Ukraina kiistää sotilaidensa teloittaneen venäläisiä sotavankeja – MTV seuraa sotaa

Hersonin vapautuminen vapautti myös joukkoja niin Ukrainalla kuin Venäjälläkin – minne ne nyt suuntaavat? 1:30
Hersonin vapautuminen vapautti myös joukkoja niin Ukrainalle kuin Venäjälle – minne ne nyt suuntaavat?

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa sunnuntaina 20. marraskuuta 2022.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tyrmää ajatukset tulitauosta.

  • Ukrainan infrastruktuuri on pahoin vaurioitunut Venäjän iskuissa.

  • Lähestyvä talvi vaikeuttaa Ukrainan siviilien ja sotilaiden elämää. 

  • Ukrainalaisen viljan viennin mahdollistava sopimus jatkuu 120 päivällä

  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

21.48:  Ukraina kiistää sotilaidensa teloittaneen venäläisiä sotavankeja

Ukrainan parlamentin oikeusasiamies Dmytro Lubinets kiistää, että ukrainalaissotilaat olisivat teloittaneet venäläisiä sotavankeja. Hänen mukaansa ukrainalaissotilaat puolustivat itseään venäläissotilaita vastaan, jotka teeskentelivät antautuvansa.

Venäjällä sosiaalisessa mediassa on levinnyt videoita, jotka Venäjän puolustusministeriön mukaan osoittavat "yli kymmenen venäläisen sotavangin harkitun ja suunnitelmallisen murhan".

Yhdessä videoista näkyy sotilaita, jotka vaikuttavat antautuvan toisille, keltaista käsivarsinauhaa kantaville sotilaille. Tämän jälkeen antautuvat sotilaat nähdään makaamassa maassa asuintalon roskaisella takapihalla. Video katkeaa laukausten ääniin. Toisessa, ylhäältä kuvatussa videossa näkyy kymmenkunta ruumista, joiden ympärillä on veritahroja.

AFP ei ole pystynyt riippumattomasti varmistamaan videoiden aitoutta. Venäjän puolustusministeriö ei ole kertonut, milloin videot on kuvattu.

YK:n tiedottaja sanoi AFP:lle perjantaina, että järjestössä tiedetään videoista ja niitä tutkitaan.

18.25: Puolan pääministeri Suomessa: "Venäläisiltä jäädytetyt varat käytettävä Ukrainan hyväksi"

Suomessa tänään vieraillut Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki ehdottaa venäläisiltä oligarkeilta länsimaissa jäädytettyjen varojen takavarikoimista ja käyttämistä Ukrainan hyväksi, jotta sodassa kärsittyjä vahinkoja voitaisiin korvata.

Morawiecki esitti ehdotuksensa pääministeri Sanna Marinin (sd.) kanssa pidetyssä yhteisessä tiedotustilaisuudessa Helsingin Kesärannassa. Vuodesta 2017 vallassa ollut Morawiecki vierailee ensimmäistä kertaa virassaoloaikanaan Suomessa.

15.00: Ukrainan mukaan Venäjä oli Zaporizhzhjan pommitusten takana

Ukrainan ydinenergiavirasto syyttää Venäjää Zaporizhzhjan ydinvoimala-alueen pommittamisesta.

Aiemmin Venäjä puolestaan syytti samasta Ukrainaa.

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA kertoi aiemmin, että voimakkaat räjähdykset järisyttivät Zaporizhzhjan ydinvoimala-aluetta Etelä-Ukrainassa eilen illalla ja tänään aamulla.

13.50: Lehti: Venäjä alkaa tehtailla itse iranilaisdrooneja

Venäjä ja Iran ovat päässeet sopimukseen siitä, että Venäjä aloittaa iranilaisdroonien tuotannon kotimaansa kamaralla. Asiasta kertoo Washington Post.

Venäjä on viime viikkoina aloittanut Ukrainan sodassa uuden vaiheen iskemällä laajasti syvälle rintamalinjojen yli ohjuksin ja Iranista ostamillaan drooneilla.

