MTV seurasi Ukrainan sotaa tiistaina 5. heinäkuuta

MTV Ukrainassa: Sotapakolaislasten mielenterveyden oireilu jyrkässä kasvussa 2:17
MTV Ukrainassa: Sotapakolaislasten mielenterveyden oireilu jyrkässä kasvussa.

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa.

  • Suomi lähettää jo seitsemännen apupaketin Ukrainaan
  • Ukraina tarvitsee Suomeltakin apua massiiviseen jälleenrakennukseen
  • Sergei Shoigu: Venäjä on vallannut Lysytshanskin ja koko Luhanskin alueen
  • Zelenskyi vannoi Ukrainan ottavan alueet takaisin uusien aseiden avulla
  • Venäjän nukkehallinto asetti Hersoniin uuden hallinnollisen johtajan
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022
  • Venäjän hyökkäys käynnisti keskustelun Naton roolista. Lue kaikki Nato-uutiset täältä

23.19: Donetskin kaupungin kuvernööri kehottaa siviilejä evakuoitumaan kaupungista.

Kuvernööri Pavlo Kyrylenko sanoo 350 000 siviilin evakuoitumisen Donetskin alueelta olevan välttämätöntä ihmishenkien pelastamiseksi, kertoo Guradian.

Kyrylenkon mukaan siviilien poistuminen kaupungista parantaa Ukrainan armeijan mahdollisuutta puolustautua ja estää Venäjän eteneminen.

– Kun ihmisiä on vähemmän, voimme keskittyä paremmin viholliseemme ja suorittaa päätehtävämme, Kyrylenko sanoi.

21.16: Ukraina ehdottaa, että kumppanimaat "adoptoisivat" alueita Ukrainassa johtaakseen niiden jälleenrakentamista 

Ukraina ehdottaa, että sen kumppanimaat "adoptoisivat" rajattuja alueita Ukrainassa ja johtaisivat niiden jälleenrakentamista. Näin toipuminen voitaisiin toteuttaa tehokkaasti.

Esimerkiksi Britannia on ehdottanut ottavansa pääkaupunki Kiovan alueen ja Ranska Tshernihivin alueen.

Ukrainan toipumisen Venäjän hyökkäyksestä on arvioitu maksavan jopa 750 miljardia dollaria, kertoi Ukrainan pääministeri Denys Shmyhal maanantaina.

Shmyhalin mielestä jälleenrakennuksen rahoituksen pitäisi tulla pääosin Venäjältä ja venäläisiltä oligarkeilta takavarikoidusta omaisuudesta.

20.36: Venäjä sanoo hyökänneensä Harkovaa vastaan täsmäasein – syyttää Ukrainaa vankiensa kiduttamisesta

Venäjän puolustusministeriön mukaan venäläisjoukot ovat hyökänneet 24 viime tunnin aikana Ukrainan koillisosassa sijaitsevaa Harkovan kaupunkia vastaan "täsmäasein". 

Ministeriö väitti, että hyökkäyksessä oli surmattu jopa 150 ukrainalaista sotilasta.

Ukrainan mukaan myös muita alueita oli tulitettu tykistöllä ja ohjuksilla.

Venäjä syytti tänään Ukrainaa sotavankien kiduttamisesta. 

Viime viikolla Venäjä ja Ukraina vaihtoivat vankeja, ja Venäjän tutkintakomitea sanoi venäläissotilaiden kertoneen heihin kohdistetusta väkivallasta.

19.57: Ainakin kaksi kuoli ja seitsemän haavoittui Venäjän tulitettua Slovjanskia Itä-Ukrainassa

Itä-Ukrainan Slovjanskissa ainakin kaksi ihmistä on kuollut ja seitsemän haavoittunut Venäjän joukkojen tykistön tulitettua kaupungin keskustoria tänään. 

– Jälleen kerran venäläiset ottivat tarkoituksellisesti kohteekseen paikkoja, joissa siviilit kokoontuvat. Tämä on silkkaa terrorismia, Donetskin alueen kuvernööri Pavlo Kyrylenko totesi viestipalvelu Telegramissa.

Hän myös kehotti asukkaita evakuoitumaan.

Kaupungissa pommituksen aikana paikalla olleet uutistoimisto AFP:n toimittajat näkivät rakettien osuvan keskustorille ja aiheuttavan tulipalon. Lisäksi viereisille kaduille osui kranaatteja.

Myös Slovjanskin pormestari Vadim Lyakh kirjoitti tänään tiistaina Facebookissa, että Venäjän joukot moukaroivat "massiivisella" tykistötulella Donetsin alueella sijaitsevaa Slovjanskia.

Ukrainan viranomaiset ovat kehottaneet useita kertoja asukkaita lähtemään alueelta, kun rintamalinja on lähestynyt kaupunkia. Tämä tapahtui sen jälkeen, kun Venäjä sai haltuunsa Sjeverodonetskin ja Lysytshanskin kaupungit läheisellä Luhanskin alueella.

