Zelenskyi EU-johtajille: "Emme ole nähneet miljoonaa tykistöammusta, joista oli niin paljon puhetta"

Zelenskyi kiitti Saksan Olaf Scholzia uudesta Patriot-järjestelmästä.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vetosi keskiviikkona videoyhteyksin EU-maiden poliittisiin johtajiin, jotta nämä toimittaisivat lisää aseapua ja ilmapuolustusta Ukrainaan.

Poliittiset johtajat ovat kokoontuneet Brysselissä kaksipäiväiseen huippukokoukseen, jossa he käsittelevät ulkosuhteita ja EU:n kilpailukykyä. Zelenskyi totesi, että Venäjän estäminen on myös Euroopan maiden etu. 

Hän kiitti kaikkia EU-maiden johtajia näiden aiemmista ponnistuksista sekä Saksan liittokansleria Olaf Scholzia uudesta Patriot-järjestelmästä, mutta sanoi Ukrainan tarvitsevan lisää apua.

Zelenskyi puhui myös suoraan lupauksista, jotka ovat jääneet toistaiseksi toteutumatta.

– Valitettavasti emme ole nähneet Euroopan unionista miljoonaa tykistöammusta, joista oli niin paljon puhetta, hän sanoi.

Miljoonan tykistöammuksen toimittaminen Ukrainaan oli Viron aloitteesta kehkeytynyt hanke, joka ei ole toteutunut määräajassa. Zelenskyi myös toisti jo aiemmin esitetyn vertauksen liittolaisten panostuksesta Israelin ja Ukrainan ilmapuolustukseen.

– Täällä Ukrainassa meillä ei ole sellaista puolustustasoa, jonka näimme Lähi-idässä muuttama päivä sitten. Kun liittolaisten yhteisen voiman ansiosta he onnistuivat ampumaan alas lähes kaikki lennokit ja ohjukset, joilla hyökättiin Israeliin, Zelenskyi sanoi.

Zelenskyi sanoi, että myös "Ukrainan ja sen naapureiden taivas" ansaitsee saman turvan. Hän myös totesi maansa tarvitsevan tukea energiansaannin turvaamiseksi. Venäjä on moukaroinut ilmahyökkäyksillään muun muassa Ukrainan energiajärjestelmää.

Ukraina on länsitarkkailijoiden mukaan pahimmassa ahdingossa sitten sodan alun ammuspulan vuoksi 2:07

Ukraina on länsitarkkailijoiden mukaan pahimmassa ahdingossa sitten sodan alun ammuspulan vuoksi.

Lue myös:

    Uusimmat