Iskut ovat kohdistuneet suurelta osin Ukrainan kriittiseen infrastruktuuriin ja aiheuttaneet laajoja sähkökatkoja Ukrainassa. Myös suuri määrä siviilejä on kuollut iskujen seurauksena.

Jos Venäjä saa käyntiin oman droonituotantonsa, iskujen pelätään kiihtyvän entisestään. Washington Post kirjoittaa, että Venäjä saisi tarvittavat tiedot ja tekniikan käyttöönsä kuukausien sisällä.

13.46: IAEA: Voimakkaat räjähdykset järisyttävät Zaporizhzhjan ydinvoimala-aluetta Ukrainassa

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA tuomitsee hyökkäykset Venäjän hallinnassa olevaan Zaporizhzhjan ydinvoimalaan. IAEA:n johtaja Rafael Grossi vaatii, että iskun takana olevat tahot lopettavat räjähdykset välittömästi. 

Venäjän asevoimat on syyttänyt iskuista Ukrainaa, mutta tekijä ei ole vielä tiedossa. Asevoimien lausunnon mukaan säteilytasot alueella ovat kuitenkin pysyneet normaalilla tasolla eilen ja tänään.

11.54: Zelenskyin neuvonantaja: Lännen yritykset taivutella Ukrainaa neuvotteluihin Venäjän kanssa ovat outoja

Lännen yritykset taivutella Ukrainaa neuvotteluihin Venäjän kanssa ovat outoja, sanoo Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin neuvonantaja Myhailo Podoljak.

Yhdysvaltalaismedioiden mukaan Yhdysvallat on yrittänyt kannustaa Ukrainaa harkitsemaan neuvotteluja Venäjän kanssa.

Ukraina ei ole suostunut tähän ennen kuin Venäjä vetäytyy Ukrainan alueilta kokonaan.

Podoljak sanoo pitävänsä ehdotuksia outoina, koska Ukraina on saavuttanut useita merkittäviä voittoja taisteluissa viime aikoina.

Hänen mukaansa neuvotteluihin suostuminen tässä tilanteessa merkitsisi antautumista häviävälle osapuolelle.

10.10: Lokakuussa nimitetty komentaja on saanut ryhtiä Venäjän joukkoihin – alemmilla tasoilla johtajuusongelmat jatkuvat 

Venäjän äskettäinen vetäytyminen Hersonin länsipuolelta sujui suhteellisen hyvässä järjestyksessä verrattuna aikaisempiin vetäytymisiin sodan aikana, arvioi Britannian puolustusministeriö tuoreimmassa tiedusteluraportissaan.

Tällä kertaa ajoneuvoja menetettiin todennäköisesti ennemmin kymmeniä kuin satoja ja jälkeen jäävät varusteet onnistuttiin tuhoamaan, jottei Ukraina pääse hyötymään niistä.

Puolustusministeriön mukaan tämä suhteellinen menestys johtunee tehokkaammasta operatiivisesta johtamisesta komentaja Sergei Surovikinin ollessa Venäjän joukkojen puikoissa Ukrainassa. Venäjä nimitti Surovikin hyökkäyksen johtoon lokakuun alkupuolella sen jälkeen, kun Venäjän joukot hävisivät valtaamiaan alueita takaisin Ukrainalle.

Venäjän joukkoja repii kuitenkin edelleen heikko johtaminen alemmilla tasoilla sekä peittelyn kulttuuri, tiedusteluraportissa arvioidaan. Tästä esimerkki on se, että viime kuukausina kaksi itäisen sotilaspiirin alaista komppaniaa on paennut johtajansa kuoltua. Muut upseerit ovat todennäköisesti valehdelleet yrityksenä peitellä tapahtunutta.

9.57: ISW: Wagner-ryhmän rekrytoinnit pudottaneet Venäjän vankilukua

ISW:n mukaan Venäjän vankiluku on pudonnut tammikuusta 6,5 prosenttia.

Syyksi se kertoo venäläisen palkkasotilasyhtiö Wagner Groupin rekrytoinnit vankiloissa.

