Ukrainan sodan tapahtumat 4. heinäkuuta

Ukrainan jälleenrakentamisen suunnittelu alkamassa 10:21
Ukrainan jälleenrakentamisen suunnittelu alkamassa.

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa 4. heinäkuuta.


  • Suomi lähettää jo seitsemännen apupaketin Ukrainaan
  • Ukraina tarvitsee Suomeltakin apua massiiviseen jälleenrakennukseen
  • Sergei Shoigu: Venäjä on vallannut Lysytshanskin ja koko Luhanskin alueen
  • Zelenskyi vannoi Ukrainan ottavan alueet takaisin uusien aseiden avulla
  • Brittitiedustelu: Hersonissa järjestetään syksyllä kansanäänestys Venäjään liittymisestä
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022
  • Venäjän hyökkäys käynnisti keskustelun Naton roolista. Lue kaikki Nato-uutiset täältä

Tiistain seuranta löytyy täältä.

23.58: Luhanskin kuvernööri: Lysytshanskissa enää vain 10 000 asukasta

Luhanskin alueen kuvernööri Serhi Haidai sanoi tänään, että Lysytshanskissa on enää vain hieman yli 10 000 asukasta. Ennen sotaa kaupungissa asui noin 100 000 ihmistä. Asiasta uutisoi BBC

23.25: Ruotsin pääministeri tapasi Zelenskyin tänään Ukrainassa

Ruotsalaislehti SVT kertoo, että Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson vieraili tänään Ukrainassa tavaten Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin.

Pääministeri sanoi hänen ja Zelenskyin yhteisessä tiedotustilaisuudessa, että hänelle on ollut tärkeää tulla tuomaan tukea ukrainalaisille henkilökohtaisesti.

Pääministeri myös kertoi näkemästään tuhosta Butshassa.

– Näin pommitettuja rakennuksia ja puhuin paikallisten kanssa – näin myös paikallisten pakotettuina kaivaman joukkohaudan.

21.55: Britannian pääministeri ehdotti vaihtoehtoisia reittejä viljan kuljettamiselle Ukrainasta

Kansainvälisen yhteisön on löydettävä "vaihtoehtoisia reittejä" viljatoimituksille Ukrainasta, Britannian pääministeri Boris Johnson sanoi maanantaina.

Asiasta uutisoi CNN.

Viime viikolla pääministeri Johnson ehdotti rautateiden tai Tonavan käyttöä viljan kuljetuksiin, mikäli Turkin Bosporinsalmeen ei voida luottaa.

Johnson myös painotti, että turkkilaisten panos on ehdottoman välttämätön ja, että hän uskoo heidän tekevän parhaansa.

– Kiitän presidentti Erdoğania hänen ponnisteluistaan.

Johnson myös lisäsi, että Britannia tarjoaa apuaan miinanraivaukseen sekä vakuutussuojaa.

Ukraina syyttää Venäjää satamiensa väylien tukkimisesta sekä viljan varastamisesta. 

20.47: Ukraina nostanut lipun salkoon Käärmesaarella

Ukrainan lippu on nostettu jälleen salkoon Käärmesaarella sen jälkeen, kun Venäjä vetäytyi saarelta, uutisoi Reuters.

– Sotilaallinen operaatio on saatu päätökseen ja Käärmesaari palautettu Ukrainalle, sanoi maan eteläisen sotilasjohdon tiedottaja Natalia Humeniuk.

Ukrainan rajavartiosto julkaisi kuvan Käärmesaarelta.

Guardianin mukaan ei kuitenkaan ole selvää, pyrkiikö Ukraina pitämään saarta miehitettynä, sillä saari on altis pommituksille.

Analyytikot kertoivat Reutersille, että venäläisten vetäytyminen saarelta saattaisi tietää myös sitä, että venäläiset höllentäisivät ukrainalaissatamien piirityksiä. Kiovassa asuva ulkomainen diplomaatti kertoi Reutersille kuitenkin, ettei se vielä mahdollistaisi viljan turvallista vientiä satamista. 

