Ukraina edennyt vastahyökkäyksessään – venäläiset linnoittavat jo Krimiäkin

Itä Nyt: Venäläistutkijan mukaan Ukrainan sota voi kestää vielä pari vuotta 7:17
Venäläistutkijan mukaan Ukrainan sota voi kestää vielä pari vuotta

Krimin venäläinen kuvernööri vakuuttelee, että nykyiset toimet ovat riittävät Krimin turvaamiseksi mahdolliselta Ukrainan hyökkäykseltä.

Venäläiset vahvistavat puolustusasemiaan Krimillä, käy ilmi Krimin venäläisen kuvernöörin Sergei Aksjonovin tänään julkaisemasta Telegram-videosta.

– Linnoitustyötä krimiläisten turvallisuuden takaamiseksi tehdään minun valvonnassani, Aksjonov puhui viranomaistilaisuudessa.

Hänen mukaansa pääpainon turvatoimissa tulisi olla Hersonin alueella. Viime viikolla Venäjän puolustusministeri Sergei Šoigu määräsi Venäjän joukot vetäytymään Hersonin kaupungista Dnepr-joen itäpuolelle, jolloin Ukrainan joukot pääsivät vapauttamaan kaupungin.

Katseet kääntyvät Krimiin

Ukraina on siis edennyt vastahyökkäyksessään alati lähemmäs Krimin niemimaalle johtavaa Perekopinkannasta. Venäjän huoltolinjat Krimille ovat yhä haavoittuvampia Ukrainan vaikuttamiselle.

Venäjän vuonna 2014 miehittämän niemimaan huoltoa vaikeuttaa jo nyt se, että alueen Venäjään yhdistävä Kertšinsalmen silta on vain osittaisessa käytössä lokakuun alussa tapahtuneen räjähdyksen jäljiltä. Venäjän hallinnon mukaan korjaustyö on valmis vasta heinäkuussa 2023.

Aksjonov vakuutteli, että nykyiset toimet ovat riittävät Krimin turvaamiseksi mahdolliselta Ukrainan hyökkäykseltä.

Läntisen tiedustelutiedon mukaan Venäjän joukot ovat kaivaneet uusia juoksuhautoja Krimin rajalle ja miehittämäänsä itäiseen Ukrainaan. Jotkin linnoitetut kohteet ovat jopa 60 kilometrin päässä nykyisestä rintamalinjasta. Tämä kielii siitä, että venäläiset ovat valmistautuneet tarvittaessa vetäytymään pitkän matkan vara-asemiin.

Tie neuvotteluihin tukossa

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on ollut viime aikoina tiukkana Krim-kysymyksessä. Viimeksi tällä viikolla hän sanoi, että sodan päättämiseksi ei riitä "pelkkä tulitauko". Hänen mukaansa rauhaa ei tule, ellei Ukraina "vapauta koko aluettaan".

Rauhanehdoiksi Zelenskyi on linjannut myös Ukrainan alueellisen koskemattomuuden, ydinaseturvallisuuden varmistamisen ja lopun ydinasepelottelulle, ruokaturvan ja energiaturvan.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi alkuviikon G20-huippukokouksen yhteydessä Ukrainan neuvotteluehtojen olevan ”epärealistiset ja puutteelliset”. Hänen mukaansa Ukraina kieltäytyy säännönmukaisesti neuvotteluista.

Lue myös:

    Uusimmat