Putinin ohimolle on painettu ase ja hän perääntyi – katso erikoislähetys Venäjän sekasorrosta

Putinin ohimolle laitettiin ase ja hän perääntyi – näin MTV:n ulkomaantoimittajat näkevät Wagner-kapinan tapahtumat 3:47
MTV:n ulkomaantoimittajat kävivät Wagner-kapinan tapahtumia läpi MTV Uutisten erikoislähetyksessä.

Wagnerin juhannuspäivän kapina päättyi illalla palkka-armeijan vetäytymiseen. MTV Uutiset kävi läpi suorassa erikoislähetyksessä, mihin tapahtumat johtavat.

Kreml ilmoitti lauantai-iltana Wagner-johtaja Jevgeni Prigozhinin perääntymisilmoituksen jälkeen, että Prigozhin siirtyy Valko-Venäjälle ja rikostutkinnat häntä kohtaan lopetetaan. 

Puolustusvoimien entinen tiedustelupäällikkö Pekka Toveri arvioi MTV Uutisten haastattelussa, että kapina pääsi tapahtumaan nopeasti, mikä johtui ennen kaikkea Venäjän asevoimien heikkoudesta. 

– Asevoimat olivat kiinni rajoilla, ja sitä ei ollut irroittaa Venäjällä. Ilmavoimien kykykin oli heikko.

Toverin mielestä tapahtumat kertovat ennen kaikkea Venäjän sodanjohdon heikkoudesta.

– Se oli epäonnistuminen monella tasolla, epäonnistuminen tiedustelujärjestelmälle, että (kapinan) valmisteluja ei havaittu ja asevoimia varoitettu. 

Toveri toteaa, että esimerkiksi amerikkalaisilla on ilmoitusten mukaan ollut tieto jonkinlaisista valmisteluista jo pari viikkoa.

 – Joidenkin tietojen mukaan kapinan valmisteluista olisi mennyt tieto Putinille asti, mutta kertoo hallinnon heikkoudesta, että mitään ei kyetä tai osata tehdä.

Kenellä on valta?

Prigozhin on järkyttänyt valtarakenteita Venäjällä, eikä kellään vaikuta olevan maassa valtaan yksinoikeutta. 

– Jos Putinin ote vallasta on tässä prosessissa lipsunut, niin kyllä se valta jossakin siellä väkivaltakoneistossa on, arvioi MTV Uutisten Maailma ja kotimaa -toimituksen päällikkö Mirja Kivimäki.

Kivimäki kuvailee tilannetta Venäjällä vaaralliseksi.

– Haavoitettu diktaattori käy hyökkäyssotaa Ukrainassa, nyt on ollut aseellinen kapina ja kansa miettii, mitä seuraavaksi. Kysymyksessä siitä, kenellä valta nyt on, liittyy ehkä kova, väkivaltainenkin lataus.

Venäjän poliittinen johto näyttää tällä hetkellä tavalliselle venäläiselle heikolta, arvelee MTV Uutisten toimittaja Jarno Miettinen.

– Voisin kuvitella, että viimeöisiä kuvia Rostovista, jossa suuret kansanjoukot osoittavat tukea Wagnerille, ei näytetä television aamu-uutisissa. 

Tällaiset näyt herättävät Miettisen mukaan kysymyksen siitä, onko Prigozhin suositumpi kuin Putin.

– Tämä on vähintäänkin outo näytelmä – uskon että monien Putiniin aiemmin uskoneiden tavallisten venäläisten usko johtajaansa horjuu. 

Uutisklipit 0:52
Videolla näkyy, miten Donin Rostovissa paikalliset hurraavat Wagner-joukkojen vetäytyessä kaupungin halki.

"Putinin ohimolle painettiin ase"

Venäjällä on Mirja Kivimäen mukaan pitkä perinne vahvan johtajan identiteetin ylläpitämisestä, ja nyt se on saanut hyvin voimakkaan murtuman.

– Herää kysymys, tähyileekö Venäjän kansa nyt ikään kuin voittajan kelkkaan, ja alkaako Putin näyttäytyä tässä kuviossa häviäjänä?

Jarno Miettisen mielestä Prigozhinilla on ollut "pokeria" esiintyä vahvana johtajana, ja uhannut ajavansa Moskovaan mikäli sodanjohtoa ei vaihdeta.

 – Jos (puolustusministeri Sergei) Shoigu ja (asevoimien komentaja Valeri) Gerasimov vaihdetaan, sehän näyttää siltä että Putinin ohimolle on painettu ase ja hänet on pakotettu perääntymään, ja Prighozin ja Wagner saivat tahtonsa läpi, Miettinen kuvailee.

Jatko hämärän peitossa

Kapinan jälkipyykki ja vaikutukset puhututtavat todennäköisesti pitkään. Miettisen mukaan suuremmalta verenvuodatukselta vältyttiin, ja sisällissotaa kapinasta ei tullut – ainakaan vielä. 

– Nyt odotetaan kuvia Prighozinista Valko-Venäjältä, ja kysymys herää, mitä tapahtuu Wagnerin rivimiehille, jotka olivat mukana kapinassa. Tilanne on hyvin monimutkainen ja arvaamaton edelleen, hän tiivistää. 

Katso MTV Uutisten ulkomaantoimittajien koko haastattelu tästä:

Erikoislähetys: Wagner-kapina päättyi joukkojen vetäytymiseen – tämä tapahtuneesta nyt tiedetään 9:07
Erikoislähetys: Wagner-kapina päättyi joukkojen vetäytymiseen – tämä tapahtuneesta nyt tiedetään.

Lue myös:

    Uusimmat