– Venäjällä on edelleen sotilasaluksia, rannikkopuolustusjärjestelmiä, ja muutoinkin ilmaylivoima, joiden avulla Venäjä voi estää viljan kuljetuksen, diplomaatti sanoi.

19.28: Britannian ulkoministeri vaatii, että venäläiset osallistuvat Ukrainan jälleenrakentamiseen

Britannian ulkoministeri Liz Truss sanoi Ukrainan jälleenrakennuskonferenssissa Sveitsissä, että Venäjän on autettava maksamaan Ukrainan jälleenrakentamisessa.

– Venäjä on saatava tilille tästä kauhistuttavasta sodasta. Katsomme vaihtoehtoja Venäjän omaisuuden käyttöönottamiseksi.

Reuters kertoo, että Britannia tarkastelee lainsäädäntöään, jolla voitaisiin takavarikoida omaisuutta niiltä venäläisiltä, jotka ovat vastuussa sodasta.

Ukrainan pääministeri Denys Shmyhal sanoi, että Ukraina tarvitsee jälleenrakentamiseen 750 miljardia dollaria.

18.59: Suomi lähettää jo seitsemännen apupaketin Ukrainaan

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on päättänyt tänään valtioneuvoston esityksestä, että Suomi lähettää Ukrainalle lisää puolustustarvikeapua.

Avun perillemenon takaamiseksi avun sisällöstä, toimitustavasta tai aikataulusta ei tiedoteta tarkemmin.

– Olemme tänään tehneet uuden päätöksen, se on jo seitsemäs paketti, jossa lähetämme puolustusmateriaalia Ukrainaan, puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) kommentoi MTV Uutisille tukipakettia.

Suomen lisäavussa on huomioitu sekä Ukrainan tarpeita että Puolustusvoimien resurssitilannetta.

– Tässä on ihan merkittävästä paketista kysymys. Itse asiassa tämä taitaa olla mittakaavaltaan suurin tähän asti päättämistämme paketeista.

17.56: Tutkija: Lysytshanskin valtaaminen oli merkittävä askel, mutta sota ei edisty kuten Venäjä toivoisi

Lysytshanskin kaupungin valtaaminen oli merkittävä voitto Venäjälle tavoitteessa vallata Donbassin alue Itä-Ukrainassa, mutta sota ei silti etene kuten Venäjä toivoisi.

Näin arvioi erikoistutkija ja majuri, evp. Jukka Viitaniemi Maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon laitoksen Venäjä-ryhmästä.

– Luhanskin alue on tällä hetkellä käytännössä kokonaan Venäjän hallussa. Donetskin alueesta arviolta hivenen alle puolet on Ukrainan hallussa, Viitaniemi kertoi STT:lle maanantaina.

– Jos miettii niitä tavoitteita mitä Venäjällä oli ennen tätä vaihetta, niin voi sanoa, että sota etenee Venäjän kannalta huonosti. Esimerkiksi Ukrainan hallinnon vaihtaminen oli keskeinen tavoite vielä helmi- ja maaliskuussa. Venäjä on joutunut vaihtamaan tavoitetta jo kertaalleen, hän muistutti.

17.02: Ukrainaa tukeneet kosmonautit käänsivätkin takkinsa – poseerasivat miehitettyjen Luhanskin ja Donetskin lippujen kanssa

Sodan alussa venäläiset kosmonautit kuvattiin pukeutuneina Ukrainan lipunväreihin, siniseen ja keltaiseen. Kosmonautit halusivat osoittaa tukensa naapurimaalle.

Nyt kosmonautit poseerasivat kansainvälisellä avaruusasemalla ISS:llä itsejulistautuneiden Luhanskin ja Donetskin lippujen kanssa. Kosmonautit esittivät myös viestin, jossa iloittiin Luhanskin ”vapauttamista”, kertoo Guardian.

– Luhanskin kansantasavallan vapautuspäivä! Juhlimme sekä maan päällä, että avaruudessa, kosmonautit kertoivat viestissä.

Ainoastaan Venäjä ja Syyria ovat tunnustaneet Donetskin ja Luhanskin alueet itsenäisiksi.  

