MTV seurasi sotaa 16. kesäkuuta

EU-johtajia saapui Ukrainaan – Macron:"Tämä on tärkeä päivä" 1:18
Sotilaiden kypäräkameroiden kuvaamat videot näyttävät Severodonetskin katutaisteluiden kaaoksen ja kiväärien sarjatulen.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa 16. kesäkuuta.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Zelenskyi: Donbassin alueen taistelut osoittavat sodan suunnan 
  • Venäjä kertoo suorittavansa "humanitaarisen operaation" Severodonetskissa 
  • Naton Stoltenberg: Ukrainalle pitäisi antaa lisää raskaita aseita
  • Venäläismediat väittävät Niinistön olevan "psykoosissa"
  • Ukraina jatkanut vastahyökkäystään Hersonin alueella
  • Luhanskin kuvernööri: Kaikki Severodonetskin sillat on tuhottu
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022
  • Venäjän hyökkäys käynnisti keskustelun Naton roolista. Lue kaikki Nato-uutiset täältä

21.53: Yhdysvallat ei ole vielä ottanut Venäjän kanssa puheeksi kadoksissa olevia amerikkalaista

Yhdysvallat kertoo torstaina, ettei se ole ottanut Venäjän kanssa puheeksi kahta amerikkalaista, jotka on ilmoitettu kadonneeksi Ukrainassa. Raportteja on olemassa myös mahdollisesta kolmanneesta amerikkalaisesta, jonka olinpaikka ei ole tiedossa. 

– Emme ole tähän päivään mennessä nähneet Venäjän hallinnolta mitään siihen viittaavaa, että kadonneet henkilöt olisivat heidän hallussaan, sanoi Ulkoministeriön Ned Price.  

20.32: Medvedev kommentoi EU-johtajien Ukraina-vierailua: "Sammakoiden, maksamakkaran ja spagetin ystävät rakastavat vierailla Kiovassa"

Venäjän turvallisuusneuvoston varapuheenjohtaja Dmitri Medvedev on kommentoinut Twitterissä Saksan, Ranskan, Italian ja Romanian johtajien torstaista vierailua Kiovaan.

Medvedev muun muassa tviittasi, että "sammakoiden, maksamakkaran ja spagetin ystävät rakastavat vierailla Kiovassa."

18:32 Ranska, Saksa, Italia ja Romania puoltavat: Ukrainalle välitön EU:n jäsenehdokkaan asema

Macron: Ranska, Saksa, Italia ja Romania puoltavat Ukrainalle välitöntä EU:n jäsenehdokkaan asemaa.

Macron totesi myös, että Eurooppa seisoo Ukrainan rinnalla sen voittoon saakka. Hän kertoo myös tilanneensa kuusi uutta tykistöjärjestelmää Ukrainaan.

Zelenskyi kertoo, että Venäjä torppaa kaikki yritykset rauhanyritykset. Zelenskyi myös kertoo Ukrainan olevan valmis EU-jäsenyyteen.

Ukrainan presidentti sanoo, että he keskustelivat EU-johtajien kanssa lisäpakotteista Venäjää vastaan ja he tarvitsevat lisää aseita.

16.32: Scholz: Ukrainan presidentti osallistuu tässä kuussa pidettävään G7-maiden huippukokoukseen

Saksan liittokansleri Olaf Sholz sanoo Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin osallistuvan myöhemmin tässä kuussa järjestettävään vauraiden maiden G7-ryhmän huippukokoukseen.

Zelenskyin uskotaan osallistuvan kokoukseen videolinkin välityksellä.

Kokous järjestetään Saksassa 26.–28. kesäkuuta.

Scholz saapui tänään yhdessä Ranskan presidentin Emmanuel Macronin ja Italian pääministerin Mario Draghin kanssa vierailulle Ukrainaan.

Scholz luonnehti näkemiään sodan tuhoja hirvittäviksi ja järjettömiksi. Ne kertovat hänen mukaansa Venäjän hyökkäyssodan raakuudesta, jossa ainoana pyrkimyksenä on tuho ja valloitus.

14.43: Britannia lisäsi patriarkka Kirillin pakotelistalleen

Britannia on lisännyt Venäjän ortodoksikirkon johtajan, patriarkka Kirillin pakotelistalleen. Syynä on presidentti Vladimir Putinin Ukrainan hyökkäyssodan tukeminen ja kannattaminen, kertoo Britannian ulkoministeriö lausunnossaan.