Slovjansk on Venäjän seuraava kohde Donbassin alueella.Vuonna 2014 Venäjän tukemat separatistit ottivat lyhyeksi aikaa Slovjanskin hallintaansa.

17.27: Ruotsin kansalaista syytetään "palkkasoturina toimimisesta"

Niin sanotun Donetskin kansantasavalta syyttää Ruotsin kansalaista "palkkasoturina toimimisesta", venäläinen uutistoimisto Tass uutisoi.

Tass oli haastatellut asiasta "donetskilaista lainvalvojaa" jonka mukaan ruotsalaista kohtaan on käynnissä rikostutkinta.

Tass kertoi Ruotsin kansalaisen jääneen vangiksi antauduttuaan Ukrainan Mariupolissa Azovstalin terästehtaalla.

Venäjän pyörittämä niin sanottu Donetskin kansantasavalta on aiemmin vanginnut ja tuominnut kuolemaan kaksi brittimiestä. Heidän tuomiotaan ei ole vielä pantu täytäntöön.

Venäjä syyttää Ukrainaa sotavankien kiduttamisesta. Viime viikolla Venäjä ja Ukraina vaihtoivat vankeja, ja nyt Venäjän tutkintakomitea sanoo venäläissotilaiden kertoneen heihin kohdistetusta väkivallasta.

17.21: Turkki tasapainoilee Venäjän ja Ukrainan välillä

Venäjän lipun alla purjehtiva Zhibek Zholy -niminen rahtilaiva on edelleen ankkuroituneena Turkin Mustanmeren rannikon edustalla. Ukrainan mukaan laiva lähti matkaan Venäjän miehittämästä Berdjanskin satamakaupungista sen jälkeen, kun se oli ottanut lastikseen laittomasti takavarikoitua viljaa.

Venäjä on myöntänyt, että 7 000 tonnin laiva matkaa Venäjän lipun alla, mutta kiistää syyllistyneensä väärinkäytöksiin.

Sotilasliitto Natoon kuuluva Turkki ei ole sanonut tapauksesta mitään julkisesti yrittäessään säilyttää suhteet sekä Moskovaan että Kiovaan. Ukraina on painostanut Turkkia takavarikoimaan rahtilaivan.

16.35: Venäläiskomentaja pelkää raskaita tappioita: "Ukrainalla monilla alueilla ylivoima"

Itä-Ukrainan entinen separatistijohtaja ja epäilty sotarikollinen Igor Girkin ei säästele sanojaan käydessään läpi Venäjän armeijan sotatoimia Ukrainassa vuonna 2022.

Girkinin näkemyksillä on Venäjällä keskimääräistä enemmän painoarvoa kuin keskivertosotilaalla. Hänellä on liki 400 000 seuraajaa viestipalvelu Telegramissa. 

Girkinin mukaan Ukraina on lisännyt jatkuvasti sekä sotilaidensa että aseistuksensa määrää kaikilla rintamasuunnilla viimeisen kuukauden aikana. Ukraina on ymmärrettävistä syistä ollut vaitonainen reserveistään.

– Heillä on monilla alueilla ylivoima sotilaissa, tykistössä ja panssaroiduissa ajoneuvoissa, Girkin väittää.

16.25: Pormestari: Venäjä moukaroi Slovjanskin kaupunkia Itä-Ukrainassa 

Venäjän joukot moukaroivat "massiivisella" tykistötulella Slovjanskin kaupunkia Itä-Ukrainan Donetskissa. Asiasta kertoo pormestari Vadim Lyakh Facebookissa.

Ukrainan viranomaiset ovat kehottaneet useita kertoja asukkaita lähtemään alueelta, kun rintamalinja on lähestynyt kaupunkia. Tämä tapahtui sen jälkeen, kun Venäjä sai haltuunsa Sjeverodonetskin ja Lysytshanskin kaupungit läheisellä Luhanskin alueella.

Slovjansk on Venäjän seuraava kohde Donbassin alueella.Sunnuntain jälkeen Slovjanskin pommituksissa on kuollut ainakin kuusi ja haavoittunut parikymmentä ihmistä. 

12.23: Venäjän nukkehallinto asetti Hersoniin uuden hallinnollisen johtajan

Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n viranomainen on ottanut vallan Venäjän miehittämän Hersonin alueen hallinnossa. Asiasta kertovat Venäjän alueelle asettamat viranomaiset tiistaina.

Venäjän erillisalue Kaliningradin hallinnon entinen varajohtaja Sergei Jelisejev on tiistaista alkaen Hersonin alueen hallinnon johtaja, venäläinen viranomainen kertoi.

– Ukraina on lopullisesti Hersonin alueen menneisyyttä. Venäjä on täällä lopullisesti, Venäjän asettamat viranomaiset kirjoittivat viestipalvelu Telegramissa.