9.54: ISW: Venäjä vahvistaa asemiaan Luhanskissa, Donetskissa ja Itä-Zaporižžjassa

Yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) kertoo, että venäläisjoukkojen on raportoitu vahvistavan asemiaan Luhanskissa, Donetskissa ja itäisen Zaporižžjan alueella. Vahvistuksia saataisiin Hersonissa palvelleilta ja liikekannalle pannuilta joukoilta. 

7.50: Pentagon arvelee ohjusiskuilla tavoiteltavan ilmatorjunnan uuvuttamista

Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon arvioi, että Venäjän ohjusiskut Ukrainalle on ainakin osittain suunniteltu Ukrainan ilmatorjunnan kuluttamiseksi loppuun niin, että Venäjä voisi saavuttaa ilmaherruuden alueella.

7.48: Rishi Sunak vieraili Kiovassa

Britannian uusi pääministeri Rishi Sunak teki ensimmäisen vierailunsa Kiovaan, vakuuttaen maan jatkavan Ukrainan tukemista ja esimerkiksi tarjoavan maalle ilmatorjuntajärjestelmän venäläisten dronejen pudottamiseksi.

Lauantai 19.11.:

21.51: Ukraina sanoo tutkivansa videot, joissa Venäjä väittää Ukrainan sotilaiden teloittaneen venäläisiä sotavankeja

Ukrainan armeija kertoo tutkivansa niiden videoiden aitouden, jotka Venäjän mukaan todistavat ukrainalaissotilaiden teloittaneen useita antautuneita Venäjän sotilaita.

Videot levisivät tällä viikolla Venäjällä sosiaalisessa mediassa. Venäjän puolustusministeriö sanoi eilen, että videot osoittavat "yli kymmenen venäläisen sotavangin harkitun ja suunnitelmallisen murhan".

–  Ennen tutkinnan aloittamista sille täytyy olla perusteet. Parhaillaan selvitämme, ovatko nämä videot väärennöksiä, sanoo Ukrainan pääesikunnan tiedottaja Bohdan Senyk.

Venäjä sanoi eilen videoiden kuvaavan "sotarikosta".

Yhdessä videoista näkyy sotilaita, jotka vaikuttavat antautuvan toisille, keltaista käsivarsinauhaa kantaville sotilaille. Tämän jälkeen antautuvat sotilaat nähdään makaamassa maassa asuintalon roskaisella takapihalla. Video katkeaa laukausten ääniin. Toisessa, ylhäältä kuvatussa videossa näkyy kymmenkunta ruumista, joiden ympärillä on veritahroja.

AFP ei ole pystynyt riippumattomasti varmistamaan videoiden aitoutta. Venäjän puolustusministeriö ei ole kertonut, milloin videot on kuvattu.

YK:n tiedottaja sanoo, että järjestössä tiedetään videoista ja niitä tutkitaan. Hän myös vaatii tekijöiden saattamista vastuuseen.

20.40: USA:n puolustusministeri: "Venäjän hyökkäys esittelyä mahdollisesta tyrannian maailmasta"

Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austinin mukaan Venäjän hyökkäys Ukrainaan on ollut esitelyä "mahdollisesta tyrannian ja myllerryksen maailmasta". 

Austin kommentoi asiaa Kanadassa järjestetyssä turvallisuusfoorumissa. 

Austin painotti tilaisuudessa aiempaaa vahvemmin kansainvälisen yhteisön tärkeyttä Ukrainan auttamisessa voittoon. 

20.04: Ukraina: Rauhanneuvottelujen aloittamiseksi Venäjän vedettävä joukkonsa kokonaan pois

Venäjä ei ole virallisesti ottanut yhteyttä Ukrainaan rauhanneuvotteluja koskien, sanoo Ukrainan presidentin kansliapäällikkö Andri Jermak. Joka tapauksessa Venäjän täytyy hänen mukaansa vetää joukkonsa kokonaan pois maasta neuvottelujen aloittamiseksi.

Voit lukea lisää Ukrainan sodan eilisistä tapahtumista edellisestä seuranta-artikkelistamme.


Ukraina rakensi rintamalla pätevän korsun.

Lue myös:

    Uusimmat