Kaksi viikkoa aiemmin Euroopan unioni jätti Kirillin pois pakotelistaltaan Unkarin painostuksen vuoksi.

Britannian pakotelistalle lisättiin tänään myös Venäjän lasten oikeuksien komissaari Maria Lvova-Belova, jonka väitetään olevan vastuussa 2 000 ukrainalaislapsen pakko-adoptiosta Venäjälle.

13:47: Italian pääministeri Draghi: Kaikki Venäjän tuhoamat alueet Ukrainassa jälleenrakennetaan

Italian pääministeri Mario Draghi sanoo, että kaikki Venäjän vahingoittamat ja tuhoamat alueet Ukrainassa jälleenrakennetaan.

Draghi puhui toimittajille vieraillessaan sodan runtelemassa Irpinissä Ranskan presidentin Emmanuel Macronin ja Saksan liittokanslerin Olaf Scholzin kanssa.

Draghi sanoi, että kaikki tuhottu, kuten päiväkodit ja leikkipuistot, tullaan rakentamaan uudelleen.

13.15: Suurten EU-maiden johtajat vierailevat sodan runtelemassa Irpinissä – Sjeverodonetskissa tilanne kiristyy

EU-maiden johtajakolmikko vierailee parhaillaan Ukrainassa sodan runtelemassa Irpinin kaupungissa, joka sijaitsee parikymmentä kilometriä pääkaupunki Kiovasta luoteeseen.

Irpin on ensimmäinen kohde Ranskan presidentti Emmanuel Macronin, Saksan liittokansleri Olaf Scholzin ja Italian pääministeri Mario Draghin Ukrainan vierailulla. Venäläiset onnistuivat etenemään Irpiniin asti yrittäessään valloittaa Kiovaa sodan alkaessa.

Macron ylisti Irpinissä ukrainalaisten "sankaruutta" Venäjän hyökkäyksen edessä.

–  Täällä, monien muiden paikkojen lisäksi, ukrainalaiset pysäyttivät Venäjän armeijan etenemisen Kiovaan, Ranskan presidentti sanoi.

–  Paikka edustaa paitsi armeijan, myös Ukrainan väestön sankaruutta. Ja sen kyljessä näemme jälkiä barbaariudesta, Macron jatkoi.

Macron on kutsunut Venäjän väitettyjä toimia Kiovan lähikylissä sotarikoksiksi. Hän kertoi aiemmin tänään kolmikon vierailevan sodan tapahtumapaikalla, "jossa on tapahtunut joukkomurha".

Vierailu on valtioiden johtajien ensimmäinen visiitti Ukrainaan Venäjän hyökättyä maahan 24. helmikuuta. Heidän on määrä keskustella Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin kanssa Ukrainan mahdollisuudesta hakea EU-jäsenyyttä.

Scholz lupaa avun Ukrainalle jatkuvan niin pitkään kuin on tarpeen

Scholz lupasi suurten EU-maiden tukevan Ukrainaa niin kauan kuin on tarpeen.

–  Emme halua vain osoittaa solidaarisuutta vaan myös varmistaa tarjoamamme humanitaarisen, taloudellisen ja aseellisen avun jatkuvuuden, Scholz sanoi.

Hän lisäsi avun jatkuvan niin pitkään kuin se on Ukrainalle välttämätöntä taistelussa Venäjää vastaan.

Scholz on aiemmin kommentoinut mahdollista Ukrainan vierailua sanomalla, ettei aio matkustaa Kiovaan vain poseeratakseen valokuvassa.

Sjeverodonetskissa on käyty raskaita taisteluja yli kuukauden ajan.

Eilen raportoitiin, että Venäjä hallitsee suurinta osaa kaupungista. Täydellisen hallinnan saaminen mahdollistaisi Venäjän etenemisen syvemmälle Donbassin alueella.

12.07: Ukrainan puolustusministeri: USA:n aseapu auttaa valtaamaan kaikki Venäjän miehittämät alueet takaisin, myös Krimin

Yhdysvaltain aseapu auttaa Ukrainaa vapauttamaan kaikki Venäjän miehittämät alueet, mukaan lukien Krimin niemimaan, jonka Venäjä valloitti vuonna 2014. Näin sanoo Ukrainan puolustusministeri Oleksiy ReznikovCNN:lle.

– Vapautamme kaikki alueemme, mukaan lukien Krimin, Reznikov totesi.