Kosmonautit Oleg Artemyev, Denis Matvejev and Sergei Korsakov jakoivat kuvat Telegramin viestiketjussa.

Guardian kertoo, että on epäselvää, kuinka Donetskin ja Luhanskin liput ovat joutuneet avaruusasemalle. Asemalla nimittäin työskentelee kolmen kosmonautin lisäksi Nasan yhdysvaltalaiset astronautit Jessica Watkins, Robert Hines ja Kjell Lindgren sekä Euroopan avaruusjärjestön italialainen Samantha Christoforetti.

16.27: Ukraina tarvitsee Suomeltakin apua massiiviseen jälleenrakennukseen

Venäjän hyökkäys on aiheuttanut jo yli 105 miljardin dollarin (noin 100 miljardin euron) tuhot Ukrainalle. Maan jälleenrakennuksen suunnittelu alkaa kansainvälisessä kokouksessa jo tänään, mutta prosessi saadaan käyntiin vasta sodan päätyttyä.

Sveitsin Luganossa järjestettävään kumppanimaiden korkean tason kokoukseen osallistuu muun muassa Euroopan unionin jäsenmaita sekä Yhdysvallat. Tarkoituksena on kuulla ensivaiheen avauksia ja ehdotuksia Ukrainan jälleenrakennusmallista.

Ukrainan oma agenda on modernisoida maa siten, että se ei olisi enää tulevaisuudessa riippuvainen Venäjästä.

– He pyrkivät jälleenrakentamisen ohella modernisoimaan Ukrainaa, mihin liittyy vihreä siirtymä ja digitalisaatio, sanoo Elinkeinoelämän keskusliiton johtaja Petri Vuorio MTV Uutisten Uutisaamussa.

Lue lisää aiheesta täältä.

13.54: Lahjoittajat keskustelevat "Marshall-suunnitelmasta"

Johtajat kymmenistä maista, kansainväliset järjestöt ja yksityinen sektori kokoontuvat Sveitsin Luganoon keskustelemaan suunnitelmista Ukrainan jälleenrakentamiseksi, vaikka taistelut jatkuvat.

Länsimaiden johtajat sanovat, että Ukraina tarvitsee "Marshall-suunnitelman". Nimi viittaa Yhdysvaltojen toteuttamaan valtavaan taloudelliseen pelastussuunnitelmaan Euroopan jälleenrakentamiseksi toisen maailmansodan jälkeen.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi luonnehti, että Venäjän joukoista vapautuneiden tai sodan vahingoittamien alueiden jälleenrakentaminen on "todella valtava" tehtävä.

10.49: Luhanskin kuvernööri: Ukraina olisi voinut jatkaa taistelua Lysytshanskista – sotilaat olisi piiritetty

Ukrainan sotilaat vetäytyivät Itä-Ukrainan Lysytshanskista hyvässä järjestyksessä, sanoo Luhanskin alueen kuvernööri Serhi Haidai Reutersin mukaan.

Haidai arvioi, että Ukraina olisi voinut jatkaa puolustamista Lysytshanskissa, mutta se olisi tarkoittanut piiritettynä taistelua Venäjän raskaan tykkitulen alla.

Seuraavaksi Venäjä aikoo keskittyä Donetskin alueeseen, Haidai uskoo. Hänen mukaansa erityisesti Sloviansk ja Bakhmut ovat Venäjän kohdelistalla. Ne sijaitsevat noin 50 kilometriä länteen Lysytshanskista.

Eilen Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu totesi, että Venäjä on nyt vallannut koko Luhanskin alueen. Ukrainalaiskuvernööri Haidain mukaan yksittäisiä taisteluita käydään vielä kahdessa alueen kylässä.

10.16: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 230 sotilasta

Ukrainan armeija väittää Venäjän menettäneen viimeisen vuorokauden aikana arviolta 230 sotilasta. Tappioluvuista kertoo The Kyiv Independent.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole sodan mittaan juuri tappioitaan kommentoinut.

