Tältä Venäjän määräys liikekannallepanolle näytti: Pietarilainen Roman epäilee, että vielä ei voi huokaista helpotuksesta

Pietarissa asuva nelikymppinen Roman on yksi niistä lukemattomista venäläisistä, jotka saivat Ukrainan sodan yhteydessä määräyksen liikekannallepanolle. Hän itse säästyi rintamalta.

Pietarin esikaupungeissa asuva Roman mietti pitkään, miten toimia, kun löysi postilaatikosta Venäjän armeijan liikekannallepanoa koskevan kirjeen.

– Olin tietenkin huolissani, hän kertoo MTV Uutisille puhelimitse.

Postilaatikossa oleva kirje oli erikoinen, koska kyseiset kirjeet tulisi luovuttaa kutsuttavalle henkilökohtaisesti allekirjoitettavaksi.

– Se on ainoa laillinen tapa. Jos saat sen postilla, se ei tuota sinulle mitään velvollisuuksia tai sanktioita, hän kertoo.

”Hallinto kuitenkin valehtelee jatkuvasti”

Moni Romanin ystävä kehotti, ettei hän reagoisi kirjeeseen mitenkään. Lopulta hän päätti kuitenkin mennä kutsuntatoimistoon. Päätökseen vaikutti se, että hän on nelikymppisenä maan viranomaisten mukaan kohtuullisen iäkäs palvelukseen eikä hänellä ole aiempaa armeijakokemusta. Hänellä on ollut myös terveysongelmia.

Toimistossa hänen tietonsa käytiin läpi ja sen jälkeen Roman lähetettiin pois.

Eräs hänen tuttavansa kutsuttiin liikekannallepanolle lokakuussa. Terveystarkastuksessa selvinneiden seikkojen takia tämä kuitenkin lähetettiin takaisin.

Virallisten tietojen mukaan liikekannallepanon pitäisi nyt olla ohi. Roman suhtautuu asiaan epäillen.

– Televisiossa he sanovat, että kaikki on ohi. Hallinto kuitenkin valehtelee jatkuvasti, ja siksi sitä on vaikea uskoa. Voi olla ehkä rauhallista hetken, vaikka kuukauden tai pari. Sitten se ehkä alkaa taas, hän sanoo.

Putin ilmoitti osittaisesta liikekannallepanosta:"Asetus on annettu" 0:47
21. syyskuuta Venäjän presidentti julisti osittaisen liikekannallepanon, jonka asetuksen hän allekirjoitti saman tien.

Ihmiset eivät tiedä, mitä odottaa seuraavalta päivältä

Liikekannallepanon alettua Roman harkitsi lukuisten muiden tapaan lähtöä maasta, mutta kysymykset taloudellisesta toimeentulosta painoivat vaakakupissa enemmän. Ulkomailla hänellä ei olisi varmuutta työstä.

Roman kertoo, että tilanteeseen nähden hän voi hyvin. Hinnat ovat jonkin verran nousseet sodan sytyttyä, mutta muutos ei ole tässä vaiheessa taloudellisesti suuri.

Käynnissä oleva tilanne saa ihmiset varovaiseksi. Jokainen yrittää pitää itsestään huolta parhaansa mukaan.

– Kaikki yrittävät olla mahdollisimman piilossa, ei puhua poliisille tai armeijan edustajille, hän kertoo.

Liikekannallepanon jälkeen epävarmuus ja hermostuneisuus on vallannut monet venäläiset.

– Paikallisia se pelottaa eniten, etteivät he tiedä, mitä odottaa seuraavana päivänä, Roman kertoo.

– Kaikki ovat erittäin huolissaan.

Sodan alun mielenosoitusten ja niissä olleiden kiinniottojen jälkeen on Romanin mukaan ollut kaduilla rauhallista. Joitain muutoksia on kuitenkin tapahtunut. Hän on kiinnittänyt huomiota siihen, ettei juuri näe enää poliiseja kaduilla.

– En tiedä miksi. Ennen heitä näki enemmän, mutta nykyään ei juuri.

”Vain Jumala tietää, mitä Putin aikoo”

Roman suhtautuu Venäjän presidentti Vladimir Putiniin ja tämän hallintoon kriittisesti. Hänestä vaikuttaa siltä, että tämä elää jossakin muussa todellisuudessa kuin muu Venäjä.

– Vain Jumala tietää, mitä hän aikoo, Roman toteaa.

Hän pitää mahdollisena, että lähipiiri siirtäisi Putinin vallasta. Minkäänlaiseen vallankumoukseen hän ei kutenkaan usko.

Sodan etenemistä hän ei osaa ennustaa. Hänen pohtii, että mahdollisesti konflikti jäätyy joksikin aikaa ja ehkä tulevaisuudessa on luvassa jonkinlaiset neuvottelut.

Moni ymmärtää tilanteen, mutta on hiljaa

Romanin mukaan yhä useampi Venäjällä ymmärtää, ettei sota ole hyväksyttävää, kun eturintamasta tulee lisääntyvissä määrin ruumiita.

– Tämä tilanne muuttuu nopeasti ja yhä useampi alkaa ymmärtää, mitä tapahtuu, hän kuvailee.

Hän kuitenkin kuvailee, että erityisesti vanhempi sukupolvi on ”aivopesty”, ja nämä uskovat kovasti Putiniin.

– Uskon ja toivon, että ajan myötä heidän mielensä muuttuu, Roman toteaa.

Hänestä ei ole oikein ajatella, että tavalliset venäläiset ovat vastuussa hallinnon teoista ja Ukrainan tapahtumista. Moni pelkää sanoa ajatuksensa ääneen.

– Nuoremmat sukupolvet ymmärtävät, mitä tapahtuu, mutta he ovat huolissaan tulevaisuudesta. Siksi he ovat hiljaa, hän sanoo.

Romanin karkea arvio on, että puolet kansasta kannattaa sotaa ja puolet vastustaa. Hänestä myös tuntuu, että vastustavien määrä lisääntyy, kun sodan seuraukset käyvät ilmeisemmiksi.

– En voi sanoa, että valtaosa ihmisistä on iloinen tästä operaatiosta tai tukisi (Putinin) suunnitelmia.

Lue myös:

    Uusimmat