– Krimin niemimaa on meille strateginen tavoite, koska se on Ukrainan aluetta, mutta etenemme askel askeleelta, hän jatkoi.

Toukokuun lopulla presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi, ettei hän usko Krimin uudelleenvaltaamiseen sotilaallisin keinoin. Zelenskyi totesi, että päätös yrittää vallata Krim tarkoittaisi satojen tuhansien ihmisten menettämistä. 

11.34: Ukrainan juoksuhaudassa on jo jääkaappi ja lasten piirustuksia – USA:n armeijan komentaja: "Kulutustaistelu, muistuttaa ensimmäistä maailmansotaa"

Sota Ukrainassa alkaa muistuttaa yhä enemmän juoksuhaudoista käsin käytävää uuvuttavaa kamppailua.

Tuoreella Reutersin videolla vieraillaan juoksuhaudassa, josta löytyy muun muassa lasten piirustuksia, narulla kuivavia pyykkejä ja jääkaappi.

Ukrainassa Venäjän versio salamasodasta pysähtyi Kremlin kannalta nolosti Kiovan lähistölle.

Paraatit ja pikavoitot jäivät haaveeksi, jäljelle jäi "kulutussota", kuten Suomessakin äskettäin vieraillut Yhdysvaltain armeijan komentaja, kenraali Mark Milley muotoili CNN:n mukaan.

– Lähes ensimmäisen maailmansodan kaltainen tilanne, Milley kuvaili.

11.29: Severodonetskin tilanne kiristyy – tuhansia siviilejä loukussa

Kaikki tärkeimmät Siverskyi Donets -joen ylittävät sillat Severodonetskin kaupungin ja Ukrainan hallussa olevan alueen välillä on hyvin todennäköisesti tuhottu, kertoo Britannian puolustusministeriö.

Tilanne on erittäin vaikea joen itäpuolelle jääneille taistelijoille ja siviileille.

Luhanskin alueen kuvernööri Serhi Haidai sanoo, että kaupungissa on loukussa 10 000 siviiliä.

– 100 000 asukkaasta noin 10 000 on jäljellä, Haidai sanoi Telegramissa.

Hän jatkoi Ukrainan armeijan pitävän vihollista loitolla "niin paljon kuin on mahdollista".

Suurin osa Severodonetskia alun perin puolustaneista ukrainalaisjoukoista on todennäköisesti onnistunut vetäytymään, Britannian tiedusteluraportissa arvioidaan.

Severodonetskissa on käyty raskaita taisteluja yli kuukauden ajan. Eilen raportoitiin, että Venäjä hallitsee suurinta osaa kaupungista. 

11.10: Ilmahälytyssireenit soivat Kiovassa

Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa ilmahälytyssireenit ovat alkaneet soida samalla kun Ranskan, Saksan ja Italian johtajat ovat vierailulla. Asiasta kertoo CNN.

Sireenien päälle meneminen ei suoraan tarkoita sitä, että Kiovaan on hyökätty, vaan niitä voidaan käyttää myös varoituksena.

10.46: Saksan liittokansleri lupaa Ukrainalle tukea niin kauan kuin on tarpeen

Saksan liittokansleri Olaf Scholz lupaa suurten EU-maiden tukevan Ukrainaa niin kauan kuin on tarpeen.

Hän lausui asiasta saavuttuaan Ukrainan pääkaupunki Kiovaan yhdessä Ranskan presidentti Emmanuel Macronin ja Italian pääministeri Mario Draghin kanssa.

Emme halua vain osoittaa solidaarisuutta vaan myös varmistaa tarjoamamme humanitaarisen, taloudellisen ja aseellisen avun jatkuvuuden, Scholz sanoi.

Hän lisäsi avun jatkuvan niin pitkään kuin se on Ukrainalle välttämätöntä taistelussa Venäjää vastaan. (STT)

10.45: SOK myy Pietarin ruokakaupat

SOK sulki kaikki Prismat Pietarissa 31.3. mennessä ja myy nyt Pietarin Prismojen liiketoiminnasta vastanneen yhtiön venäläiselle X5 Groupille. Kaupan myötä vastuut myymälöiden vuokrasopimuksista ja henkilöstön palkanmaksusta siirtyvät X5 Groupille.