Etelä-Ukrainassa sijaitseva Herson oli yksi ensimmäisistä kaupungeista, jotka Venäjä otti hallintaansa sen aloittaman hyökkäyksen jälkeen. Venäjä on jakanut alueen asukkaille venäläisiä passeja ja ottanut käyttöön ruplan.

Hersonin venäläismielinen nukkehallinto on myös aikaisemmin kertonut, että alueella valmistaudutaan kansanäänestykseen siitä, liitetäänkö miehitetty alue virallisesti Venäjään.

Lue lisää täältä.

9.01: Asiantuntijat ylistävät videolle kuvattua Ukrainan tapaa käyttää USA:n antamia HIMARS-raketinheittimiä – Sotilas: "Sota olisi ohi, jos ne olisivat saapuneet aikaisemmin"

Ukraina on iskenyt raporttien mukaan Yhdysvaltojen lahjoittamilla rakentinheittimillä tähän mennessä esimerkiksi Iziumissa sijaitsevaan Venäjän sotilastukikohtaan sekä Melitopolin lentokentälle.

Ukrainan armeija julkaisi reilu viikko sitten ensimmäisen videon, jolla se esitteli pitkään toivomiaan ja Yhdysvaltojen toimittamia HIMARS-raketinheittimiä, joiden kantama on suurempi kuin muiden Ukrainalla käytössä olevien aseiden.

Maanantaina Ukrainan armeija julkaisi huomattavasti valoisampaan aikaan kuvatun videon tulittavasta HIMARS-raketinheittimestä. Videon sisältävä tviitti on alla.

Jos videon sisältävä tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Videosta tekee erityisen se, että sillä Ukraina selvästi pyrkii osoittamaan, miten se kallisarvoisia raketinheittimiä käyttää.

Raketinheittimillä ajetaan varsin vauhdikkaasti oletettuun tuliasemaan, raketit ammutaan ja sen jälkeen poistutaan paikalta, jotta Venäjä ei saa tilaisuutta iskeä takaisin, arvioi majuri Mika Mäenpää näkemäänsä Twitterissä.

Lue aiheesta lisää täältä.

5.12: Zelenskyi: Ukrainasta tehtävä Euroopan turvallisin valtio

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi otti yöllisessä puheessaan kantaa Sveitsissä eilen järjestettyyn Ukrainan jälleenrakennuskonferenssiin, jonka Sveitsi ja Ukraina järjestivät.

CNN:n mukaan Zelenskyi totesi, ettei jälleenrakennus jää vain siihen, että sodassa tuhoutuneet seinät korjataan.

– Ukrainasta täytyy tulla Euroopan vapain, modernein ja turvallisin valtio, Zelenskyi totesi.

Ukrainan jälleenrakentamisen suunnittelu alkamassa 10:21
Ukrainan jälleenrakentamisen suunnittelu alkamassa.

Maanantai 4. heinäkuuta

23.58: Luhanskin kuvernööri: Lysytshanskissa enää vain 10 000 asukasta

Luhanskin alueen kuvernööri Serhi Haidai sanoi tänään, että Lysytshanskissa on enää vain hieman yli 10 000 asukasta. Ennen sotaa kaupungissa asui noin 100 000 ihmistä. Asiasta uutisoi BBC

23.25: Ruotsin pääministeri tapasi Zelenskyin tänään Ukrainassa

Ruotsalaislehti SVT kertoo, että Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson vieraili tänään Ukrainassa tavaten Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin.

Pääministeri sanoi hänen ja Zelenskyin yhteisessä tiedotustilaisuudessa, että hänelle on ollut tärkeää tulla tuomaan tukea ukrainalaisille henkilökohtaisesti.

Pääministeri myös kertoi näkemästään tuhosta Butshassa.

– Näin pommitettuja rakennuksia ja puhuin paikallisten kanssa – näin myös paikallisten pakotettuina kaivaman joukkohaudan.

21.55: Britannian pääministeri ehdotti vaihtoehtoisia reittejä viljan kuljettamiselle Ukrainasta

Kansainvälisen yhteisön on löydettävä "vaihtoehtoisia reittejä" viljatoimituksille Ukrainasta, Britannian pääministeri Boris Johnson sanoi maanantaina.

Asiasta uutisoi CNN.

Viime viikolla pääministeri Johnson ehdotti rautateiden tai Tonavan käyttöä viljan kuljetuksiin, mikäli Turkin Bosporinsalmeen ei voida luottaa.

Johnson myös painotti, että turkkilaisten panos on ehdottoman välttämätön ja, että hän uskoo heidän tekevän parhaansa.

– Kiitän presidentti Erdoğania hänen ponnisteluistaan.

Johnson myös lisäsi, että Britannia tarjoaa apuaan miinanraivaukseen sekä vakuutussuojaa.

Ukraina syyttää Venäjää satamiensa väylien tukkimisesta sekä viljan varastamisesta. 

Lue lisää maanantain käänteistä täältä

Lue myös:

    Uusimmat