen, vaikka presidentti väitti liikekannallepanon päättyneen aikoja sitten, sanoo Itä Nyt -ohjelmassa vieraillut venäläistutkija.

Venäjän puolustusministeriö ilmoitti marraskuun alussa Vladimir Putinin 21. syyskuuta julistaman osittaisen liikekannallepanon päättyneen.

Puolustusministeriö ilmoitti 1. marraskuuta, että reservissä olevien kansalaisten asevelvollisuuteen liittyvät toimet on lopetettu, ja asevoimiin rekrytoidaan jatkossa vain vapaaehtoisia.

MTV Uutisten Itä Nyt -ohjelmassa vieraillut tutkija paljastaa kuitenkin karun totuuden.

– Valitettavasti emme voi puhua siitä, että liikekannallepano Venäjällä olisi loppunut. Meillä on dataa siitä, että ihmisiä mobilisoidaan edelleen, pääasiassa maan syrjäisemmillä seuduilla, mutta myös Moskovassa ja Pietarissa, sanoi Aleksanteri-instituutin Venäjältä kotoisin oleva tutkija Margarita Zavadskaya.

Tutkijan mukaan liikekannallepano on vaikuttanut dramaattisesti niiden ihmisten määrään, jotka haluavat lähteä Venäjältä. Hänen arvionsa mukaan jopa 1,5 miljoonaa venäläistä olisi paennut kotimaastaan sen jälkeen, kun Venäjä helmikuun lopussa hyökkäsi Ukrainaan.

– Se on valtava aivovuoto. Pääasiassa lähtivät nuoret, korkeasti koulutetut ihmiset, Zavadskaya kommentoi.

Lue koko juttu täältä!

12.43: Venäjän tekemässä iskussa Zaporizhzhjaan on kuollut yhdeksän ihmistä

Ukrainan presidentin kanslian mukaan Zaporizhzhjassa asuinrakennukseen tehdyssä venäläisten pommituksessa uhrimäärä on noussut yhdeksään. Isku tapahtui torstaina.

– Tänä aamuna Vilnjanskista löytyi kaksi uutta kuollutta, presidentti Volodymyr Zelenskin kanslian apulaispäällikkö Kyrylo Tymoshenko sanoo Telegramissa.

Asiasta kertoo CNN.

12.22: Venäjä ilmoitti "linnoittavansa" miehittämäänsä Krimin niemimaata 

Venäjä ilmoittaa vahvistavansa puolustusasemiaan Krimin niemimaalla. Venäjän nimittämä Krimin kuvernööri Sergei Aksjonov sanoi tänään sosiaalisessa mediassa, että Krimin alueella tehdään linnoitustöitä, joiden tavoitteena on "taata kaikkien krimiläisten turvallisuus".

Ukrainan armeija on edennyt lähemmäs Krimiä vallattuaan takaisin alueita naapurimaakunnassa Hersonissa.

Venäjä miehitti Ukrainaan kuuluvan Krimin vuonna 2014 ja julisti liittäneensä sen alueeseensa. Miehittämisen jälkeen Venäjä järjesti niemimaan liittämisestä Venäjään Krimillä kansanäänestyksen, jota kansainvälinen yhteisö ei ole pitänyt laillisena. 

10.24: Brittitiedustelu: Venäjä asettaa etusijalle joukkojen varustamisen ja puolustuksen valmistelun

Britannian puolustusministeriö kertoo Twitterissä Venäjän priorisoivan nyt joukkojensa varustamisen, uudelleenorganisoinnin ja puolustuksen valmistelun. Toiminta on seurausta vetäytymisestä Dneprjoen länsirannalta.

Venäjän joukot ovat brittitiedustelun mukaan rakentaneet uusia juoksuhautajärjestelmiä muun muassa Krimin rajan läheisyyteen. Jotkut näistä juoksuhaudoista ovat noin 60 kilometriä etulinjasta, joka voi ennakoida venäläisten valmistautumista uusiin Ukrainan läpimurtoihin. 

7.27: Ukrainassa energiayhtiöiltä varaosat lopussa tärkeän infrastruktuurin korjaamiseen

Ukrainassa yli kymmenen miljoonaa on ilman sähköä. 

Viranomaiset varoittavatkin, että pahin on vielä edessä, ja sanovat, että energiayhtiöiltä on loppunut varaosat tärkeän infrastruktuurin korjaamiseen ja että ne vetoavat kansainvälisiin kumppaneihin kiireellisen teknisen avun saamiseksi.

Toimitukset vievät kuitenkin aikaa, ja toistaiseksi ihmisiä kehotetaan varautumaan paitsi suunniteltuihin sähkökatkoksiin myös tuntikausia kestäviin hätätapauksiin.

Asiasta kertoo ABC News.

23.06: Yli kymmenen miljoonaa ukrainalaista ilman sähköä, sanoo presidentti Zelenskyi

Yli kymmenen miljoonaa ukrainalaista on ilman sähköä, sanoo presidentti Volodymyr Zelenskyi. Venäjä on tehnyt toistuvia iskuja ohjuksilla ja miehittämättömillä ilma-aluksilla Ukrainan energiainfrastruktuuria vastaan.

Zelenskyin mukaan tilanne on pahin Kiovan, Odessan, Sumyn ja Vinnytsjan alueilla.

Viime perjantain jälkeen Venäjä on ampunut Ukrainaan liki 150 ohjusta sekä yli 26 kamikaze-lennokkia. (STT)

22.28: IAEA:n johtokunta äänesti päätöslauselmasta 

Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n johtokunta on äänestänyt jälleen päätöslauselmatekstin puolesta, jossa vaaditaan Venäjää lopettamaan toiminta Ukrainan ydinlaitoksissa. 35 johtokunnan jäsenestä 24 äänesti puolesta ja vastaan. Seitsemän pidättäytyi äänestämästä ja kaksi edustajaa oli poissa.

Suljettujen ovien takana käydyn äänestyksen tuloksesta kertovat diplomaattilähteet Reutersille. Äänestyksen pohjateksti oli peräisin Kanadan ja Suomen edustajilta. (Reuters.)

Lue myös:

    Uusimmat