8.48: Ukraina täytti somen sotavideoilla heti, kun Venäjä oli vyörynyt rajan yli – sitten kuvatulva tyssäsi täysin: "Tajuttiin, että on syytä miettiä tarkkaan, mitä jakaa"

Sodan ensihetkinä rakennuksiin osuvia ohjuksia, palavia panssarivaunuja ja kameroille esiintyviä ukrainalaissotilaita pystyi katsomaan sosiaalisen median kanavista juuri niin paljon kuin halusi.

Videot kuitenkin vähentyivät nopeasti ja niissä alettiin kuvata asioita rajatummin, usein aiempaa selvästi harkitummin ja epämääräisemmin. 

Muutos ei tapahtunut sattumalta. Liian paljastavat videot aiheuttivat vaaratilanteita, jopa kuolemia.

Sotahistorian tutkija ja Ukrainan sotaa seuraavasta karttapalvelusta tunnettu Emil Kastehelmi kutsuu ilmiötä tahattomaksi sisäiseksi turvallisuusuhaksi.

– Ennen kaikkea ei kannattanut sanoa, (nykyään) kriisiaikana kaikkea ei kannata postata. Operaatioturvallisuus vaarantui, ja Ukraina otti asian vakavasti, Kastehelmi kirjoittaa Twitterissä.

Lue lisää aiheesta täältä

5.30 Ukraina ei antaudu Severodonetskissa

Ukraina ei ole virallisesti lainkaan vastannut Venäjälle, joka ehdotti Itä-Ukrainan Severodonetskin kaupungin antautumista.

Severodonetsk on pääosin venäläisjoukkojen hallussa. Merkittävin Ukrainan puolustuspesäke kaupungissa sijaitsee Azotin kemikaalitehtaalla, jossa on sotilaiden lisäksi noin 500 siviiliä, Ukraina kertoo.

23.15: Ukrainalaismedia: Macron, Scholz ja Draghi vierailevat Kiovassa

Ranskan presidentti Emmanuel Macron, Saksan liittokansleri Olaf Scholz ja Italian pääministeri Mario Draghi vierailevat torstaina Kiovassa, kertoi ukrainalainen uutissivusto Kyiv Independent Twitterissä keskiviikkona.

Valtioiden johtajien on määrä tavata vierailulla Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ja keskustella Ukrainan mahdollisesta EU-jäsenyydestä.

Liittokansleri Scholz on aiemmin kommentoinut mahdollista Ukrainan vierailua sanomalla, ettei aio matkustaa Kiovaan vain poseeratakseen valokuvassa. Hän on sanonut vierailevansa sen sijaan vain merkittävien asioiden vuoksi.

Valtiojohtajien yhteisestä vierailusta kertoi lauantaina myös saksalaislehti Bild am Sonntag.

Vierailua ei ole virallisesti vahvistettu.

20:27: Yhdysvalloilta miljardin dollarin asepaketti Ukrainalle

Yhdysvallat antaa Ukrainalle asetukea miljardin dollarin edestä, kertoo presidentti Joe Biden.

Asepaketti sisältää muun muassa tykistökalustoa ja -ammuksia, alusten vastaisia puolustusjärjestelmiä ja edistyneitä rakettijärjestelmiä, joita Ukraina jo käyttää.

Lisäksi Biden ilmoitti Yhdysvaltojen antavan 225 miljoonan dollarin arvosta humanitaarista apua Ukrainalle. Apu menee ruuan toimittamiseen, juomaveteen, lääketieteellisiin tarvikkeisiin ja muihin kriittisiin tarvikkeisiin.

17:26: CNN: On epäselvää, onko Venäjän ilmoittamaa evakuointikäytävää olemassa

On epäselvää, onko Venäjän puolustusministeriön ilmoittamaa evakuointikäytävää olemassa, kertoo uutiskanava CNN. Lisäksi on epäselvää, lähtevätkö ukrainalaiset Venäjän miehittämille alueille.

Ministeriö kertoi eilen järjestävänsä "humanitaarisen operaation" siviilien evakuoimiseksi Venäjän hallitsemille alueille pohjoiseen, Svatoven kaupunkia kohti.

Ukrainan viranomaiset ovat yleensä suhtautuneet epäilevästi tällaisiin väitteisiin. Ukraina ei ole kommentoinut Venäjän eilistä ilmoitusta.

Evakuointikäytävän järjestäminen vaatisi molemminpuolista tulitaukoa.

Voit lukea lisää keskiviikon käänteistä täältä.

Lue myös:

    Uusimmat