Lisäksi Ukraina sanoo tuhonneensa viimeisen vuorokauden aikana muun muassa viisi panssarivaunua, kymmenen panssariajoneuvoa ja kolme tykkiä.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

8.45: Ukrainan tiedustelu: Putinin sotakoneita korjaavat venäläisfirmat kieltäytyvät töistä, koska Kreml ei maksa laskuja

Venäjä pyrkii todennäköisesti ottamaan tiukemmin hallintaansa sellaisia venäläisyrityksiä, jotka tukevat maan sotatoimia Ukrainassa, kertoo amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War.

Venäjällä on Ukrainan tiedustelun mukaan vaikeuksia maksaa sotatoimia tukeville venäläisyrityksille sovittuja korvauksia tehdystä työstä. Tämä taas vaikeuttaa entisestään Venäjän kykyä korjata sodassa vaurioitunutta kalustoa.

Jo aiemmin on raportoitu Venäjällä olevan ongelmia sotakoneidensa korjaamisessa. Yleensä tämän on arveltu johtuvan siitä, että länsipakotteiden vuoksi maassa on pulaa modernin kaluston varaosista.

Lue aiheesta lisää täältä.

5.43: Zelenskyi sanoo Ukrainan vielä palaavan vallatuksi väitettyyn Lysytshanskiin – maan asevoimat kertoi vetäytyvänsä kaupungista

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu väitti sunnuntaina maansa vallanneen Ukrainassa Lysytshanskin kaupungin sekä Luhanskin alueen kokonaisuudessaan. Alue on ollut sodan viime viikkojen keskipiste.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puolestaan sanoo Ukrainan vielä palaavan Lysytshanskiin.

Lue aiheesta lisää täältä.

23.15: Zelenskyi myöntää Ukrainan joukkojen vetäytyneen Lysytshanskista

Sunnuntaina Venäjä ilmoitti vallanneensa Lysytshanskin, mutta Ukraina väitti kaupungin olevan yhä hallussaan.

Myöhään sunnuntai-iltana Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi olevansa tietoinen ukrainalaisjoukkojen vetäytymisestä Lysytshanskin kaupungista Luhanskissa. 

Hän kuitenkin vannoi, että joukot kerätään uudelleen ja alue otetaan takaisin Ukrainan haltuun uusien taktiikoiden ja aseiden avulla. 

Lysytshansk oli viimeinen kaupunki, joka oli Luhanskin alueella Ukrainan joukkojen hallussa.

17.55: Ainakin kuusi ihmistä on kuollut Venäjän tulitettua Slovjanskin kaupunkia 

Ainakin kuusi ihmistä on kuollut Venäjän tulitettua Slovjanskin kaupunkia Itä-Ukrainan Donetskissa. Ukrainalaisviranomaisten mukaan myös ainakin 15 ihmistä on loukkaantunut.

Asiasta kertoi alueen paikallishallinnon tiedottaja Tetiana Ihnatshenko Ukrainan televisiossa Guardian-lehden mukaan. Hyökkäys on myös sytyttänyt alueella useita tulipaloja.

Kyseessä oli tähän mennessä suurin hyökkäys Slovjanskiin. Kaupunki on tärkeä kohde Venäjälle Donetskin valtaamiseksi.

Venäjä on tulittanut myös Kramatorskin kaupunkia Donetskissa. 

17.05: Ukrainan Turkin-suurlähettiläs: Turkin tulli pysäyttänyt venäläisaluksen

Ukrainan Turkin-suurlähettilään mukaan Turkin tulliviranomaiset ovat pysäyttäneet venäläisen rahtialuksen, jonka lastina on ukrainalaista viljaa. Suurlähettilään mukaan vilja on varastettu Ukrainasta.  

– Meillä on täysi yhteisymmärrys. Alus on tällä hetkellä satamassa, ja tulliviranomaiset ovat ottaneet sen haltuunsa, suurlähettiläs Vasyl Bodnar sanoo.

Bodnarin mukaan aluksen kohtalosta päätetään myöhemmin, kun lastista saadaan tarkempaa tietoa. 

Venäjää on aiemmin syytetty Ukrainan viljan varastamisesta ja ruoan käyttämisestä kiristysvälineenä sodassa.

Lue lisää sunnuntain käänteistä täältä

Lue myös:

    Uusimmat